Τρίτη, Ιανουαρίου 22

Πρεσβυωπία: Ένας μύθος που καταρρίπτεται – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι γιατροί μας συμβουλεύουν
Σήμερα η εμφάνιση και οι σωματικές αντοχές στα σαράντα είναι πολλές φορές καλύτερες από εκείνες στα είκοσι πέντε μας. Υπάρχει όμως κάτι που αμείλικτα δείχνει την ηλικία, και αυτό είναι η ανάγκη για γυαλιά για να διαβάσουμε ή να δούμε τα κοντινά αντικείμενα σε λεπτομέρειες. Πρόκειται για την πρεσβυωπία, που εμφανίζεται μετά τα τριάντα οκτώ και αυξάνεται σταδιακά.

Υπολογίζεται ότι παγκόσμια 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρεσβυωπία. Οι μισοί από αυτούς δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση μέσων για την αντιμετώπισή της, ούτε καν για γυαλιά πρεσβυωπίας.
Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας αρχίζει με την απομάκρυνση του αντικειμένου ή του βιβλίου από το συνήθη εστιασμό (μακραίνουν τα χέρια μας) και ακολουθεί η ανάγκη για πρεσβυωπικά γυαλιά. Πολλοί νομίζουν ότι μη φορώντας γυαλιά εξασκούν τα μάτια τους ώστε να παρατείνουν την εμφάνιση της πρεσβυωπίας. Πρόκειται για μύθο. Εκείνο το οποίο δεν επιτρέπεται, είναι να χρησιμοποιούνται δυνατότερα σε διοπτρίες γυαλιά.

Οι άνθρωποι που βλέπουν καλά μακριά χωρίς γυαλιά λέγονται εμμέτρωπες, εκείνοι που βλέπουν καλά κοντά χωρίς γυαλιά λέγονται μύωπες, με αστιγματισμό ή χωρίς, και εκείνοι που δεν βλέπουν καλά ούτε μακριά ούτε μεσαία ούτε κοντά, λέγονται υπερμέτρωπες, με αστιγματισμό ή χωρίς.

Υπάρχει ένας μύθος, ότι οι μύωπες δεν παθαίνουν πρεσβυωπία. Η πραγματικότητα είναι ότι παθαίνουν πρεσβυωπία πιο νωρίς από τους εμμέτρωπες, απλώς εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι βλέπουν καλά κοντά χωρίς γυαλιά, έτσι βγάζοντας τα μυωπικά γυαλιά τους μπορούν να διαβάζουν. Οι υπερμέτρωπες επίσης αισθάνονται την ανάγκη για γυαλιά πρεσβυωπίας πολύ νωρίτερα από τους εμμέτρωπες της ηλικίας τους.

Ο μέσος ημερήσιος χρόνος διαβάσματος (λεπτά) ανά ηλικία είναι:
Κάτω των 25 ετών 24 λεπτά
25-34 26 λεπτά
35-44 33 λεπτά
45-55 43 λεπτά
55-64 52 λεπτά
άνω των 65 7 λεπτά.

Εκτός του διαβάσματος υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ο πρεσβύωπας χρειάζεται γυαλιά : τεχνικές εργασίες όπως κατασκευές, κοινωνικές δραστηριότητες όπως ψώνια, μαγειρική, οδήγηση, lap top, κινητό κ.α.


O πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας είναι τα πρεσβυωπικά γυαλιά, απλά ή πολυεστιακά. Οι φακοί επαφής πολυεστιακοί ή
απλοί, εξυπηρετούν την πρεσβυωπία, όμως η χρήση τους στις ηλικίες 40-60 είναι δύσκολη, ιδίως στις κυρίες της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου κατά την οποία διαταράσσεται η ποιότητα των δακρύων (ξηροφθαλμία).

Από χρόνια, η μικροχειρουργική και η χρήση ειδικών Laser έδωσε τη δυνατότητα «διόρθωσης» της πρεσβυωπίας.

Οι τεχνικές αυτές έχουν ιδιαιτέρως εξελιχθεί με τη χρήση τελευταίου τύπου μηχανημάτων Laser αλλά και των ενθεμάτων και των ενδοφακών, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό πρεσβυώπων προσφεύγει προς αυτές τις λύσεις.

