Δευτέρα, Δεκεμβρίου 10

Διαβάστε τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων που συγκλονίζουν τη Γαλλία

Μέσα από την ανακοίνωση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ εκτός από την αλληλεγγύη τους μας μεταφέρουν και τα 42 αιτήματα των Γάλλων Κίτρινων Γιλέκων όπου εδώ και ένα μήνα και μία εβδομάδα πριν την 5η Πράξη έχουν στρέψει όλα τα βλέμματα σε παγκόσμιο επίπεδο στη Γαλλία
Διαβάστε παρακάτω τόσο τα αιτήματα όσο και την ανακοίνωση του Δικτύου των Εργαζομένων στους ΟΤΑ
Σας επισυνάπτουμε τα 42 αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων»

(Πηγή: JoDi Graphics).
Τα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων φέρουν στοιχεία από όλα τα πολιτικά κόμματα και αφορούν κοινωνικά, φορολογικά, εργασιακά θέματα. Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν από τους εκλεγμένους να μετατρέψουν τις διεκδικήσεις τους σε νόμους. Και όπως φαίνεται θέλουν να έχουν «λόγο» για όλα… από το εκλογικό σύστημα, μέχρι την παιδεία και το προσφυγικό.
1. Κανένας άστεγος στον δρόμο. 2. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.
3. Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα. 4. Υιοθέτηση πιο ευνοϊκής πολιτικής για τους μικρομεσαίους εμπόρους. Όριο στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών ζωνών γύρω από τις μεγάλες πόλεις, κάτι που «σκοτώνει» τα μικρά μαγαζιά και δωρεάν παρκινγκ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων.
5. Σχέδιο ενεργειακής απομόνωσης των κατοικιών για μεγαλύτερη οικονομία των νοικοκυριών και οικολογική πολιτική. 6. Φόροι: Οι «μεγάλοι» (όπως Google, Amazon,Μc Donalds) να πληρώνουν πολλά και οι «μικροί» λίγα. 7. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι ίδιο για όλους.
8. Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα σοσιαλιστικό.
9. Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ.
10. Πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους.
11. Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη σωστότερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού στο Κοινοβούλιο.12. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα σε έναν μεσαίο μισθό. Τα έξοδα τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογούνται θα τους επιστρέφονται τα χρήματα. Θα έχουν δικαίωμα στο «κουπόνια εστιατορίου και στα «τσεκ διακοπών».
13. Οι μισθοί όλων των Γάλλων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και τα επιδόματα τους θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό.
14. Προστασία της γαλλικής βιομηχανίας. Απαγόρευση της μετεγκατάστασης τους. Η προστασία της βιομηχανίας μας είναι η προστασία της τεχνογνωσίας μας, του savoir-faire και των θέσεων εργασίας.
15. Τέλος της αποσπασμένης εργασίας. Είναι αφύσικο για άτομο που εργάζεται σε γαλλικό έδαφος να μην επωφελείται των ίδιων δικαιωμάτων και του ίδιου μισθού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν άδεια να εργάζονται στο γαλλικό έδαφος θα πρέπει να είναι ίσοι εργασιακά με τους Γάλλους πολίτες και οι εργοδότες τους να τους αμείβουν με τον ίδιο τρόπο που αμείβουν έναν Γάλλο εργαζόμενο.
16. Επιπλέον περιορισμός του αριθμού των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τις μεγάλες εταιρείες. Θέλουμε περισσότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου.17. Όχι πια παρακράτηση στην πηγή του εισοδήματος. 18. Τέλος στις προεδρικές αποζημιώσεις εφόρου ζωής.
19. Να ευνοηθεί η μεταφορά των εμπορευμάτων δια μέσου σιδηροδρόμων.
20. Τέλος για το CICE – την έκπτωση φόρου για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Αξιοποίηση αυτών των χρημάτων για το λανσάρισμα της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων υδρογόνου (το οποίο είναι πιο οικολογικό από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο).
21. Να τελειώσει η πολιτική λιτότητας. Να πάψουμε να πληρώνουμε τους τόκους φόρων που έχουν κριθεί παράνομοι και να αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος χωρίς να παίρνουμε τα χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς. Να αναζητήσουμε τα 80 δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής.
22. Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης.
23. Οι αιτούντες άσυλο να έχουν μια καλή μεταχείριση. Τους οφείλουμε στέγη, ασφάλεια τροφή και παιδεία για τους ανηλίκους. Συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε οι χώροι υποδοχής να είναι ανοιχτοί σε πιο πολλές χώρες του κόσμου ενόσω οι άνθρωποι περιμένουν την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου.24. Να οδηγούνται στις χώρες προέλευσης τους εκείνοι που λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημα τους για άσυλο.25. Να υλοποιηθεί μια πραγματική πολιτική ένταξης. Το να ζει κάποιος στη Γαλλία σημαίνει να γίνεται Γάλλος (μαθήματα γαλλικών, ιστορίας και πολιτικής εκπαίδευσης). Να δίνεται πιστοποιητικό στο τέλος των μαθημάτων.
26. Ο ανώτατος μισθός να οριστεί στα 15.000 ευρώ.27. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους.28. Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων.29. Μείωση των ενοικίων (ιδίως για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερή εργασία).
30. Να απαγορευθεί η πώληση περιουσίας της Γαλλίας ( π.χ αεροδρόμια).
31. Να πληρώνονται οι υπερωρίες των σωμάτων ασφαλείας ( στρατού και αστυνομίας) αλλά και του δικαστικού σώματος.32. Τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί από τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση των αυτοκινητόδρομων και των δρόμων της Γαλλίας όπως και για την οδική ασφάλεια.33. Να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος, που αυξήθηκε μετά τις ιδιωτικοποιήσεις. Να γίνουν ξανά δημόσια!34. Τέλος στα λουκέτα των μικρών ταχυδρομείων, σχολείων και παιδικών σταθμών.35. Εξασφάλιση ευ ζην για τους ηλικιωμένους. Να μην υπάρχει αισχροκέρδεια από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας.
36. Να φοιτούν μάξιμουμ 25 μαθητές σε κάθε τάξη, από τον παιδικό σταθμό μέχρι το τέλος του σχολείου.37. Αύξηση των πόρων για την Ψυχιατρική.38. Διοργάνωση τακτικών δημοψηφισμάτων. Το Λαϊκό Δημοψήφισμα να μπει στο Σύνταγμα.39. Επιστροφή στη θητεία επτά χρόνων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (η εκλογή των βουλευτών δυο έτη μετά την εκλογή του Προέδρου θα επιτρέπει την αποστολή ενός σήματος θετικού ή αρνητικού στον Πρόεδρο όσον αφορά στην πολιτική του. Αυτό θα επιτρέπει έτσι να εισακουστεί η φωνή του λαού).40. Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και στα 55 έτη για τα άτομα που έχουν εργαστεί σε ένα επάγγελμα όπου έχει χρειαστεί να κάνουν χρήση του σώματός τους. Όπως για τους οικοδόμους.41. Να συνεχιστεί το σύστημα βοήθειας Pajemploi που προσφέρει φύλαξη σε παιδιά μέχρι 10 ετών έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς.42. Νέος φόρος στα ναυτιλιακά καύσιμα και στην κηροζίνη αεροσκαφών.



Οι λαοί της Ευρώπης έχουν στραμμένα όχι μόνο τα μάτια τους στη Γάλλια αλλά και η κάρδια τους κτυπά στους ρυθμούς των ΓΑΛΛΩΝ εργαζομένων, νεολαίων, μεταναστών που συγκρούονται με την νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν και ολόκληρου του Γαλλικού αστικού πολιτικού κατεστημένου.
ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ
Για άλλη μια φορά ο λαός και η νεολαία της Γαλλίας ανοίγουν δρόμους για μια νέα ριζοσπαστικοποίηση και αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλισμού. Ενάντια στις βάρβαρες πολίτικες σκληρής λιτότητας, που αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Δείχνουν το δρόμο και στους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια νέο ριζοσπαστική αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης και του εθνικισμού- φασισμού, που σηκώνει κεφάλι.
Τα κίτρινα Γιλέκα θέτουν αιτήματα και στόχους που θα υποχρεώσουν όχι μόνο τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, αλλά και όλο το αστικό πολιτικό σύστημα σε άτακτη υποχώρηση. Δεν είναι μια τυφλή διαμαρτυρία, κάποιων ταραταξιών, δηθεν ακραίων, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν. Έχει θέση συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους και είδη είχαν τα πρώτα αποτελέσματα, τις πρώτες κατακτήσεις, φαίνεται πως ο ΜΑΚΡΟΝ έδωσε εντολή να ανασταλεί το μέτρο της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. και συνεχίζουν.
Μεταξύ των 42 αιτημάτων και στόχων είναι: Κανένας άστεγος στον δρόμο. Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.300 ευρώ.. Επιπλέον αναλογικότητα του φόρου στο εισόδημα. Όλοι όσοι έχουν άδεια να εργάζονται στο γαλλικό έδαφος θα πρέπει να είναι ίσοι εργασιακά με τους Γάλλους πολίτες και οι εργοδότες τους να τους αμείβουν με τον ίδιο τρόπο που αμείβουν έναν Γάλλο εργαζόμενο. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους. Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων. Μείωση των ενοικίων (ιδίως για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερή εργασία). Να τελειώσει η πολιτική λιτότητας. Φόροι: Οι «μεγάλοι» να πληρώνουν πολλά και οι «μικροί» λίγα.. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι ίδιο για όλους. Να πάψουμε να πληρώνουμε τους τόκους φόρων που έχουν κριθεί παράνομοι και να αρχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος χωρίς να παίρνουμε τα χρήματα από τους φτωχούς και τους λιγότερο φτωχούς. Να αναζητήσουμε τα 80 δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής.. Να απαγορευθεί η πώληση περιουσίας της Γαλλίας ( π.χ αεροδρόμια). Να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της μετανάστευσης. Οι αιτούντες άσυλο να έχουν μια καλή μεταχείριση. Τους οφείλουμε στέγη, ασφάλεια τροφή και παιδεία για τους ανηλίκους. Το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει αλληλέγγυο άρα σοσιαλιστικό. Καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ. Πάγωμα των φόρων στα καύσιμα και ακύρωση της επιπλέον επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους.

Υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος με στόχο τη σωστότερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού στο Κοινοβούλιο. Όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα έχουν δικαίωμα σε έναν μεσαίο μισθό. Τα έξοδα τους θα ελέγχονται και εφόσον δικαιολογούνται θα τους επιστρέφονται τα χρήματα».
Τα αιτήματα αυτά είναι που τρομάζουν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στη Γαλλία και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό με λύσσα επιτίθενται για να καταστείλουν αυτό το κίνημα. Έπεσαν οι μάσκες τους. Καταφεύγουν στην πιο ωμή βία και τρομοκρατία -τεθωρακισμένα, πλαστικές σφαίρες. Επιδιώκουν να το συκοφαντήσουν, να το διασύρουν. Τρέμουν όχι μόνο οι αστικές πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι κάθε λογής συμβιβασμένες καθεστωτικές δυνάμεις, που βλέπουν τα Κίτρινα Γιλέκα να τους ξεπερνούν και να τους αμφισβητούν. Τρέμει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία από το δυναμισμό αυτού του κινήματος.
Οι λαοί της Ευρώπης προσβλέπουν από αυτό. Θέλουν και το στηρίζουν για να κερδίσει τα αιτήματα που έχει θέση και διεκδικεί.
Με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχουμε πολλές ομοιότητες στα προβλήματα και στα αιτήματα, ως έλληνες εργαζόμενοι. Έχουμε και μεγάλες διαφορές στον τρόπο οργάνωσης, τη μορφή, τη διάρκεια και τη δυναμική του αγώνα τους που αυτοί επέλεξαν. Δεν περιορίστηκαν σε έναν αγώνα απλής διαμαρτυρίας. Επέλεξαν την μαζική ρήξη, σύγκρουση να δημιουργήσουν ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική να έχουν κατακτήσεις, να υποχωρήσει η κυβέρνηση.
Αυτοί δεν ακολουθούν το δρόμο των δικών μας εκφυλισμένων, συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος που περιορίζονται σε κινητοποιήσεις εκτονώσεις της λαϊκής εργατικής δυσαρέσκειας. Ούτε ανάθεσαν στο διπλανό τους, να αγωνιστεί για αυτούς, καθισμένοι στον Καναπέ.
ΤΩΡΑ χρειάζεται πανεργατικός, πανευρωπαϊκός συντονισμός.
Να πιέσουμε οι εργαζόμενοι από τα κάτω τις ηγεσίες του σ. κινήματος και εκφραστεί μαζικά και μαχητικά η αλληλεγγύη μας στο Γαλλικό λαό. Να οργανωθούν ΤΩΡΑ πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές.
Τα Γαλλικά Κίτρινα Γιλέκα μας δείχνουν το δρόμο και μας καλούν στο δρόμο του αγώνα.
Όταν η μαζική λαϊκή οργή, δεν περιορίζεται στον καναπέ, γίνεται μαζική, δυναμική αντίσταση και δράση στο δρόμο, με χαρακτηριστικά σύγκρουσης για την Νίκη
και δεν περιορίζεται σε απλή διαμαρτυρία, τότε έχει αποτέλεσμα.
Η Ελπίδα ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, στην αποδοχή των νεοφιλελευθέρων ιδεών και στην ακροδεξιά που προσπαθεί να ψαρεύσει στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ούτε στην ανάθεση, το φόβο, την αδράνεια και την υποταγή.
Η ελπίδα θα ξαναγεννηθεί στους δρόμους, στους αγώνες με ανεξάρτητη δράση και εργατική χειραφέτηση. Με μαζική σύγκρουση. Με συλλογικότητα, χωρίς κηδεμόνες και πατρόνες. Με ταξική εργατική ενότητα, αλληλεγγύη και χειραφέτηση.
Χρειάζεται να βαδίσουμε Άλλο δρόμο……..
…………..Οι εργατικοί ταξικοί δυναμικοί αγώνες, ξαναέρχονται και στην Ελλάδα.
Με τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!!!!
Δεκέμβριος 2018


ΠΗΓΉ PHOTO : www.amna.gr