Τρίτη, Δεκεμβρίου 18

Καμμένος: Επιτείνει την αβεβαιότητα γύρω από το Σκοπιανό - Εμπλέκει και τον Παυλόπουλο



kamenos-p

Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε, με τις τελευταίες δηλώσεις του την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Στη δίνη των ελιγμών του Πάνου Καμμένου φαίνεται να στροβιλίζεται η κυβέρνηση, καθώς οι διαδοχικές παρεμβάσεις του υπουργού Άμυνας και ο γρίφος για τη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενισχύει την πολιτική αβεβαιότητα, θολώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα σχετικά με την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αλλά και τον ακριβή χρόνο των εθνικών εκλογών.

Παράλληλα η στάση αναμονής, που ουσιαστικά επέλεξε τις προηγούμενες να τηρήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι το Ποτάμι θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις όταν δει το ακριβές κείμενο της συμφωνίας, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στο πολιτικό σκηνικό. Ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 – ούτε όμως και θα θέσει την ύπαρξη μίας τέτοια πλειοψηφίας ως απαράβατο όρο – για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Γι’ αυτό και το Μαξίμου εμφανίζεται προς το παρόν προσεκτικό, αν και νευρικό ορισμένες φορές, ανάλογα με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου. Στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να κερδίσει χρόνο και να έχει την ευχέρεια να λάβει τις αποφάσεις του χωρίς πιεστικές συνθήκες. Ένας βασικός σχεδιασμός του παραμένει η διενέργεια εθνικών εκλογών μαζί με τις τοπικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αν και κανείς δεν αποκλείει τον αιφνιδιασμό.

Κατά την τρέχουσα πάντως χρονική περίοδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Καμμένου.

Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε, με τις τελευταίες δηλώσεις του την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, παρουσιάζοντας μία ακόμη νέα ιδέα: Εφόσον η Συμφωνία υποκρύπτει αλυτρωτισμό, τότε «να μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι αν έλθει η Συμφωνία στη Βουλή τότε οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Διευκρίνισε δε, κοιτώντας προς το εσωτερικό των ΑΝΕΛ, ότι θα θέσει και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Μάλιστα κάλεσε όσους διαφωνούν να παραδώσουν την έδρα τους, «διαφορετικά θα είναι αποστάτες ή προδότες», όπως σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε στο μεταξύ ότι «δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά του υποψήφιοι από τους ΑΝΕΛ».

Στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος επιβάλλει κάτι τέτοιο στους βουλευτές του, τότε είναι μάλλον αναγκαίες οι ψήφοι του Ποταμιού για να περάσει η Συμφωνία με τουλάχιστον 151 – ή έστω να ψηφίσουν οι τέσσερις που είναι με διάφορους τρόπους σε αυτή τη γραμμή, ήτοι ο ίδιος ο κ. Θοεδωράκης και οι Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος θα το κάνει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τη γραμμή του κόμματός του. Οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς διαφωνούν κάθετα και έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την κατ’ αρχήν θετική στάση του Ποταμιού στη Συμφωνία.

Στο άλλο σενάριο, αν δηλαδή το Ποτάμι πει τελικά «όχι», ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει για εάν θα θελήσει αυξημένη πλειοψηφία ή θα περιοριστεί στη σχετική, επί των παρόντων, ακόμη δηλαδή και με λιγότερες από 151 ψήφους, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σταθερότητα και τη μακροημέρευση της κυβέρνησής του.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος διευκρίνισε και πάλι ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν πρόταση μομφής από την ΝΔ κατά της κυβέρνησης.