Παρασκευή, Δεκεμβρίου 14

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για την καταστολή των οξέων του στομάχου

 
Η καταστολή των οξέων του στομάχου με φάρμακα προκαλεί λοιμώξεις και σοβαρά προβλήματα υγείας
Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι μια ομάδα φαρμάκων των οποίων η κύρια δράση είναι να μειώνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Οι PPIs είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο.

Οι PPIs συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων με C. difficile και Campylobacter, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ασθένειες.
Οι PPIs καταστέλλουν την έκκριση γαστρικού οξέος με ειδική αναστολή των ιόντων του γαστρικού οξέος στα κύτταρα. Η απορρόφηση των PPIs λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο ουσιαστικά με απενεργοποίηση της υγιής πέψης των τροφών. Η ομεπραζόλη, επίσης, μεταβολίζεται από το σύστημα του κυτοχρώματος P450.
Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα καταστολής της παραγωγής οξέων, όσοι καταναλώνουν έχουν 3,7-4,5 φορές αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από C. difficile και Campylobacter.
Υπάρχουν σημαντικές δυσμενείς γαστρεντερικές επιπτώσεις της χρήση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων. Οι χρήστες αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, γιατί η απενεργοποίηση των οξέων στο στομάχι καθιστά πιο εύκολη την μόλυνση με παράγοντες, όπως το Campylobacter, που βρίσκεται, συνήθως, στα πουλερικά.
Οι συνέπειες για την υγεία από τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων
Η χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τα οξέα στομάχου και τα συμπτώματα και οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτά πρέπει να κατανοηθούν. Υπερέκκριση οξέος ορίζεται ως μια αύξηση στην έκκριση γαστρικού οξέος πάνω από τα επίπεδα προ της θεραπείας και μετά από την αντιεκκριτική θεραπεία, και παρατηρείται μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Τα φάρμακα αυτά μετά την διακοπή μπορεί να οδηγήσουν σε "ριμπάουντ υπερέκκριση οξέος" η οποία είναι η αύξηση στην έκκριση γαστρικού οξέος πάνω από τα επίπεδα, προ της θεραπείας μέσα σε δύο εβδομάδες από τη διακοπή των φαρμάκων.
Οι παρενέργειες των αναστολέων αντλίας πρωτονίων: στηθάγχη, έλκη, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, αίσθημα παλμών, αυξημένη πίεση του αίματος, γυναικομαστία, φλεγμονή του παγκρέατος, ευερέθιστο έντερο, ατροφία του βλεννογόνου της γλώσσας, ηπατική νόσο και ανεπάρκεια, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μυϊκή αδυναμία, δερματικές παθήσεις, εμβοές, φλεγμονή των οφθαλμών, συχνουρία, πόνος όρχεων, αναιμία και διαταραχές των κυττάρων του αίματος.
Αφού το φαγητό περάσει μέσα από τον οισοφάγο στο στομάχι, μια μυϊκή βαλβίδα που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας κλείνει, εμποδίζοντας τα τρόφιμα ή τα οξέα να μετακινηθούν προς τα πίσω. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ο σφιγκτήρας αυτός χαλαρώνει, επιτρέποντας στα οξέα από το στομάχι να ρέουν με παλινδρόμηση πίσω στον οισοφάγο.
Ένας οργανισμός που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Campylobacter) μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μια χρόνια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή του τοιχώματος του στομάχου σας, και είναι υπεύθυνος, ή τουλάχιστον ένας σημαντικός παράγοντας, για την παραγωγή πολλών συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αλλά, ο H. pylori είναι παρόν σε πολλούς ανθρώπους και δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι το H. pylori μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες του στομάχου από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Η καταστολή των οξέων του στομάχου δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα.  Καταστέλλοντας την ποσότητα οξέος στο στομάχι σας, μπορείτε να μειώσετε την ικανότητα του σώματός σας να σκοτώνει τα βακτήρια. Έτσι, στην πραγματικότητα χειροτερεύει η κατάσταση και να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τα οξέα που παράγονται, αλλά μάλλον είναι μια κατάσταση που σχετίζεται πιο συχνά με διαφραγματοκήλη.

