Κυριακή, Ιανουαρίου 13

Η ώρα της αλήθειας για Τσίπρα - Καμμένο

Έφτασε στη ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ  Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ του Ελληνικού Έθνους Αλέξης Τσίπρας με την βοήθεια του ψευτοπατριώτη Πάνου Καμμένου ...τώρα παραιτηθεί ή όχι η προδοσία (αποστολή εξετελεσθει) . και την χρεώθηκε και ο Καμμένος ΠΡΟΔΟΤΗΣ!

tsipras-kamenos-maximou_main01

Στις 10:30 η περιβόητη συνάντηση των δύο ανδρών - Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΑΝΕΛ - Η kolotoumpa Καμμένου που τώρα ζητά βελούδινο διαζύγιο και οι προθέσεις Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης

Ήρθε η Κυριακή κοντή γιορτή του Πάνου Καμμένου και του ρόλου που θα έχει στη συγκυβέρνηση μετά από μία εβδομάδα απειλών, τελεσιγράφων και εν τέλει της  κωλοτούμπας της Παρασκευής του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Από το σημερινό ραντεβού αναμένεται να φανούν οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το αν θα μετρηθεί με το πολιτικό του ταίρι στη Βουλή ή στα μαρμαρένια αλώνια.

Παρά τους όρους για «βελούδινο» διαζύγιο που προσφέρει ο Πάνος Καμμένος, ο πρωθυπουργός διατηρεί ζωντανά όλα τα σενάρια με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει κατάθεση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα.  Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει πλέον το πάνω χέρι, κάτι που φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το σημερινό ραντεβού. Οι αρχικές διαρροές από τον Πάνο Καμμένο μιλούσαν για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και πως η συνάντηση με τον πρωθυπουργό  θα γίνει τη Δευτέρα. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου τον… διέψευσε δίνοντας την Κυριακή πρωί ως την ημέρα που, τελικά, θα βρεθούν οι δύο εταίροι. 

Τα σενάρια του Αλέξη Τσίπρα

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα «δολοφονίας»  της συγκυβέρνησης, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προσέρχεται στο ραντεβού μετανιωμένος και προχωρώντας σε μια ακόμα εντυπωσιακή αναδίπλωση, αφού δηλώνει πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του. Είναι εμφανές πως το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων βρίσκεται  πλέον στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, όπου το Σάββατο υπηρξε πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει το κυβερνητικό καραβάνι και την τελική λύση που θα δώσει στην εμπλοκή με τους ΑΝΕΛ.

Το κλίμα από το στρατόπεδο του πρωθυπουργού δείχνει πως ο  Αλέξης Τσίπρας  έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη του από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το αν ο Πάνος Καμμένος θα παραμείνει στην νέα του θέση και δεν θα επιχειρήσει νέα αναδίπλωση.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης και να δείξει ότι το κυβερνητικό καραβάνι έχει τις ψήφους για να προχωρήσει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

Εκτός εκείνων που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο της σκληρής ρήξης, υπάρχουν και στελέχη που υποστηρίζουν πως πρέπει να προτιμηθεί η οδός της ήπιας αντίδρασης. Ούτως ή άλλως η νέα θέση του Πάνου Καμμένου –εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί τις συνθήκες που επιτρέπουν την κύρωση  της Συμφωνίας χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.


Τι θα ζητήσει  ο Καμμένος - Πως ηρθε η κωλοτούμπα

Η νέα στρατηγική του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την ΚΟ θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.


Όπως έγραψε το protothema.gr  αρχηγός των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπο διάλυση.

Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο. Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.


«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών

Ολα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Καίγεται» από τη ψήφο εμπιστοσύνης

Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.