Πέμπτη, Ιανουαρίου 17

Δραματικές ώρες για Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, Alphabank: 10.000 απολύσεις, καταστήματα κλειστά




Το 2019 θα σηµατοδοτήσει δραµατικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστηµάτων και τον αριθµό προσωπικού των τραπεζών. Θα δροµολογηθούν 5.000 αποχωρήσεις, ενώ σύντοµα ο αριθµός αυτός θα διπλασιαστεί.

Στα µέσα του 2020 θα προσεγγίσει τα 7.000 άτοµα και το 2021 θα φτάσει και ενδεχοµένως θα ξεπεράσει τις 10.000 αποµακρύνσεις. Οι τράπεζες αναδιαρθρώνουν τα δίκτυα καταστηµάτων τους, τα οποία συρρικνώνεται χρόνο µε τον χρόνο.
Εξάλλου, ο ψηφιακός µετασχηµατισµός διαµορφώνει νέες συνθήκες εξυπηρέτησης. Η τεχνολογία έρχεται να αντικαταστήσει τον υπάλληλο. Την επόµενη τριετία (2019-2021) τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της χώρας θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα από 1 δισ. εκατ. ευρώ στον µετασχηµατισµό τους.
Αυτό σηµαίνει πως χιλιάδες εργαζόµενοι οδηγούνται στην έξοδο, µε ευνοϊκούς -προς το παρόν- όρους.
Τα προγράµµατα εθελούσιας εξόδου που ενεργοποιούνται ανά τακτά διαστήµατα αποτελούν διέξοδο, αλλά όχι για πολύ ακόµα. Πρόσφατα µεγάλη συστηµική τράπεζα, µε εσωτερική «οδηγία», κάλεσε όσους είναι κοντά στη σύνταξη να φύγουν µέχρι το τέλος του χρόνου.
∆ιαφορετικά, µε τη νέα χρονιά έρχεται «ψαλίδι» 30% στο πρόγραµµα εθελουσίας και από το καλοκαίρι κόβονται τα µπόνους.
Σύµφωνα µε τραπεζικά στελέχη, είναι πλέον «κοινό µυστικό ότι µπροστά µας έχουµε απολύσεις». Και µάλιστα σε έναν κλάδο που µέχρι τώρα η λέξη «απόλυση» ήταν απαγορευµένη.
Το επόµενο διάστηµα θα είναι σαρωτικό, αφού µεγάλο κοµµάτι των υπηρεσιών διεκπεραιώνεται µέσω ∆ιαδικτύου. Τους επόµενους 24 µήνες το νέο πλάνο θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρµογή και το δίκτυο κάθε συστηµικής τράπεζας θα «παίζει» στα 250 µε 300 καταστήµατα.
Με δεδοµένο ότι στο τέλος του 2017 -σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών- οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.972 καταστηµάτων, το συµπέρασµα είναι ότι θα µπει «λουκέτο» σε περισσότερα από 800 καταστήµατα και ο αριθµός των τραπεζοϋπαλλήλων που θα δει την έξοδο θα είναι πολλαπλάσιος.
Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι στο τέλος του 2017, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών, η Πειραιώς είχε 12.848 εργαζόµενους και 622 καταστήµατα, η Εθνική 9.970 εργαζόµενους και 485 καταστήµατα, η Alpha 8.341 εργαζόµενους και 469 καταστήµατα και η Eurobank 8.026 εργαζόµενους και 396 καταστήµατα.
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τη συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και τις αποχωρήσεις.
Το 2011, προτού ξεκινήσει ο κύκλος των συγχωνεύσεων, οι τράπεζες-άµεσα µέλη της ΕΕΤ ήταν 19, µε 56.042 εργαζόµενους και 3.565 καταστήµατα. Στο τέλος του 2017, στην αγορά είχαν µείνει οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες -Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank- η Attica και η HSBC.
Ο αριθµός των τραπεζοϋπαλλήλων είχε µειωθεί στις 40.317 άτοµα και το δίκτυο αριθµούσε 2.042 καταστήµατα. Το 2016 τα αντίστοιχα µεγέθη ήταν 41.119 άτοµα και 2.206 καταστήµατα.
Το τραπεζικό τοπίο αλλάζει καθώς οι τράπεζες περνάνε σταδιακά στη νέα ψηφιακή εποχή. Και όλα αλλάζουν, οι προσφερόµενες υπηρεσίες –ήδη έχουν λανσαριστεί «ψηφιακά» δάνεια-, όπως και οι απαιτήσεις της πελατείας.
Οι συναλλαγές πλέον γίνονται από το κινητό τηλέφωνο και από τον υπολογιστή. Σε αυτό το σκηνικό όσοι εργαζόµενοι είναι κοντά στη σύνταξη, περιµένουν το πρόγραµµα εθελουσίας που «κουµπώνει» στην περίπτωση τους, ώστε να πάρουν το µπόνους. Για εκείνους, όµως, που απέχουν από το να βγουν στη σύνταξη, το µέλλον είναι µάλλον ζοφερό…
Πηγή: Εθνος
 http://arouraios.gr