Πρόληψη και θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με φυσικά μέσα
-Μαστίχα
Η μαστίχα περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η μαστίχα Χίου είναι φάρμακο για το H. pylori και μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος σε υψηλότερες δόσεις - έως τρία γραμμάρια την ημέρα -. Μπορεί να εξολοθρεύσει το βακτήριο H. pylori μόνιμα.

-Αλθαία ή ρίζα marshmallow
Η Althaea officinalis ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα είναι ένα αφρικανικό φυτό με μικρή σφαιροειδή φύλλα και μικρά λουλούδια. Η ρίζα αλθαίας λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Εσωτερικά, βοηθά στη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών, όπως η φλεγμονή του στόματος, η γαστρίτιδα και η κολίτιδα. Η ρίζα αλθαίας περιέχει βλέννα, μια ουσία σαν ζελέ που γίνεται ολισθηρή όταν είναι υγρή και καταπραΰνει τους ερεθισμούς και τα έλκη και βοηθά στον πονόλαιμο και χρησιμοποιείται παραδοσιακά και για τη θεραπεία της καταρροής και της βρογχίτιδας. Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα. Η ρίζα συστήνεται ιδιαίτερα σε όλες τις φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, όπως φλεγμονές του στόματος, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα. Για την ουρηθρίτιδα και την άμμο στο ουροποιητικό σύστημα τα φύλλα της Αλθαίας είναι πολύ καταπραϋντικά. Γενικά αυτό το φυτό είναι πολύ καταπραϋντικό για οποιονδήποτε ερεθισμό των βλεννογόνων του σώματος. Εξωτερικά η ρίζα ενδείκνυται για τις κιρσώδεις φλέβες και τα εξωτερικά έλκη, όπως αποστήματα και δοθιήνες. Η συλλογή των φύλλων γίνεται το καλοκαίρι και η ρίζα εξάγεται στα τέλη του Φθινοπώρου. Η ρίζα έχει μαλακτικές, διουρητικές, επουλωτικές, ενώ τα φύλλα έχουν και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Η ρίζα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Βράζετε, δηλαδή, την ρίζα για 15 λεπτά και η συνολική ημερήσια δόση είναι 7-9 γραμμάρια χωρισμένα σε 3 δόσεις την ημέρα. Τα φύλλα του φυτού παρασκευάζονται ως έγχυμα. Σε δύο κουταλάκια του τσαγιού από τα φύλλα του βοτάνου ρίχνετε μία κούπα του τσαγιού βραστό νερό, το σκεπάζετε και το αφήνετε για 10 λεπτά και μετά το πίνετε. Αν κάνετε χρήση ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων παρακολουθήστε τις τιμές σακχάρου στο αίμα σας γιατί πιθανόν να μειωθούν με τη χρήση του βοτάνου. Επίσης αν παίρνετε λίθιο μπορεί να επηρεάσει την απορροφησιμότητα του από τον οργανισμό οπότε σε αυτήν την περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

-Γλουταμίνη
Το αμινοξύ γλουταμίνη, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής και είναι ευεργετική για τη γαστρική βλάβη που προκαλείται από τη μόλυνση με H. pylori. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

