ΟΙ ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ -ΜΙΣΘΟ- ΣΤΕΓΗ- ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.-ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

Η Δομινικανή Δημοκρατία λέει «όχι» στον ΟΗΕ για τη Μετανάστευση

Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν θα υπογράψει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, υπό τον φόβο ότι θα την εμποδίσει να ελέγχει τα σύνορά της με την Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, Φλάβιο Δαρίο Εσπινάλ.

«Η υιοθέτησή του θα σήμαινε δεσμεύσεις για το δομινικανό Κράτος που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δυνατότητά του να ορίζει τους κανόνες ως προς τη μετανάστευση και να εφαρμόζει αποτελεσματικά τη μεταναστευτική του πολιτική», εξήγησε.
Εκατοντάδες Αϊτινοί προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία καθημερινά.
Σύμφωνα με την εθνική απογραφή των μεταναστών το 2017, που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο, οι Αϊτινοί αντιπροσωπεύουν το 87,2% του αλλοδαπού πληθυσμού στη Δομινικανή Δημοκρατία, ή έναν πληθυσμό που υπολογίζεται πως φθάνει τους τουλάχιστον 497.825 ανθρώπους.
Το μη δεσμευτικό Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, έκτασης 25 σελίδων, το πρώτο του είδους για το θέμα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές – προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας- και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης κ.λπ..
Αναμένεται να εγκριθεί τη 10η και 11η Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στο Μαρακές.
Υιοθετήθηκε τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη από σχεδεόν όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ — με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ΗΠΑ — αλλά, έκτοτε, οι ανακοινώσεις κυβερνήσεων ότι δεν θα το υπογράψουν ή ότι αναβάλλουν την απόφασή τους πολλαπλασιάζονται, ρίχνοντας βαριά σκιά στη σύνοδο που είναι αφιερωμένη στο ζήτημα και ξεκινά τη Δευτέρα.
ΠΗΓΗ