Δευτέρα, Νοεμβρίου 19

Έχω διαβήτη; Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια

Έχω διαβήτη; Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια
Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή, αλλά κοινή ασθένεια. Εάν έχετε διαβήτη, πρέπει να διαχειριστείτε το σάκχαρο του αίματός σας και να το παρακολουθείτε τακτικά, για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται εντός του εύρους των στόχων σας.


Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου, αν και οι κύριοι δύο είναι ο διαβήτης 1 και ο διαβήτης 2. Διαφέρουν λόγω της αιτίας πρόκλησής τους. Μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα του διαβήτη. Μπορεί, όμως, μια διάγνωση να σας εκπλήξει, επειδή τα συμπτώματα έρχονται σταδιακά και ύστερα από πολλούς μήνες ή και χρόνια!

Γενικά προειδοποιητικά σημάδια

Τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου ή άμεσα. Οι διάφοροι τύποι διαβήτη μπορεί να έχουν παρόμοιες ή διαφορετικές προειδοποιητικές ενδείξεις. Μερικά γενικά προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη είναι:

- ακραία δίψα
- ξηροστομία
- συχνουρία
- πείνα
- κούραση
- ευερέθιστη συμπεριφορά
- θολή όραση
- πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα
- ξηρό δέρμα ή φαγούρα
- μολύνσεις ζύμης (στον κόλπο).

Συμπτώματα διαβήτη τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίσει τα εξής πρόσθετα συμπτώματα:

- ξαφνική, ακούσια απώλεια βάρους
- βρέξιμο του κρεβατιού
- μόλυνση ζύμης σε ένα κοριτσάκι
- συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ναυτία, έμετος
- αναπνοή που μυρίζει σαν φρούτο
- προβλήματα αναπνοής
- απώλεια συνείδησης.

Τα συμπτώματα που ομοιάζουν με γρίπη προκαλούνται όταν ο αδιάγνωστος διαβήτης δημιουργεί κετόνες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διαβητική κετοξέωση και απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Συμπτώματα διαβήτη τύπου 2

Μπορεί να μην παρατηρήσετε ξαφνικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια που αναφέρονται παραπάνω ενδέχεται να σας κάνουν να υποψιαστείτε την πάθηση. Μπορεί να έχετε διαγνωστεί με διαβήτη επειδή πηγαίνετε στον γιατρό για:

- επίμονες μολύνσεις ή βραδεία επούλωση πληγών
- επιπλοκές που σχετίζονται με παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια σας
- καρδιακά προβλήματα.

Μπορεί να μην έχετε ποτέ εμφανή προειδοποιητικά σημάδια όσον αφορά στον διαβήτη. Μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια πολλών ετών και τα συμπτώματα να είναι ανεπαίσθητα και να περάσουν απαρατήρητα.

Διατρέχεις κίνδυνο για διαβήτη;

Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου τόσο για τον διαβήτη τύπου 1 όσο και για τον τύπου 2. Περισσότερο κινδυνεύουν:

Τύπος 1

• παιδιά
• νεαροί ενήλικες
• όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη 1.

Τύπος 2

• άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών
• υπέρβαρα άτομα
• όσοι είναι αδρανείς και δεν ασκούνται
• όσοι καπνίζουν
• όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη 2
• όσοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση
• όσοι έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή HDL χοληστερόλης
• ορισμένες εθνικότητες
• άτομα με ιστορικό αντίστασης στην ινσουλίνη.

Διάγνωση

Μπορεί να αντιμετωπίσετε ένα ή περισσότερα από τα προειδοποιητικά σημεία που σχετίζονται με τον διαβήτη. Μπορεί, επίσης, να ανακαλύψετε τον διαβήτη, αν επισκεφθείτε τον γιατρό σας για άλλη πάθηση ή επειδή κάνατε κάποιες εξετάσεις αίματος.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε διαβήτη, μιλήστε με τον γιατρό σας για:

- τα συμπτώματά σας
- το οικογενειακό ιστορικό
- φάρμακα που παίρνετε
- αλλεργίες που έχετε.

Θα πρέπει, επίσης, να συμπληρώσετε μια λίστα με ερωτήσεις σχετικά με τα προειδοποιητικά συμπτώματα ή την ίδια την κατάστασή σας.

Εξετάσεις για τη διάγνωση του διαβήτη

- Τεστ A1C: Η δοκιμή αυτή δείχνει τον μέσο όρο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 2-3 μήνες.

- Γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG): Θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 8 ώρες πριν από αυτήν την εξέταση.



- Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (OGTT): Αυτή η δοκιμή διαρκεί 2 ώρες. Ονομάζεται και «καμπύλη σακχάρου». Τα επίπεδα γλυκόζης αίματος εξετάζονται αρχικά και στη συνέχεια δύο ώρες μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γλυκού ποτού.

- Τυχαία εξέταση γλυκόζης στο πλάσμα: Μπορείτε να κάνετε αυτήν την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή και δεν χρειάζεται νηστεία.

Θεραπευτική αγωγή

Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η προσεκτική παρακολούθηση είναι σημαντικές, εάν έχετε διαβήτη, ανεξάρτητα από το είδος του. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, θα χρειαστεί να παίρνετε ινσουλίνη για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, ίσως καταφέρετε να ελέγξετε την κατάστασή σας με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να παίρνετε από το στόμα ή ενέσιμα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Εάν έχετε διαβήτη, θα χρειαστεί να παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή σας, για να αποφεύγετε υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό γενικά σημαίνει την παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων καθώς και τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες.


ΠΗΓΕΣ:

American Diabetes Association
Mayo Clinic
https://www.healthline.com/health/diabetes/diabetes-warning-signs#outlook