Κυριακή, Δεκεμβρίου 16

Ελαιόλαδο από… Καρδιάς…

Ελαιόλαδο από… Καρδιάς…
Εδώ και κάποιους μήνες έχει εμφανιστεί στην αγορά μια σειρά από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που φιλοδοξεί να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά… Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών αλλά και τα στοιχεία των αναλύσεων ίσως και να μιλάμε και για μια από τις κορυφαίες σειρές εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων… Και ναι, αυτή η προσπάθεια είναι ελληνική!

Μπορεί οι συντελεστές της παραγωγής να κρατούν χαμηλό προφίλ και να μην κομπάζουν για το προϊόν τους, ωστόσο η αλήθεια είναι αυτή…
Το EnKardia, λοιπόν, αποκαλύπτεται στα μάτια σας από τη Managing Director της εταιρείας και γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Μαργαρίτα Φαρλέκα…

1. Με ποιον τρόπο παράγεται το EnKardia και σε τι διαφέρει από την παραγωγή άλλων ελαιόλαδων;
Το Enkardia είναι ένα μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο παράγεται από διαλεχτές ελιές κορωνέικης ποικιλίας (υποείδος μανιατάκι), που προέρχονται από τον ελαιώνα μας, στο Γεράκι Λακωνίας.
Η συγκομιδή ξεκινάει στα μέσα Οκτωβρίου, αφού ελεγχθεί με διαδοχικές μετρήσεις η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού, ο οποίος συλλέγεται με το χέρι, όταν είναι ακόμη πράσινος. Η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια μέρα με την συγκομιδή με ψυχρή έκθλιψη και μόνο με μηχανικές μεθόδους ενώ η θερμοκρασία της ελαιοζύμης δεν ξεπερνά τους 27°C. Στην συνέχεια, το ελαιόλαδο φυλάσσεται σε δεξαμενές του ενός τόνου, με παροχή αζώτου.
Ο χρόνος και ο τρόπος συλλογής καθώς και η ελαιοποίησή του, καθιστούν το ελαιόλαδο μας προϊόν υψηλής ποιότητας με μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, φρουτώδη αρώματα και πλούσια γεύση.

2. Τι σημαίνει ένα λάδι τέτοιας ποιότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Αναλύοντας τη σύστασή του, με εργαστηριακές μετρήσεις, διαπιστώνει κανείς ότι πληρούνται οι απαιτούμενες από τους κανονισμούς προϋποθέσεις για την αναγραφή των επιτρεπόμενων, για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ισχυρισμών Υγείας. Ο πλούτος του σε πολυφαινόλες και βιταμίνες E, Α & C καθιστούν το EnKardia ένα ανεκτίμητο διατροφικό προϊόν. Επιπλέον είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα κυρίως ελαϊκό, λινολενικό και λινελαϊκό ή αλλιώς Ω9, Ω3 και Ω6 αντίστοιχα.

3. Τι το διαφοροποιεί από αλλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα;
Το μικροκλίμα της περιοχής, η ιδιαίτερη ποικιλία της ελιάς, ο τρόπος παραγωγής που περιγράψαμε σε συνδυασμό με την εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, και η επιμονή μας είναι τα συστατικά της επιτυχίας για την παραγωγή άριστης ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

4. Σπάνια σε συσκευασία συναντάμε τον όρο Ισχυρισμοί Υγείας. Τι σημαίνει αυτό;
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναγνώρισε επίσημα την καρδιοπροστατευτική δράση που ασκεί στον ανθρώπινο οργανισμό το ισχυρό αντιοξειδωτικό υδροξυτυροσόλη. Σύμφωνα με το Κανονισμό 432/2012 της EFSA, 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων αυτής (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο διατροφικός αυτός ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον η προαναφερόμενη ποσότητα υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της περιέχονται σε 20 g ελαιόλαδου (αλλιώς 250 mg/l ή 250 ppm) μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Επίσης θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό των περιεχομένων φαινολών ανά 100 g ελαιόλαδου.
Οι σειρές Ultra Premium και Premium του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου EnKardia περιέχουν 8-10 mg πολυφαινόλες στα 20 γρ., ποσότητα πολύ υψηλότερη από το όριο.
Παράλληλα το ελαιόλαδο είναι κύριο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής που έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. «Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργιών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, το μαγείρεμα και ιδιαίτερα την κατανομή και κατανάλωση τροφίμων.»

