Πέμπτη, Νοεμβρίου 8

Λούκα Μόντριτς: από τον πόλεμο στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας

                                                                                      @fifaworldcup

Γεννημένος το 1985 σε ένα μικρό χωριό της Κροατίας, ο Μόντριτς έζησε τον Πόλεμο της Κροατικής Ανεξαρτησίας. Η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή το 1991, όταν το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς και ο αγαπημένος του παππούς εκτελέστηκε. Σίγουρα ο Κροάτης ποδοσφαιριστής έζησε μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, κατά την οποία αναγκάστηκε να μείνει για 7 χρόνια σε ένα ξενοδοχείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε κατάλυμα μεταναστών.

Από εκείνα τα χρόνια ωστόσο, ο Μόντριτς αγαπούσε το ποδόσφαιρο, παρότι μπορούσε να παίζει μόνο στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου που διέμενε. Έτσι μπορεί ο πόλεμος να ήταν στη ζωή του, όμως η μπάλα ήταν γι’ αυτόν το καταφύγιο του. Ο ίδιος δηλώνει πως πέρασε πολύ άσχημες στιγμές κατά την περίοδο αυτή, όμως έγινε πιο δυνατός. «Δε θέλω να το κουβαλάω μαζί μου για πάντα, αλλά ούτε θέλω να ξεχάσω», έχει πει με συγκινητικά λόγια ο Μόντριτς. Ευτυχώς το 1995 έληξε ο πόλεμος και τα πράγματα άρχισαν να ησυχάζουν γι’ αυτόν και την οικογένεια του. Μ’ αυτές τις «αποσκευές» στην πλάτη του, ξεκίνησε για να κυνηγήσει το όνειρο του… να παίξει ποδόσφαιρο.


Έτσι, από το 1996 μπήκε στην ομάδα νέων της Ζαντάρ όπου έπαιξε έως το 2001, ενώ το 2002 προσχώρησε στην ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Εκεί ξεκίνησε και την επαγγελματική του καριέρα στην ομάδα ανδρών πια, όπου έμεινε έως το 2008. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Μόντριτς ήταν η Αγγλία και η Τότεναμ Χότσπερ, για την οποία αγωνίστηκε έως το 2012. Χρονιά ορόσημο για την καριέρα του ήταν το 2012, καθώς από τότε αγωνίζεται για μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα! Ο Μόντριτς, αγωνίζεται από το 2006 και για την εθνική Κροατίας και φέτος, σαν αρχηγός πλέον, κατάφερε να την οδηγήσει στον τελικό του μουντιάλ και στην κατάκτηση της 2ης θέσης.
Μάλιστα, χάρη στην εξαιρετική του πορεία στη διοργάνωση, ο Κροάτης ποδοσφαιριστής κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σειρά για την εθνική Κροατίας έχει το Nations League, για το οποίο έχει δώσει ήδη δύο ματς, χωρίς όμως να δείξει καλές επιδόσεις. Συγκεκριμένα  έχασε από την Ισπανία με ένα σκορ-βόμβα 6-0, ενώ με την Αγγλία ήρθε ισόπαλη με σκορ 0-0. Μάλιστα ο αγώνας Κροατίας - Αγγλίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που πρώτη φορά αντιμετώπισαν τα «τρία λιοντάρια».

Τελευταία φορά που είχαν έρθει αντιμέτωπες οι δύο ομάδες ήταν στα ημιτελικά του μουντιάλ, σε ένα μακρύ αγώνα, στον οποίο η Κροατία κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο 109’. Βέβαια η μεγάλη αλλαγή που συνέβη στην εθνική ομάδα της Κροατίας από τότε μέχρι σήμερα, ήταν η αποχώρηση του τερματοφύλακα Σούμπασιτς. Τη θέση του πήρε ο 28χρονος Κάλινιτς, όμως στο παιχνίδι με την Αγγλία, την εστία κράτησε ο 23χρονος Λιβάκοβιτς. Η απουσία ενός έμπειρου στόπερ από την ομάδα, αποτελεί σίγουρα ένα πρόβλημα για την εθνική Κροατίας. Επόμενη αναμέτρηση, το 2ο παιχνίδι με την Ισπανία στις 15 Νοεμβρίου και μένει να δούμε αν η Κροατία θα σταθεί αντάξια του ονόματος της.