Παρασκευή, Ιανουαρίου 11

Εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης, όροι δόμησης για επένδυση Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό


Ενα βήμα πιο κοντά βρίσκεται από χθες η επένδυση ύψους 165 εκατ. ευρώ του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, αναφορικά με την ανάπλαση του εμβληματικού νησιού Σκορπιός, έναντι της Λευκάδας.
Οπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του χωρικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ), με το οποίο οριοθετούνται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της εν λόγω επένδυσης,
η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα τουριστικό κατάλυμα πέντε αστέρων και 60 κλινών, πολυαθλητική εγκατάσταση, σπα, ελικοδρόμιο, αγροτική φάρμα, αρένα ιππασίας, αλλά και εκσυγχρονισμό κι επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Το σχέδιο εγκρίθηκε χθες από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Πλέον, εκτιμάται ότι είναι εφικτή η έκδοση της οικοδομικής άδειας εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται. Προβλέπεται δε να απασχοληθούν σε αυτό 120 εργαζόμενοι, ενώ οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση αναμένεται να είναι πολλαπλάσιες. Στο επίκεντρο της επένδυσης θα βρεθεί η ανάπτυξη περίπου 20 πολυτελών βιλών, επιφάνειας από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ. εκάστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βίλες θα εκμισθώνονται αντί παχυλών ποσών, που είναι πιθανό να κινούνται πέριξ των 20.000 ευρώ την εβδομάδα κατά μέσον όρο, χωρίς πάντως να είναι επί του παρόντος σαφής η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Υπενθυμίζεται δε ότι τα σημερινά οικήματα στον περίφημο Σκορπιό καταλαμβάνουν επιφάνεια περίπου 4.000 τ.μ.
Στόχος του Ρώσου επενδυτή είναι η ανάπτυξη ήπιων τουριστικών υποδομών για τη φιλοξενία επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.
Εφόσον προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, υπό την έννοια ότι δεν έχει προχωρήσει ανάλογου τύπου και μεγέθους ανάπτυξη σε άλλο ιδιωτικό νησί της χώρας.
Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, χρειάστηκε και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας της Λευκάδας, αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρότι αρχικά υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες φαίνεται πως έληξαν τον Οκτώβριο του 2017, όταν και το έργο έλαβε το πράσινο φως της διυπουργικής επιτροπής, προκειμένου να ενταχθεί στον νόμο περί fast track.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σκορπιός αγοράστηκε το 2013 από τη ρωσική οικογένεια των Ριμπολόβλεφ από την Αθηνά Ωνάση, κληρονόμο του Αριστοτέλη Ωνάση. Το ποσό δεν γνωστοποιήθηκε επισήμως, αλλά μεσίτες ανέφεραν ότι ξεπέρασε τα 115 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ.
kathimerini.gr
 agriniopress.gr