5. Τι είναι τελικά οι περιβόητες πολυφαινόλες και τι προσφέρουν;
Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως είναι το ελαιόλαδο. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας και της ζωτικότητας του ανθρώπου. Οι πολυφαινόλες επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους, των αντικαρκινικών, αντιμικροβιακών και αντιαλλεργικών ιδιοτήτων τους, ενώ συμβάλλουν στην πέψη των θρεπτικών συστατικών. Τέλος, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς βοηθούν στη μείωση εμφάνισης πολλών παραγόντων που τα προκαλούν, όπως η χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.

6. Τι λάδι είναι το EnKardia τελικά;
Το Enkardia είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και θρεπτικά συστατικά. Οι φαινόλες υπάρχουν στο ελαιόλαδο από την φύση ώστε να λειτουργούν αντιοξειδωτικά και να προστατεύουν το ελαιόλαδο. Σημειώνεται λοιπόν ότι ένα ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες έχει υψηλό βαθμό προστασίας και άρα αντοχή στον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωσή του προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό stress. Το EnKardia είναι μια σειρά από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με καθαρά «ανθρωποκεντρικό» χαρακτήρα και έμφαση στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.

7. Πως ξεκίνησε η ιδέα για ένα ελαιόλαδο τέτοιας ποιότητας;
Η αγάπη για τον τόπο μας, η οικογενειακή παράδοση (είμαστε η τρίτη γενιά) στον τομέα της ελαιοκομίας, οι μνήμες που μέσα στο πέρασμα των χρόνων έγιναν γνώσεις, μας οδήγησαν να καινοτομήσουμε και να παράγουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Εnkardia. Δεν θα πούμε ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε μόνο για το ονόρε… Σίγουρα υπάρχει η επιχειρηματική και η εμπορική πλευρά του εγχειρήματος ωστόσο στο σωστό πάντα πλαίσιο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα brand αντάξιο της ιστορίας του ελληνικού ελαιολάδου για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι!

8. Θα επεκταθείτε και σε παραγωγή άλλων προϊόντων;
Στόχος μας είναι η παραγωγή προϊόντων που θα πληρούν τις προϋποθέσεις που αναγράφουν και θα μπορούν να «προσφέρουν» τα όσα «υπόσχονται»… Επίσης κάθε μας βήμα είναι προσεχτικά σχεδιασμένο και μελετημένο. Δεν υπάρχει προχειρότητα και βιασύνη καθώς δε μας ενδιαφέρει το εύκολο κέρδος αλλά η δημιουργία ενός brand που θα κερδίσει τον σεβασμό του καταναλωτή και θα έχει πορεία σε βάθος χρόνου… Άμεσα τυποποιούμε ελιές Καλαμών. Επόμενος στόχος είναι το μέλι και τα χειροποίητα φυσικά σαπούνια με βάση το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο EnKardia.

9. Ποιες είναι οι κατηγορίες του EnKardia και κατά πόσο είναι προσιτές στον Έλληνα καταναλωτή;
Το EnKardia χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες
1. Το Ultra Premium EnKardia
Εξαιρετικό μονοποικιλιακό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, της τάξης του 0,12%. Παράγεται από διαλεχτές ελιές κορωνέικης ποικιλίας. Πληροί, τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τους αναγραφόμενους ισχυρισμούς υγείας. Εμφιαλώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές σε γυάλινη βαμμένη, εξωτερικά, φιάλη που το προστατεύει από το φως, στην οποία μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα (18 μήνες).
Διατίθεται σε συσκευασία 500ml.
2. Το Premium EnKardia
Εξαιρετικό μονοποικιλιακό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, της τάξης του 0,20%. Παράγεται από διαλεχτές ελιές κορωνέικης ποικιλίας. Πληροί, τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για τους αναγραφόμενους ισχυρισμούς υγείας.
Εμφιαλώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές σε λευκοσιδηρά δοχεία, στα οποία μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα (18 μήνες).
Διατίθεται σε συσκευασίες των 250 ml, 500ml, 750ml και 1l.
3. Traditional EnKardia
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας της τάξης του 0,4%. Παράγεται από διαλεχτές ελιές κορωνέικης ποικιλίας. Εμφιαλώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές σε λευκοσιδηρά δοχεία, στα οποία μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα (18 μήνες). Διατίθεται σε συσκευασίες των 1l & 5 l.
Να σημειωθεί ότι όλη η παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Εnkardia αποθηκεύεται σε δεξαμενές τόνου με παροχή αζώτου.

10. Η ελληνική γη παρέχει την δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων; Και αν ναι, γιατί δεν το εκμεταλλευόμαστε;
Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος που παρέχει την δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Η γεωργία και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή δεν είναι αρκετά καταρτισμένοι και δεν ακολουθούν τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα της γεωργίας μας είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστική. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα όχι μόνο δεν καταφέρνουν να σταθούν στη διεθνή αγορά, αλλά δεν μπορούν να ανταγωνισθούν ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα και στην εσωτερική αγορά. Ο ένας λόγος της μη ανταγωνιστικότητας έγκειται στο ότι, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, σε σχέση με την προσφερόμενη ποιότητα, και ως εκ τούτου βγαίνουν με υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα ξένα τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στη δική μας και, ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος είναι, η έλλειψη τυποποίησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξάγονται χύμα σε μη τυποποιημένη μορφή, να συσκευάζονται και να πωλούνται ως εθνικό προϊόν της εκάστοτε χωράς. Συνοψίζοντας, τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να σταματήσουν να εξάγονται χύμα και να ξεκινήσει η διαδικασία τυποποίησης στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα.

11. Ποιες είναι οι σκέψεις και οι στόχοι για το EnKardia;
Η ερώτηση σας είναι απλή αλλά έχει απαντήσεις που σίγουρα δε μπορούν να δοθούν με λίγες λέξεις. Η εξέλιξη μας στην παραγωγή και η δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων καθώς και η κατάκτηση νέων αγορών στο εξωτερικό είναι ο βασικός άξονας που έχει στηριχθεί το επιχειρηματικό μας πλάνο. Δεν σας κρύβω ότι θέλουμε να «τοποθετηθεί» το προϊόν μας στο υψηλότερο ράφι του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Θα είναι μια νίκη και για εμάς αλλά και για την Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα και οι παραγωγοί της μπορούν για το καλύτερο!

12. Ποιες ήταν οι δυσκολίες;
Οι δυσκολίες που συναντήσαμε ήταν στην διαδικασία της ελαιοποίησης.
Πάγια πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο είναι να οδηγούνται προς ελαιοποίηση όλες οι ελιές, ακόμη και αυτές που παρουσιάζουν πλήθος ελαττωμάτων (π.χ. χτυπημένες από το δάκο, παγόπληκτες, αφυδατωμένες, υπερώριμες κ.λπ.). Σε αντίθεση με το EnKardia, το οποίο παράγεται από διαλεχτές ελιές της προικισμένης με ιδιαίτερες γευστικές ιδιότητες υποποικιλίας μανιατάκι, της γνωστής κορωνέικης ποικιλίας.
Για να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα η συγκομιδή πρέπει να γίνεται 175 μέρες μετά την πλήρη ανθοφορία του δέντρου.
Επιπλέον η έλλειψη παιδείας οδηγεί να γίνεται η ελαιοποίηση σε υψηλές θερμοκρασίες με συνέπεια όλα τα πτητικά συστατικά να χάνονται.
Η δομή των ελαιοτριβείων είναι για ποσότητα και όχι για ποιότητα. Το λάδι αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές των 20-50 τόνων σε αντίθεση με το EnKardia που αποθηκεύεται σε δεξαμενές του ενός τόνου με παροχή αζώτου.zougla.gr