-Γλυκόριζα ή DGL (Deglycyrrhizinated Licorice Root)
Η DGL επιταχύνει την επούλωση και προλαμβάνει την επανεμφάνιση των γαστρικών ελκών. Η DGL δεν αναστέλλει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και ανταγωνίζεται την ισταμίνη. Προωθεί την αληθινή θεραπεία διεγείροντας τους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς που εμποδίζουν το σχηματισμό έλκους και βελτιώνει την ακεραιότητα του βλεννογόνου του στομάχου. Επιπλέον, η DGL το επιτυγχάνει αυτό χωρίς καμία από τις παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου. Η DGL γλυκόριζα πρέπει να αναμιγνύεται με το σάλιο προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ενώσεων των σιελογόνων, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν την ανάπτυξη και την αναγέννηση των στομαχικών και εντερικών κυττάρων. Υπάρχουν διάφορες μορφές μασώμενης γλυκόριζας DGL που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, πρέπει να λαμβάνονται 760 έως 1.520 mg DGL περίπου είκοσι λεπτά πριν από τα γεύματα. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά τα γεύματα, λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας. Πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείται για περίπου 8-16 εβδομάδες.
-Μέλι Manuka 
Το μέλι Manuka είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα χρονίως μολυσμένα τραύματα και μπορεί ακόμη και να αναστρέψει την βακτηριακή αντίσταση στα αντιβιοτικά. Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού Manuka οφείλονται στις υψηλές συγκεντρώσεις της ένωσης Methylglyoxal. Αυτή είναι μια σταθερή ένωση που εμφανίζεται φυσικά στο μέλι Μανούκα. Η Methylgyoxyl που περιέχεται στο μέλι Μανούκα είναι πολύ μεγαλύτερη (μέχρι 600 mg / kg μέλι) από εκείνη που βρίσκεται σε άλλα μέλια (5-10 mg / kg μέλι) ή άλλα τρόφιμα. Είναι, επίσης, σταθερό σε παρουσία ενζύμων. Για το λόγο αυτό το μέλι Manuka είναι ένας πολύ αποτελεσματικός αντιβακτηριακός παράγοντας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο έντερο, ενώ άλλα μέλια δεν είναι. Το μέλι Manuka είναι παραδοσιακή θεραπεία για ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, ο πονόλαιμος, η φαρυγγίτιδα κ.α αλλά και για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι. Συνεπώς, το μέλι Manuka βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, στην αύξηση της ανοσίας σε λοιμώξεις, ενώ βοηθά στην πέψη και τη στοματική υγεία. Το μέλι Mανούκα της Manuka προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Οι χρυσές μέλισσες συλλέγουν το πολύτιμο νέκταρ από τα άγρια ​​λουλούδια Manuka, στα παρθένα δάση της Νέας Ζηλανδίας και το μετατρέπουν σε αυτό το λεπτό γλυκό μέλι. Για να επιτύχετε τα καλύτερα οφέλη, να παίρνετε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα με άδειο στομάχι έως 3 φορές την ημέρα. Μόλις το σώμα σας έχει ανακάμψει, 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα επαρκεί, αν και μπορεί να σας πάρει αρκετές εβδομάδες για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, ανάλογα με την ευαισθησία του πεπτικού σας συστήματος. Ο μηχανισμός της επίδρασης της MGO πάνω στο βακτήριο « Staphylococcus aureus » μπορεί να διαπιστωθεί με το παράδειγμα ενός ανθρώπινου κυττάρου. Όταν το εν λόγω βακτήριο εισέρχεται στο κύτταρο , αυτομάτως αρχίζει να τρέφεται με τα θρεπτικά συστατικά του κυττάρου , πολλαπλασιάζεται και αρχίζει να αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά των γειτονικών κυττάρων. Η Methylglyoxal ή MGO διεισδύει μέσα στο προσβεβλημένο κύτταρο και βοηθάει το κύτταρο να αποβάλει την υγρασία του, αποτρέποντας έτσι τη δυνατότητα του επιβλαβούς σταφυλόκοκκου να συνεχίζει να τρέφεται, πράγμα που οδηγεί στην εξόντωσή του, και το κύτταρο αποκαθιστά τα επίπεδα της υγρασίας του κι ανανεώνεται. Έτσι, η θεραπευτική δύναμη του μελιού Manuka μετριέται σε MGO.

-Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες αποφέρουν όφελος για την υγεία του ξενιστή. Η τακτική πρόσληψη προβιοτικών μικροοργανισμών έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη πολλών διαταραχών, όπως της διάρροιας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τα προβιοτικά Bifidobacterium βοηθάνε στην πρόληψη των γαστρεντερικών λοιμώξεων και χρησιμοποιούνται συχνά σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής κι έχουν δράση έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
-Φτελιά ή Slippery Elm
Η φτελιά βοηθά στην επούλωση πληγών, στα έλκη, στα εγκαύματα και τις φλεγμονές του δέρματος. Επίσης, από το στόμα βοηθάει στην ανακούφιση του βήχα, στον πονόλαιμο, στην διάρροια και στα προβλήματα στο στομάχι. Η φτελιά περιέχει βλέννα, μια ουσία που γίνεται γέλη όταν αναμειγνύεται με το νερό. Καταπραΰνει το στόμα, το λαιμό, το στομάχι και τα έντερα. Περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ανακούφιση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Η φτελιά προκαλεί, επίσης, διέγερση των νευρικών απολήξεων στην γαστρεντερική οδό που οδηγεί σε αυξημένη έκκριση βλέννας. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας μπορεί να προστατεύσει το γαστρεντερικό σωλήνα από τα έλκη και την περίσσεια οξύτητας.
-Ψευδάργυρος και Καρνοσίνη
Η καρνοσίνη και ο ψευδάργυρος είναι δύο θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο γαστρεντερικό βλεννογόνο και σε συνδυασμό βοηθάνε στην αντιμετώπιση των πεπτικών ελκών. Χρησιμοποιείται ο συνδυασμός ευρέως στην Ιαπωνία, όπου αναγνωρίζεται ως ένα φάρμακο το οποίο θεραπεύει τα έλκη κατά 60-70%. Ο συνδυασμός ψευδαργύρου και καρνοσίνης έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση των πληγών, βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύει το γαστρικό βλεννογόνο, και έχει αντιοξειδωτική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό, και υποκατάστατο για τους PPIs και ως ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2, αμφότερα τα οποία χρησιμεύουν για να μειώσουν το υδροχλωρικό οξύ (HCl).
-Βεταϊνη
Ανάλογα με τον τύπο του έλκους, μια άλλη επιλογή είναι το υδροχλωρικό συμπλήρωμα βεταΐνης. Λαμβάνετε όσο χρειάζεστε για να φύγει το αίσθημα καψίματος και στην συνέχεια μειώνετε κατά μία κάψουλα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αφομοιώσει καλύτερα το φαγητό και θα σας βοηθήσει, επίσης, να σκοτώσετε το ελικοβακτήριο και να ομαλοποιήσετε τα συμπτώματά σας.
-Κινεζικό χορτάρι SAI MEI AN
Το Sai Mei Μια αντιμετωπίζει τα έλκη στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο, μειώνοντας την περίσσεια οξέος στο στομάχι, ανακουφίζει από τον πόνο, και επικαλύπτει το βλεννογόνο του στομάχου. Περιέχει κελύφη από στρείδια ή αχιβάδες, για εξουδετέρωση του οξέος κι έχει στυπτική επίδραση. Επίσης, περιέχει καμφορά και βορνεόλη (bing Pian), που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο. Το φάρμακο αυτό λαμβάνεται με άδειο στομάχι, περίπου μισή ώρα πριν από τα γεύματα και προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου, και βοηθά στην πρόληψη ερεθισμού του έλκους από τα πεπτικά υγρά και τα τρόφιμα. Για την επούλωση, συνεχίσετε να λαμβάνετε Sai Μέι για δύο εβδομάδες, αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν.
-Μαγειρική σόδα
Ένα κουταλάκι σε ένα ποτήρι νερό θα ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος του πόνου, της φλεγμονής και των αερίων. Δεν θα θεραπεύσει ένα έλκος, αλλά να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του πόνου αποτελεσματικά.
-Χυμός λάχανου
Το λάχανο είναι καλύτερο από τα περισσότερα φάρμακα κατά του έλκους και υπάρχουν φυσικές χημικές ουσίες κατά του έλκους στο λάχανο. Το 93 τοις εκατό των ελκών θεραπεύεται με συμπυκνωμένο χυμό λάχανου σε κάψουλες, το ισοδύναμο ενός λίτρου χυμού λάχανου κάθε ημέρα, μετά από τρεις εβδομάδες.
Αλλάξτε την διατροφή σας
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων  επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαταράσσει την βακτηριακή ισορροπία στο στομάχι και το έντερο σας.
Να τρώτε πολλά λαχανικά και υψηλής ποιότητας, βιολογικά και τοπικά τρόφιμα.
Μπορείτε, επίσης, να λαμβάνετε ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό ή να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του ελικοβακτηρίου με φυσικό τρόπο. Το γκρέιπφρουτ, τα λαχανάκια Βρυξελών, το μπρόκολο, ο χυμός αλόης βέρα, και το τουρσί όλα βοηθούν στην επούλωση των ελκών του στομάχου.

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
emedi.gr
www.emedi.gr
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

info@emedi.gr