Πέμπτη, Νοεμβρίου 8

Πώς να συμπληρώσετε αίτηση διεκδίκησης των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ


Video: Πώς συμπληρώνεται η αίτηση διεκδίκησης των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ
Χιλιάδες συνταξιούχοι καταθέτουν καθημερινά αιτήσεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις διεκδικώντας τα αναδρομικά τους.

Η αίτηση απευθύνεται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή στους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή συσσώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.
H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους». Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093.
Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).
Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του Ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

- Πηγή: CNN GREECE/ Γιώργος Αποστολόπουλος