Δευτέρα, Νοεμβρίου 19

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση δράσει μονομερώς
 Για «πολύ άσχημες εξελίξεις», αν προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου χωρίς να ολοκληρωθεί ο διάλογος Κράτους – Εκκλησίας, προειδοποιεί την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία των κληρικών έχουν προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στον κλήρο, καθώς 73 από τους 82 μητροπολίτες έχουν ενοχληθεί, επισημαίνοντας πως ο αριθμός μπορεί κάλλιστα να αυξηθεί σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας επιμείνει τελικά στις θέσεις του.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου πως η μισθοδοσία των κληρικών εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Κράτους, ο κ. Χρυσόστομος πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να κινηθεί μονομερώς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.
Από την πλευρά του πάντως, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας δεν έκανε αναφορά για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του Αρχιεπισκόπου ούτε υποστήριξε την συζήτηση περί διαδοχής του, τονίζοντας πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις οι συζητήσεις για την αρχηγεία συνιστούν «αντιπερισπασμό».
Επίσης τόνισε πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. Σημειώνοντας πως όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.
Τέλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «απαξιωτική» τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία, ενώ επέκρινε τη στάση του αρχιεπισκόπου πως επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.
Εκτιμώντας την κατάσταση ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε πως η όλη διαβούλευση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους - Εκκλησίας θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, σημειώνοντας πως πριν τις εκλογές δεν φαίνεται να μπορεί να ολοκληρωθεί.
 .liberal.gr