Δευτέρα, Νοεμβρίου 19

Σε 43 ημέρες οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 Σε 43 ημέρες οι αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας Απομένουν 43 ημέρες πριν τη λήξη ισχύος των έκτακτων μέτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες..
Απομένουν 43 ημέρες πριν τη λήξη ισχύος των έκτακτων μέτρων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση προκειμένου να θωρακίσει τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες και οφειλέτες και κανείς
δεν ξέρει εάν θα παραταθούν ή αν θα αντικατασταθούν με άλλα νομοθετήματα έως το τέλος του χρόνου.
Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», εξαιρούν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη την πρώτη κατοικία. Η προστασία αυτή «εκπνέει» στις 31 Δεκεμβρίου και παρότι ο Γιάννης Δραγασάκης έχει αναφερθεί σε αντικατάστασή τους, εάν χρειαστεί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένας εναλλακτικός σχεδιασμός.
Πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν πως το θέμα θα κριθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ανάλογα με τον βαθμό αποσυμφόρησης των αιτήσεων των δανειοληπτών προς τα Ειρηνοδικεία για ρυθμίσεις των οφειλών τους. Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρόσφατων τροποποιήσεων του νόμου και, αφού υπάρξει και ενημέρωση των θεσμών, θα αποφασιστεί εάν θα πάρει παράταση το σκέλος του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη για προστασία κύριας κατοικίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν έφταναν τις 135.639. Οι εκτιμήσεις είναι πως με την ενεργοποίηση των αλλαγών του νόμου, η αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων επιτυγχάνεται, αλλά ταυτόχρονα εκδηλώνονται και τάσεις αύξησης των αιτήσεων προσφυγής στον εν λόγω νόμο.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής».