Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13

Σε «συμπληγάδες» ο πανικόβλητος Μακρόν: Εξήγγειλε μέτρα 8-10 δις ευρώ και τώρα… ψάχνει πόρους! Πανηγυρίζει η Ιταλία! (Βίντεο)


Την αύξηση αύξηση του κατώτατου μισθού (Smic) κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων έκτακτων μέτρων. ο Εμανουέλ Μακρόν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα».

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Μακρόν… ψάχνει τους πόρους για να τα χρηματοδοτήσει.
Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Ολιβιέ Ντισόπτ.
«Κοστολογούνται μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο Ντισόπτ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν.
Κομισιόν: «Παρακολουθούμε τις εξαγγελίες Μακρόν»
Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες έστειλαν το δικό τους μήνυμα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.
«Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς», είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.
Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους στις συντάξεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τις αρχές Ιανουαρίου, μετά τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» τις τελευταίες εβδομάδες.
Bloomberg: Τι θα πουν στους Ιταλούς τώρα;
Σύμφωνα με το Bloomberg ο γαλλικός προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 2,8% για το 2019 -πολύ κοντά στο όριο του 3% – και μάλιστα πριν ο Μακρόν ανακοινώσει το αρχικό μέτρο της αναστολής αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.
Οπως τονίζει το πρακτορείο, οι επιπλέον δαπάνες μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση του ευρωπαίους αξιωματούχους, που πιέζουν την Ιταλία να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 2%.
Δικαιολογημένα τα χαμόγελα στην Ρώμη.