Πέμπτη, Νοεμβρίου 8

Ξέφραγο αμπέλι για τους λαθρομετανάστες και ο Έβρος: ΜΚΟ νοικιάζουν σπίτια για την μόνιμη εγκατάστασή τους

Ξέφραγο αμπέλι για τους λαθρομετανάστες και ο Έβρος: ΜΚΟ νοικιάζουν σπίτια για την μόνιμη εγκατάστασή τουςΞέφραγο αμπέλι για τους λαθρομετανάστες και ο Έβρος: ΜΚΟ νοικιάζουν σπίτια για την μόνιμη εγκατάστασή τους
ΠΗΓΗ
Σε… κέντρο διερχομένων έχουν μετατραπεί τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Χώρας. Ιδίως για τα πρώτα, καθώς με ξέφραγο αμπέλι μοιάζουν τα 218 χιλιόμετρα του Έβρου, που ορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και την Βουλγαρία με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα
ο ποταμός να έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα πέρασμα προς την Ευρώπη για χιλιάδες λαθρομετανάστες που διασχίζουν τα νερά του.
Από το Διδυμότειχο μέχρι την Ορεστιάδα τα χωριά απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις όχθες του ποταμού. Οι διακινητές δείχνουν να το γνωρίζουν αυτό. Όπως επίσης φαίνεται να ξέρουν πού είναι τα στενά περάσματά του, σε ποια σημεία τα νερά είναι φουσκωμένα, ώστε να χρειάζεται βάρκα, αλλά και πού είναι προσβάσιμα τα σημεία. Έτσι καθοδηγούν τις ροές προς την πιο σύντομη και ασφαλή κατεύθυνση. Όταν το γκρουπ των λαθρομεταναστών διασχίζει τον ποταμό και αποβιβαστεί στην δυτική όχθη, το περιμένει στην άκρη του ένα σχοινί, που το ακολουθούν, και σε λίγα λεπτά βρίσκονται σε κεντρική οδική αρτηρία, με κατεύθυνση προς τα χωριά της περιοχής, τα οποία έχουν λιγοστούς ηλικιωμένους κατοίκους.
Η επιτήρηση στην περιοχή είναι ελλιπής. Ενδεικτικό είναι πως οι αστυνομικοί της Ορεστιάδας προειδοποίησαν με επιστολή τους προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομία πως πρέπει να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση συνάδελφοί τους, που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίας και να επανδρωθεί το τμήμα.
Έτσι οι κάτοικοι των χωριών, που βλέπουν καθημερινά τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες να κατακλύζουν τα χωριά τους νιώθουν φόβο και ανασφάλεια.
Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές, έτσι και στον Έβρο η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τους κατοίκους. «Οι άνθρωποι που έρχονται είναι ταλαιπωρημένοι και ψάχνουν κάπου να φάνε και να κοιμηθούν. Πάνε όπου βρουν. Τα περιστατικά της ανομίας είναι πολλά και καθημερινά», δηλώνει δημοσιογράφος της περιοχής και συνεχίζει αναφέροντας πως «πάει κάποιος ηλικιωμένος να ανοίξει το πρωί την αποθήκη του και βλέπει μέσα μετανάστες. Πάει ο άλλος στα ζώα του, τους βλέπει. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη». Σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο, υπάρχει και κάτι ακόμα που έχει θορυβήσει τους ηλικιωμένους κατοίκους της αραιοκατοικημένης περιοχής του Έβρου. «Οι κάτοικοι ανησυχούν και για την παρουσία των ΜΚΟ το τελευταίο διάστημα, που ψάχνουν να βρουν να νοικιάσουν εγκαταλελειμμένους χώρους, όπως αποθήκες, μαγαζιά και σπίτια, κάτι που δείχνει πως ξεκινάει ένα πρόβλημα για την περιοχή», κατέληξε.
Άλλη μια «κερκόπορτα» για την μονιμοποίηση και την μετέπειτα νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών ανοίγεται από τις ΜΚΟ, οι οποίες έχοντας στην διάθεσή τους πακτωλό χρημάτων τα χρησιμοποιούν για την σταθερή εγκατάσταση των παράνομα ερχομένων στην Ελλάδα αλλοδαπών.https://grothia.gr/enimerosi/nea-taksi