Τρίτη, Οκτωβρίου 16

To 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έχει σιωπηλές εγκεφαλικές βλάβες

To 40% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έχει σιωπηλές εγκεφαλικές βλάβες
Ζήσης Ψάλλας

Τέσσερις στους 10 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και χωρίς ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής κρίσης έχουν άγνωστη εγκεφαλική βλάβη, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας ελβετικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο εφετινό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.


«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κλινικά μη αναγνωρισμένη εγκεφαλική βλάβη μπορεί να εξηγήσει τη σχέση ανάμεσα στην άνοια και την κολπική μαρμαρυγή σε ασθενείς χωρίς προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε ο καθηγητής David Conen του McMaster University, στον Καναδά.

Η αντιπηκτική αγωγή από το στόμα δεν μπορεί να αποτρέψει όλες τις βλάβες του εγκεφάλου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγήΟι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γι' αυτό και οι περισσότεροι αντιμετωπίζονται με από του στόματος αντιπηκτική αγωγή.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ίσως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο γνωστικής δυσλειτουργίας και άνοιας. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας έχει επίσης παρουσιαστεί σε ασθενείς χωρίς προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εμπλέκονται και πρόσθετοι μηχανισμοί.

Η αποσαφήνιση των μηχανισμών με τους οποίους η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο της γνωστικής δυσλειτουργίας και της άνοιας είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης προληπτικών μέτρων.

Η ελβετική μελέτη σχεδιάστηκε για να εντοπίσει τους μηχανισμούς της γνωσιακής παρακμής σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διερευνώντας τη «σιωπηλή» εγκεφαλική βλάβη. Περιέλαβε 2.415 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών με κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ετών 2014 και 2017 από 14 ιατρικά κέντρα στην Ελβετία. Όλοι οι ασθενείς είχαν μια τυπική μαγνητική απεικόνισης εγκεφάλου και οι εικόνες αναλύθηκαν σε κεντρικό εργαστήριο. Οι σαρώσεις ήταν διαθέσιμες για 1.736. Από αυτούς, οι 347 (20%) είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής κρίσης και εξαιρέθηκαν. Η τελική ανάλυση περιελάμβανε 1.389 άτομα με κολπική μαρμαρυγή και χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής κρίσης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 72 έτη και το 26% ήταν γυναίκες.

Οι σαρώσεις έδειξαν ότι 569 (41%) ασθενείς είχαν τουλάχιστον έναν τύπο προηγούμενης άγνωστης εγκεφαλικής βλάβης, 207 (15%) είχαν εγκεφαλικό έμφρακτο, 269 (19%) είχαν μικρές αιμορραγίες στον εγκέφαλο και 222 (16%) είχαν μικρές βαθιές αλλοιώσεις του εγκεφάλου.

«Τέσσερις στους 10 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής κρίσης είχαν κλινικά μη αναγνωρισμένες σιωπηλές εγκεφαλικές αλλοιώσεις» δήλωσε ο καθηγητής Conen. «Αυτή η βλάβη του εγκεφάλου θα μπορούσε να προκαλέσει παρακμή της γνωσιακής λειτουργίας» πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη (1.234, ήτοι το 89%) ήταν σε θεραπεία λαμβάνοντας αντιπηκτικά χάπια. Ο καθηγητής Stefan Osswald του University Hospital Basel, της Ελβετίας, σημείωσε ότι η ανάλυση εξέτασε τα δεδομένα σε ένα μόνο χρονικό σημείο και δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν τα εγκεφαλικά έμφρακτα και οι άλλες εγκεφαλικές αλλοιώσεις εμφανίστηκαν πριν ή μετά την από του στόματος έναρξη της αντιπηκτικής αγωγής. Ο ίδιος όμως δήλωσε: «Τα ευρήματα εγείρουν το ζήτημα ότι η αντιπηκτική αγωγή από το στόμα δεν μπορεί να αποτρέψει όλες τις βλάβες του εγκεφάλου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή».