Κυριακή, Νοεμβρίου 18

Η μεταναστευτική συμφωνία του Μαρόκου


Της Σερένας Νομικού
Εμείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε βιώσει το παιδομάζωμα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Πάνω από 500.000 δικά μας παιδιά, κόστους εκπαίδευσης 100 δις € και παραγωγής 25 δις € ετησίως έχουν απορροφηθεί κυρίως από τη Γερμανία, μαζί με ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων και των επιχειρήσεων μας. Έτσι μέλλον δεν υπάρχει.

Άποψη  


Η ΝΔ είναι πολύ σοβαρό κόμμα, δεν γεννάται καμία αμφιβολία. Δεν υπερχρέωσε την Ελλάδα μετά το 2004, δεν λειτούργησε πελατειακά προσλαμβάνοντας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, δεν εγκλημάτησε αυξάνοντας τεχνητά το ΑΕΠ με τα έσοδα των ιεροδούλων για να μειώσει το έλλειμμα «δημιουργικά» ως προς το νέο ΑΕΠ, δεν παρέδωσε την «καυτή πατάτα» στον Παπανδρέου το 2009 παραιτούμενη, δεν υπέγραψε το PSI και το δεύτερο μνημόνιο, τήρησε τις υποσχέσεις της του Ζαππείου, δήλωσε πως θα πληρώσει το χρέος της παρά το ότι το 2017 το αύξησε κατά 24,5 εκ. € στα 250 εκ. € (αν και δεν είπε πώς), έκανε έφεση στην αγωγή 160 εκ. € της Πειραιώς αν και της χρωστάει, διεύρυνε πρόσφατα το στελεχιακό της δυναμικό ξανά με πρώην κομματικούς αντιπάλους της και δεν πιστεύει πως οι Έλληνες είναι επιλήσμονες. Αλλά ότι θα την ψηφίσουν, επειδή θεωρούν πως είναι «το μη χείρον βέλτιστο», αδιαφορώντας για το ότι θα τεκμηριώσουν πως ενσαρκώνουν τον ορισμό της ανοησίας, αφού θα περιμένουν άλλα αποτελέσματα με την επανάληψη του ίδιου πειράματος, με τα ίδια σάπια υλικά. Μπράβο της!
Όσον αφορά το υπέρ-πλεόνασμα της κυβέρνησης, δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα για μία χώρα που δεν αναπτύσσεται και που απλά ληστεύει τους πολίτες της με τη φορολογία, με την μη επιστροφή φόρων και με τη μη διενέργεια δημοσίων επενδύσεων. Που θυσιάζει το μέλλον της, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες του παρόντος. Σε σχέση με τους συνταξιούχους και την περικοπή των συντάξεων τους που θα αναβληθεί ως τις εκλογές, είναι ντροπή να ωφελούνται οι σημερινοί εις βάρος του μέλλοντος της χώρας, της νέας γενιάς που είναι καταδικασμένη σε μισθούς πείνας για να τους συντηρεί και εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων που δεν θα πάρουν ποτέ μία ανάλογη ή έστω μία αξιοπρεπή σύνταξη. Μπράβο της και μπράβο τους!
Στο θέμα μου τώρα, το Δεκέμβρη τα περισσότερα μέλη του ΟΗΕ θα ψηφίσουν στο Μαρόκο μία παγκόσμια συμφωνία για την προώθηση της οικονομικής μετανάστευσης (κείμενο εδώ). Πρόκειται για το προϊόν μίας μακράς και έντονης διεργασίας των λόμπι των μεγάλων υπερεθνικών ομίλων που χρηματίζουν τους πολιτικούς για να στηρίξουν τα συμφέροντα τους. Για μία συμφωνία, με την οποία οι εργαζόμενοι της Δύσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των οικονομικών μεταναστών από τις φτωχές χώρες. Έτσι θα πάψουν να απαιτούν τις αυξήσεις των αμοιβών τους, διατηρώντας χαμηλό τον πληθωρισμό και υψηλά τα κέρδη των πολυεθνικών.
Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνίες τους θα μετατραπούν σε πολυπολιτισμικές, οπότε μη συνεκτικές και εύκολα ελεγχόμενες από τις ελίτ. Σε πολυφυλετικές καλύτερα, αφού ο πολιτισμός που μεταφέρουν μαζί τους οι μετανάστες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιος, όσο καλή θέληση και αν έχει κανείς. Φαίνεται πάντως πως κανένας δεν έχει μάθει τίποτα από το σουηδικό πειραματόζωο και την κοινωνική κατάρρευση της χώρας, με τα δεκάδες εγκλήματα, με τους βιασμούς, με τις απαγορευμένες ζώνες κλπ.
Κατά παράδοξο τρόπο τώρα ο τόπος της τελετής, το Μαρόκο, είναι η κεντρική πύλη εισόδου των αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας. Οι τελευταίες διορθώσεις δε της συμφωνίας έγιναν από τη γερμανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Μαρόκο, ως πρόεδρος του παγκοσμίου φόρουμ του ΟΗΕ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη! Στόχος της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση της διασυνοριακής οικονομικής μετανάστευσης, καθώς επίσης η βελτίωση των προϋποθέσεων της, όπου θα αποτελεί μία πολιτική δέσμευση, αλλά όχι νομική, οπότε βολικά δεν θα απαιτείται η έγκριση της από τα εθνικά κοινοβούλια.
Οι ΗΠΑ πάντως και η Ουγγαρία έχουν δηλώσει πως δεν θα την υπογράψουν, επειδή δεν θέλουν να προωθήσουν τη μετανάστευση, ενώ υποθέτω πως η Ελλάδα θα το κάνει, ειδικά λόγω των στενών σχέσεων της με τον ευεργέτη κ. Soros. Ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, έχουν εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις τους, επειδή δεν πιστεύουν πως η εθελούσια μετανάστευση είναι καλή για όλους. Δηλαδή, όπως γράφει, όσον αφορά τη Δύση, θα βελτιώσει την προσφορά εργασίας ωφελώντας τις κοινωνίες και ότι θα λειτουργήσει θετικά ως προς το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης (γήρανση του πληθυσμού). Σε σχέση τώρα με τα κράτη προέλευσης τους, θα λειτουργήσει θετικά ανακουφίζοντας τις αγορές εργασίας και καταπολεμώντας τη φτώχεια μέσω των μεταναστευτικών εμβασμάτων. Κατά γράμμα αναφέρονται τα εξής:
«Η μετανάστευση συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για μία Βιώσιμη Ανάπτυξη, εάν διαχειριστεί σωστά. Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μετανάστες προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα τόσο στις χώρες υποδοχής τους, όσο και στα κράτη προέλευσης τους. Ως εκ τούτου δεσμεύονται οι υπογράφοντες να βρουν τρόπους για να προσαρμοσθούν στην τακτική μετανάστευση, προωθώντας την κινητικότητα των εργαζομένων «.
Ένας από τους ειδικούς βέβαια του τομέα, ο Μεξικανός συντονιστής της UNESCO για τη μετανάστευση, καθώς επίσης πρόεδρος του διεθνούς δικτύου μετανάστευσης και ανάπτυξης, είναι αντίθετος, θεωρώντας μονόπλευρη την παραπάνω αναφορά. Γράφει δε τα εξής:
«Εάν ερευνήσει κανείς προσεκτικά τα δεδομένα, θα διαπιστώσει εύκολα πως η μετανάστευση είναι μία επιδότηση των χωρών του Βορά, από τα κράτη του Νότου… Το θέμα δεν είναι πως η Αφρική δεν έχει δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά όταν οι πλέον ικανοί Αφρικανοί δραπετεύουν στην Ευρώπη (brain-drain), τότε οι χώρες τους είναι καταδικασμένες «.
Εμείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βέβαια, έχοντας βιώσει το παιδομάζωμα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, όπου πάνω από 500.000 δικά μας παιδιά, κόστους εκπαίδευσης άνω των 100 δις € και παραγωγής 25 δις € ετησίως (ΑΕΠ) έχουν απορροφηθεί κυρίως από τη Γερμανία, μαζί με ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων και των επιχειρήσεων μας, καταλαβαίνουμε πόσο δίκιο έχει ο Μεξικανός.
Ειδικά όσον αφορά το Μεξικό, έχει αποδειχτεί πως τα μεταναστευτικά εμβάσματα των Μεξικανών που εργάζονται στις ΗΠΑ προς τις χώρες τους, είναι λιγότερα από το 1/3 των χρημάτων που θα κόστιζε η εκπαίδευση τους στους Αμερικανούς. Εκτός αυτού, επειδή οι μισοί δεν είναι νόμιμοι, εργάζονται με χαμηλές αμοιβές και χωρίς κοινωνική ασφάλιση εις βάρος των αμερικανών εργαζομένων αλλά προς όφελος των εταιριών που τους απασχολούν.
Παραδόξως η θέση αυτή υποστηρίζεται από τέσσερις οικονομολόγους του ΔΝΤ, σύμφωνα με τη μελέτη των οποίων (πηγή) τα εξής: «Η μεγάλη εξάρτηση πολλών φτωχών χωρών από τα μεταναστευτικά εμβάσματα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για αυτές, αφού μειώνουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και αυξάνουν το ποσοστό της άτυπης απασχόλησης. Από την επί πλέον ζήτηση που δημιουργούν τα εμβάσματα, ωφελούνται οι κλάδοι με χαμηλή παραγωγικότητα και με χαμηλούς μισθούς, εις βάρος των υπολοίπων. Με απλά λόγια, τα μεταναστευτικά εμβάσματα αποτελούν ένα γλυκό δηλητήριο για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών».
Άραγε το καταλάβαμε ποτέ στην Ελλάδα, η οποία ανέκαθεν ήταν μία χώρα που την εγκατέλειπαν τα καλύτερα παιδιά της; Συνειδητοποιήσαμε ποτέ πού οφείλονταν και οφείλονται οι διαστρεβλώσεις στην οικονομία μας και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα μας; Ποιές χώρες επιδοτούμε σήμερα με τα παιδιά μας, για να εξαγοράσουν αυτές ότι έχουμε και δεν έχουμε;
Κλείνοντας, η προώθηση της οικονομικής μετανάστευσης προκαλεί ζημίες τόσο στους εργαζομένους των χωρών υποδοχής, όσο και στα κράτη προέλευσης των μεταναστών. Μοναδικοί ωφελημένοι είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες κεφαλαίων στις βιομηχανικές χώρες. Επομένως, όποια τοποθετείται εναντίον της μετανάστευσης δεν είναι ούτε ρατσίστρια ούτε ακροδεξιά, ούτε εθνικίστρια, αλλά απλά συνειδητοποιημένη και ενημερωμένη πολίτης.