Οι πιο ικανοποιημένοι μετά από αυτές τις επεμβάσεις είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πρόβλημα και στη μακρινή τους όραση, γιατί με αυτές τις τεχνικές απαλλάσονται γενικώς από την εξάρτηση από γυαλιά.

Βέβαια κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός. Διαφορετικά θα εκτιμηθεί ένας 40άρης με 4.00d πρεσβυωπία από έναν 60άρη με 5.00d πρεσβυωπία. Στον 40άρη θα προτιμήσουμε τα νέα συστήματα Laser συνήθως με κάποιου βαθμού Monovision, καθώς και τα ένθετα κερατοειδούς, ενώ για τον μεγαλύτερο θα ήταν ενδεχόμενα προτιμότερη η επέμβαση στο φακό με πολυεστιακό ενδοφακό, όπως γίνεται σε μια επέμβαση καταρράκτου.

H πιο συνηθισμένη τεχνική διόρθωσης της πρεσβυωπίας είναι με την εφαρμογή κάποιας μορφής Monovision.

Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται με τη χρήση LASER, ενθέτων κερατοειδούς, διαθλαστικών ενδοφακών και σε περιπτώσεις εγχειρήσεως στον καθαρό φακό ή στον καταρράκτη, με την ένθεση μονοεστιακών ή πολυεστιακών ενδοφθαλμίων φακών.

Συνήθως :
α) ο ένας οφθαλμός γίνεται μυωπικός από 1,0 έως 2,0 διοπτρίες, αναλόγως της ηλικίας και της διαθλαστικής κατάστασης, ώστε να εστιάζει κοντά, και ο άλλος οφθαλμός γίνεται εμμετρωπικός ώστε να εστιάζει μακριά. Παρά την διαφορά, ο ασθενής αναφέρει ότι η αίσθηση είναι ότι και τα δύο μάτια βλέπουν και μακριά και κοντά, είτε
β) o ένας οφθαλμός γίνεται πολυεστιακός από 1,0 έως 2,0 διοπτρίες, αναλόγως της ηλικίας και της διαθλαστικής κατάστασης, ώστε να εστιάζει και κοντά, και ο άλλος οφθαλμός γίνεται εμμετρωπικός ώστε να εστιάζει μακριά. Παρά την διαφορά, ο ασθενής αναφέρει ότι η αίσθηση είναι ότι και τα δύο μάτια βλέπουν και μακριά και κοντά
γ) και στα δύο μάτια εφαρμόζονται πολυεστιακοί ενδοφακοί, με σκοπό να διορθωθεί η όραση και για μακριά και για μεσαία και για κοντά.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι όταν μιλάμε για θεραπεία της πρεσβυωπίας, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως παρά του ότι ο σκοπός είναι να μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος χωρίς γυαλιά σε όλες τις αποστάσεις, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει ορισμένους συμβιβασμούς ώστε ο εγκέφαλός του να υιοθετήσει το σύστημα που θα του εφαρμοστεί για να τον εξυπηρετήσει. Επίσης παρότι θα έχει απαλλαγεί από τα γυαλιά εξαρτήσεως, δεν αποκλείεται η
χρήση συμπληρωματικών γυαλιών, που θα βοηθούσαν να είναι πιο ξεκούραστη ιδίως η βραδινή οδήγηση, αλλά και το πολύωρο διάβασμα.

Είναι πολύ σύνηθες να χρειάζονται συμπληρωματικές επεμβάσεις μετά από ένα LASER. Η πρεσβυωπία πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εξελίσσεται καθώς και ότι άλλες παθήσεις επίσης μπορούν να έλθουν στο μέλλον όπως π.χ. ο καταρράκτης, για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν ανάλογες επεμβάσεις.

Μέθοδος απόλυτης θεραπείας της πρεσβυωπίας που να μας ξανακάνει σαν να είμαστε 30 ετών δεν υπάρχει σε εφαρμογή πουθενά στον κόσμο. Όλες οι μέθοδοι που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας απαιτούν κάποιο συμβιβασμό, παρά την ευχέρεια που προσφέρουν να εξυπηρετείται κανείς τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό των δραστηριοτήτων του για μακριά και κοντά χωρίς γυαλιά.
 medicalland.gr