Τετάρτη, Νοεμβρίου 21

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ



Γιατί κετονική δίαιτα?

[Μετάφραση] Η διατροφή που καταστρέφει τον καρκίνο

Παρά τη μαζική αύξηση στις γονιδιακές θεραπείες, τις φαρμακευτικές και χειρουργικές τεχνολογίες, οι χρόνιες νόσοι αποδεκατίζουν την ανθρωπότητα. Σαφώς δεν έχουμε εντοπίσει τους υποκείμενους αιτιολογικούς παράγοντες για πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος. Οι πραγματικές λύσεις για τον καρκίνο και πολλές άλλες διαδικασίες εκφυλιστικών νόσων βρίσκονται στις διατροφικές και
μεταβολικές λειτουργίες του σώματος.
Τα γλυκά τρόφιμα και τα άμυλα δεν είναι γενετικά σύμφωνα με τον οργανισμό μας για κατανάλωση σε τακτική βάση.
Οι πρόγονοί μας τα χρησιμοποιούσαν ως σπάνιες λιχουδιές σε ειδικές περιστάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινωνία μας σήμερα τρέφονται με μια σταθερή διατροφή γεμάτη σάκχαρα, σπόρους και άλλα άμυλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τον καρκίνο και δημιουργεί ένα περιβάλλον χρόνιας φλεγμονής που οδηγεί σε διεργασίες εκφυλιστικών ασθενειών (1, 2).

Παραδοσιακές κουλτούρες και χρήση κετονών

Πολλές παραδοσιακές κουλτούρες, όπως το Εσκιμώοι και οι ιθαγενείς της φυλής Μασάι κατανάλωναν μια πολύ μικρή ποσότητα υδατάνθρακων και επέζησαν από τον αποτελεσματικό σχηματισμό κετονών στο σώμα. Οι κετόνες είναι μια μορφή ενέργειας που παράγεται από το ήπαρ μέσω του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων. Οι κετόνες είναι σε θέση να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό κι έτσι μπορούν να παράσχουν ενέργεια στους νευρώνες. Οι κετόνες είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ζωή, ελλείψει διαθέσιμης γλυκόζης.
Σε περιόδους νηστείας, οι οποίες ήταν αρκετά κοινές για τους αρχαίους προγόνους κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, η γλυκόζη του αίματος έπεφτε και έτσι προέκυπταν υψηλά επίπεδα κετονών (3). Οι δίαιτες που έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (50-80 γραμμάρια ημερησίως) και είναι μέτριες σε πρωτεΐνη (0.8-1.2 γρ ανά κιλό σωματικού βάρους) παράγουν κετόνες στα υψηλότερα πιθανά επίπεδα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το σώμα προσαρμόζεται με τον μεταβολισμό κετονών και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα αυτής της πηγής καυσίμου με την πάροδο του χρόνου (4). Η ηπατική ορμόνη, FGF21, η οποία είναι κρίσιμη για την οξείδωση των λιπαρών οξέων στο συκώτι εκκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα άτομα που βρίσκονται σε κετονική διατροφή καθώς περνά ο χρόνος (5). Αυτό επιτρέπει την μεγαλύτερη χρήση των κετονών ως πηγή ενέργειας στο σώμα.


Καρκίνος και μεταβολισμός γλυκόζης

Ο διάσημοι κυτταρικός βιολόγος και ερευνητής του καρκίνου, Otto Warburg ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορετικό μεταβολισμό και δεν είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια μέσω της κυτταρικής αναπνοής (6). Το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών προέρχεται από το υποστρωματικό επίπεδο φωσφορυλίωσης μέσω της ζύμωσης της γλυκόζης.
Άλλοι ερευνητές όπως ο Δρ Thomas Seyfried έχουν διαπιστώσει ότι τα καρκινικά κύτταρα συντηρούνται τόσο μέσω της γλυκόζης όσο και των ζυμωμένων αμινοξέων (γλουταμίνη) (7, 8, 9).
Πως μια κετονική διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου : Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη για να θριαμβεύσουν. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία μετά θρέφει όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών. Αντί τα κύτταρα να χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια, απορροφούν κετόνες. Μειώνοντας ή εξαλείφοντας τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας , τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν ]

Θα θρέψετε τον καρκίνο ή θα τον λιμοκτονήσετε
Τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν δέκα φορές την ποσότητα υποδοχέων ινσουλίνης που περιέχουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό τους επιτρέπει να καταβροχθίζουν την γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά από το αίμα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Εφόσον ένα άτομο συνεχίζει να παρέχει αυτή τη μορφή των καυσίμων ο καρκίνος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι ασθενείς με καρκίνο που έχουν τις υψηλότερες μετρήσεις σακχάρου του αίματος μετά το φαγητό έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Τα καρκινικά κύτταρα έχοντας καταστρέψει τα μιτοχόνδρια δεν είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια μέσω της αερόβιας αναπνοής κι έτσι ώστε δεν είναι (συνήθως) και σε θέση να μεταβολίσουν λιπαρά οξέα για ενέργεια. Εξαρτώνται εξ ‘ολοκλήρου από τον μεταβολισμό της γλυκόζης ή τον μεταβολισμό των αμινοξέων (αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεΐνων). Έτσι, οποιαδήποτε μέθοδος η οποία περιορίζει τη γλυκόζη και τα αμινοξέα έχει τη δυνατότητα να λιμοκτονήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Μια υψηλή πρωτεΐνες διατροφή θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων όπως και η συνηθισμένη σημερινή διατροφή. Στην κουλτούρα μας, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε 3-5 φορές την ημέρα, αν συμπεριλάβουμε όχι μόνο τα παραδοσιακά γεύματα, αλλά και τα σνακ. Η συνεχής ροή τροφών ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης και επιτρέπει να υπάρχει αφθονία ώστε ο καρκίνος να συνεχίσει να αυξάνεται.

