Κυριακή, Ιανουαρίου 20

Καταγγελία στο EleftherosTypos.gr: Μας έκλεισαν σαν τα ποντίκια και μας έριχναν χημικά

Λαοθάλασσα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
Ολοκληρώθηκε το μεγαλειώδης συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που αμαυρώθηκε από τα χημικά και τα δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη διαδήλωση προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πολύς κόσμος αναγκάστηκε να αποχωρήσει νωρίτερα από την περιοχή.

Σε 60.000 πολίτες εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τους πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματα για το συλλαλητήριο. Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ,για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης. Ωστόσο, πληροφορίες από τους διοργανωτές μιλάνε για περίπου 200.000 με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται.
Η πλατεία Συντάγματος από το μεσημέρι ήταν γεμάτη πολίτες, ενώ διαδηλωτές έφτανα με κάθε τρόπο, ακόμα και πεζοί, καθώς η Αστυνομία έχει κλείσει όλους τους κεντρικούς δρόμους. Πάνω από 360 λεωφορεία από όλη τη χώρα είχαν φτάσει στην Αθήνα από το πρωί. Η προσέλευση συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί. Κόσμος περπατάει ακόμα και από το ύψος του Φιξ στην λεωφόρο Συγγρού, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι έχουν κλείσει και όλοι θέλουν να φτάσουν όσο πιο κοντά στο συλλαλητήριο.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, η οποία διεξάγεται παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι προσερχόμενοι στη συγκέντρωση των Προπυλαίων, φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της χώρας το ταξίδι τους προς την Αθήνα, προκειμένου να μετάσχουν στο συλλαλητήριο. Στα Χανιά, επιβιβάστηκαν στο πλοίο με ελληνικές σημαίες, λάβαρα, αλλά και κρητικές κατσούνες. Λίγο νωρίτερα, είχαν ανοίξει μία μεγάλη ελληνική σημαία στο λιμάνι της Σούδας, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ κατέφθασαν στο Σύνταγμα από Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας
Στο Σύνταγμα έφτασε και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του αδικοχαμένου ομογενή στην Αλβανία. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε διαθέσει έναν ολόκληρο μισθό του για να ράψει τη σημαία αυτή προκειμένου να έρθει στο περσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Στην Αθήνα τα πλάνα της ΕΛ.ΑΣ. έχουν επιστρατεύσει συνολικά έως και 2.000 αστυνομικούς, ενώ χρησιμοποιηούν drone και ελικόπτερα, που μεταδίδουν εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας.
Επίσης, έχουν δημιουργηθεί «τεχνητοί φραγμοί» με κλούβες των ΜΑΤ, προκειμένου να μην υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους μετέχοντες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και εκείνους που θα κάνουν αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια.
Μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλείσει οι θέσεις σε όλα τα πούλμαν από Μακεδονία και Θράκη ενώ οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Οργανώσεων συνεχίζουν να προσκαλούν τους Αθηναίους να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους Έλληνες που θα φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση που αυθαίρετα που χαρίζει στα Σκόπια, ονομασία, εθνότητα και γλώσσα.
Σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της επιτροπής Μιχάλη Πατσίκα στον «ΘΕΜΑ 104,6» αναμένονται «περισσότερα από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία».
Μιλώντας τέλος για τους στόχους του συλλαλητηρίου είπε ότι «η προσπάθεια είναι να μην έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή γιατί υπάρχουν οι πρόθυμοι».
Το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 2 μ.μ. και οι διοργανωτές αναμένουν εκατοντάδες πούλμαν με κόσμο από κάθε γωνιά της χώρας. Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» αναρτά καθημερινά στο διαδίκτυο τα δρομολόγια που προγραμματίζεται να φτάσουν στην Αθήνα, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι διοργανωτές αισιοδοξούν πως η παρουσία του κόσμου θα είναι τόσο μεγάλη που δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όσο για τα πούλμαν, από τα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα τα συνοδεύουν περιπολικά. Εκείνα που θα ξεκινήσουν από τη νότια Ελλάδα θα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές στον σταθμό του μετρό Συγγρού- Φιξ και εκείνα από τη βόρεια Ελλάδα, στην Κατεχάκη.
Από εκεί, τα λεωφορεία θα πάνε να σταθμεύσουν στο ΟΑΚΑ, το Μπάντμιντον και το ΣΕΦ. Ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα κλείσει, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν το ίδιο μέτρο θα ληφθεί και για άλλους σταθμούς.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.
Επίσης, από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.







.liberal.gr