Τρίτη, Δεκεμβρίου 18

Δημόσιο – Δώρα: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά και πως – Η αίτηση που πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι

Δημόσιο – Δώρα: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά και πως – Η αίτηση που πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι | Newsit.gr
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα στο Δημόσιο (διαβάστε εδώ αναλυτικά) ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για αναδρομικά χιλιάδων ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι να κριθεί και από την ολομέλεια του ΣτΕ ότι πρέπει να καταβληθούν τα ποσά.
Σε κάθε περίπτωση μιλάμε ωστόσο για μια απόφαση που αφορά τουλάχιστον 470.000 άτομα και για ποσά που “μετράνε” από την 1/1/2013 ως και σήμερα. Είναι δηλαδή ποσά που φτάνουν ως και τις 6.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις των δώρων (δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα καλοκαιρινής άδειας) από εδώ και στο εξής.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ακαθάριστες αποδοχές (μισθός, επιδόματα) ως 3.000 ευρώ έπαιρναν ως την 1/1/2013 δώρο Χριστουγέννων 500 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και επίδομα καλοκαιρινής άδειας 250 ευρώ. Τα ποσά αυτά που στο σύνολό τους ήταν 1.000 ευρώ τον χρόνο καταργήθηκαν και είναι αυτά τα ποσά που έρχεται η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ να πει ότι πρέπει να επιστραφούν.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να ανοίξει νέο γύρο προσφυγών. Η ΑΔΕΔΥ συνιστά στους εργαζόμενους να υποβάλλουν αίτηση στην υπηρεσία τους έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να διεκδικήσουν τα δώρα με αγωγές.

Πηγή εφημερίδα “Δημοκρατία”

Ποιους αφορά η απόφαση

-Πολιτικοί υπάλληλοι που από 10/2011 ως 31/12/2015 υπάγονταν στα ειδικά μισθολόγια και από 1/1/2016 στο ενιαίο μισθολόγιο.
-Όλοι οι μόνινοι και δόκιμοι υπάλληλοι του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.
-Υπάλληλοι ΑΔΑ με νομική προσωπικότητα
-Υπάλληλοι ΟΚΑ
-Υπάλληλοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού
-Υπάλληλοι ΝΠΔΔ
-Υπάλληλοι ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή ΝΠΔΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ
-Υπάλληλοι επιχειρήσεων, οργανισμών και ανώνυμων εταιριών του δημοσίου
-Εκπαιδευτικοί
–Ιατροί
-Υπάλληλοι γραμματείας δικαστηρίων, εισαγγελιών, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικων γραφείων
-Υπάλληλο ΤΕΔΚ, ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ
-Ιερείς

 newsit.gr