Η νηστεία και η σχέση της με την πρόληψη του καρκίνου

Η διαλείπουσα / διακοπτόμενη νηστεία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη δημιουργία κετονών και στην λιμοκτονία των / τυχόν καρκινικών κύτταρων (10). Άτομα με διάγνωση προχωρημένου καρκίνου μπορούν να κάνουν μια νηστεία τριών εώς επτά ημερών (μέχρι εικοσί μία ημέρες βασικά θεωρείται ασφαλές, εκτός αν είστε πολύ αδύνατοι ή πολύ αδύναμοι λόγω του καρκίνου) στις οποίες θα καταναλώνουν μόνο νερό με λεμόνι (ή και χωρίς λεμόνι, δεν είναι απαραίτητο).
Άλλοι μπορούν να επιλέξουν να ενσωματώσουν την νηστεία στον κατά τα άλλα κανονικό τρόπο ζωής τους επιλέγοντας να τρώνε μόνο για ένα χρονικό διάστημα 4-8 ωρών κάθε μέρα. Μπορούν να επιλέξουν να φάνε μόνο μεταξύ των ωρών 15:00 και 19:00 και άρα να νηστεύουν για 20 ώρες κάθε μέρα. Αυτό θα αναγκάσει το σώμα να παράγει περισσότερες κετόνες για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο και το σώμα κατά την διάρκεια της νηστείας. Τα άτομα με διάγνωση καρκίνου θα ήταν καλό να νηστεύουν για 20 ώρες κάθε μέρα, ενώ τα άτομα χωρίς διάγνωση καρκίνου μπορούν να επιλέξουν να νηστεύουν για 16 με 18 ώρες για μια ιδανική παραγωγή κετονών.

[ Σημείωση δική μου: Αν έχετε πρόβλημα με τον θυροειδή ή τα επινεφρίδια , η νηστεία δεν προτείνεται γιατί είναι μια μορφή στρες . Γενικά η νηστεία δεν προτείνεται στα αρχικά στάδια της κετονικής διατροφής διότι αποτελεί μια μορφή στρες για τον οργανισμό αν δεν έχετε ήδη προσαρμοστεί στην καύση λίπους για ενέργεια . Δεν ταιριάζει σε όλους, οπότε μπορείτε απλώς να κάνετε μια δοκιμή κι ύστερα να αποφασίσετε – άλλωστε η κετονική διατροφή μιμείται σε ένα βαθμό την νηστεία , οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητη! ]


Σχεδιασμός καρκινοκαταστροφικών γευμάτων
Τα γεύματα πρέπει να είναι πλούσια σε καλά λιπαρά όπως το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ωμοί ξηροί καρποί και οι σπόροι. Είναι πολύ καλά επίσης τα πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια, το λάχανο, το σπανάκι, το σέλινο και τα αγγούρια που θα πρέπει να αποτελούν σταθερές τροφές της διατροφής. Η πρωτεΐνη θέλει μέτρο όπως ήδη αναφέραμε, με καλύτερες επιλογές το μοσχαρίσιο κρέας, το κατσικίσιο και το αγνό τυρί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα πουλερικά και τα άγρια ​​θηράματα (εννοείται πως επιλέγετε πάντα τα λιγότερο επεξεργασμένα κρέατα και γαλακτοκομικά που μπορείτε) .

Ο φρέσκος χυμός λεμονιού / λάιμ, το μηλόξυδο και άλλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη που έχουν υποστεί ζύμωση τρόφιμα / ποτά, καθώς και τα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αφθονία. Αυτά βοηθούν παρέχοντας οργανικά οξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα. Τα οργανικά οξέα παράγουν μια αλκαλική τέφρα κάθε φορά που μεταβολίζονται. Αυτά τα αλκαλικά στοιχεία εξουδετερώνουν την περίσσεια όξινων στοιχείων που παράγει ο καρκίνος και βελτιώνουν την κυτταρική οξυγόνωση, γεγονός που βοηθά στην καταστροφή του καρκίνου.

Βέλτιστη ορμονική ευαισθησία
Αυτή η διατροφή επιτρέπει τη βέλτιστη ευαισθησία στην ινσουλίνη και την λεπτίνη, η οποία οδηγεί στην εύκολη ικανοποίηση. Ένας Άνθρωπος 68 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει 30 με 50 γρ υδατανθράκων την ημέρα ενώ η πρωτεΐνη του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70 γρ ανά ημέρα για να επιτύχει τη βέλτιστη κέτωση. Αυτό είναι αρκετά εύκολο όταν μόνο 1-2 γεύματα τρώγονται ημερησίως και αυτά αποτελούνται από τα τρόφιμα που αναφέρονται ανωτέρω.

Τα βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ώστε ο καρκίνος να λιμοκτονεί είναι μεταξύ 60-70 mg / dl ενώ τα επίπεδα των κετονών θα πρέπει να κινούνται σταθερά μεταξύ 4 – 7 mM. Η διατροφή αυτή είναι συχνά φτωχή σε αντιοξειδωτικά γι ‘αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται κάποιο συμπλήρωμα πολυβιταμινών και προβιοτικά. Υψηλής ποιότητας ωμέγα-3 συμπληρώματα είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικά και συνεργούν στα ογκοστατικά αποτελέσματα της διατροφής αυτής.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Πηγή
Μετάφραση – επιμέλεια: Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
(Στο αρχικό κείμενο υπάρχουν σύνδεσμοι με παραθέσεις)
http://www.mybigfatketolife.com