Δευτέρα, Ιανουαρίου 28

Το πρώτο super model του κόσμου Τουίγκι

Το εύθραυστο φωτομοντέλο που καθιέρωσε το ανορεξικό και ανδρόγυνο στιλ!
Το πρώτο super model του κόσμου Τουίγκι
Με κοντό αντρικό κούρεμα, μεγάλα μάτια με μακριές βλεφαρίδες και μια σιλουέτα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανορεξική (ύψος 1,67 και βάρος 43 κιλά), η Τούιγκι βάλθηκε να κατακτήσει τις πασαρέλες και τα περιοδικά, αλλάζοντας μια για πάντα την εικόνα του μοντέλου αλλά και τα πρότυπα ομορφιάς τελικά της Δύσης!

Η πρωθιέρεια του ιλουστρασιόν κόσμου της μόδας δεν είχε μάλιστα καν σκοπό να γίνει μοντέλο. Και πώς θα μπορούσε εξάλλου σε μια εποχή που τα πρότυπα της θηλυκότητας ήθελαν τη γυναίκα χυμώδη, με πλούσιες καμπύλες και μικρή περιφέρεια, τύπου Σοφία Λόρεν;
Η Τουίγκι των 40 κιλών μόνο έτσι δεν ήταν, γι’ αυτό και μάθαινε την κομμωτική για να βγάζει τα προς το ζην. Παιδί εργατικής οικογένειας, ονειρευόταν να ανοίξει κάποια στιγμή το δικό της κομμωτήριο, αν και η μοίρα έμελλε να της χτυπήσει την πόρτα: φωτογράφος της «Vogue» την ανακάλυψε μέσα στο κομμωτήριο, μένοντας αποσβολωμένος από το ασυνήθιστο στιλ και την ιδιαίτερη ομορφιά της: «σκελετωμένη», χωρίς στήθος καλά-καλά και μοιάζοντας με νεαρό αγοράκι!
«Θα ποζάρεις για μένα;», τη ρώτησε. Κι όταν εκείνη του απάντησε αδιάφορα «Γιατί όχι;», αυτή θα ήταν η στιγμή που θα άλλαζε μια για πάντα την ιστορία της μόδας! Τα υπόλοιπα είναι συνυφασμένα με τα ίδια τα χρονικά του modeling: η Τουίγκι γίνεται το πρώτο supermodel του πλανήτη και έχει όλο τον κόσμο στα πόδια της: φωτογραφίσεις-βροχή, πασαρέλες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, αλλά και εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.
Ως ένα από τα αδιαμφισβήτητα πρόσωπα της δεκαετίας του 1960, η μικροσκοπική και εύθραυστη Τουίγκι άφησε το στίγμα της στη μόδα και τον ποπ πολιτισμό με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν τα βαριά πυροβολικά του χώρου…
Πρώτα χρόνια

Η Τουίγκι γεννιέται ως Λέσλι Χόρνμπι στις 19 Σεπτεμβρίου 1949 σε εργατικό προάστιο του Λονδίνου: ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του μαραγκού πατέρα και της βιομηχανικής εργάτριας μητέρας και αγωνίστηκε από νωρίς για καλύτερη ζωή μέσα στη χτυπημένη από τη φτώχεια οικογένεια.

Ήδη από το σχολείο άρχισαν να την αποκαλούν «Τουίγκι», «Κλαράκι» δηλαδή, για την αγοροκοριτσίστικη εμφάνισή της. Κάτι που δεν θα την πείραζε ωστόσο πολύ καθώς οι μέρες της στο σχολείο ήταν μετρημένες: σε ηλικία 15 ετών εγκαταλείπει τη μόρφωση για να πιάσει δουλειά.

Κι ενώ τα εφηβικά της χρόνια αναμένονταν δύσκολα, εκείνη τα πέρασε σαν παραμύθι: νοτιοαφρικανός φωτογράφος (που λίγο καιρό αργότερα θα υπέγραφε τα εξώφυλλα της «Vogue») προσλαμβάνεται για να φωτογραφίσει τη βιτρίνα του κομμωτηρίου που δούλευε το σχεδόν ανορεξικό κορίτσι και μένει άναυδος από το ασυνήθιστο στιλ της. Αφού εξασφάλισε την άδειά της να τη φωτογραφίσει, της φόρεσαν ψεύτικες βλεφαρίδες (σήμα κατατεθέν της αργότερα), της έκοψαν τα μαλλιά α λα γκαρσόν (τους πήρε περίπου οκτώ ώρες να τελειοποιήσουν την πρώτη κουπ) και το φαινόμενο Τουίγκι είχε μόλις γεννηθεί!
Ανάρπαστο top model

Το ανδρόγυνο στιλ του μοντέλου πια, με τα κοντά μαλλιά, τα μεγάλα μάτια με τις τονισμένες βλεφαρίδες, την ψιλόλιγνη και «στεγνή» σιλουέτα και την εύθραυστη ομορφιά έκανε πολύ γρήγορα τον γύρο του δυτικού κόσμου, αποκτώντας αμέτρητες φανατικές θαυμάστριες στα πέρατα της Δύσης!

Στα επόμενα χρόνια, άπειρες μικρές Τουίγκι θα έκαναν την εμφάνισή τους φορώντας εξωφρενικά μίνι και μπαρέτες και μοστράροντας μακριές φράντζες. Το πρόσωπο της Τουίγκι μεσουράνησε στα μέσα της δεκαετίας του '60 (1966-1969), γινόμενη το αδιαμφισβήτητο πρόσωπο που χαρακτήρισε την επανάσταση των 60s, ένα ιδιότυπο κράμα αθωότητας και τόλμης δηλαδή.




Σύντομα η εφημερίδα «Daily Express» θα ανακηρύξει την καχεκτική σιλουέτα της Τουίγκι σε «Πρόσωπο του 1966», γεννώντας έτσι έναν θρύλο, ένα σύμβολο της δεκαετίας με τον ίδιο τρόπο που ήταν οι Beatles και οι Rolling Stones. Σε επίπεδο φήμης εξάλλου η Τουίγκι δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τα μουσικά ινδάλματα του νέου κόσμου!
Κι έτσι πριν καλά-καλά το καταλάβει θα περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα γίνει το αγαπημένο πρόσωπο της «Vogue» και θα κατακτήσει τη μόδα ως ένα από τα πρώτα -αν όχι το πρώτο, όπως λέγεται συχνά- supermodel της Ιστορίας!

Η Τουίγκι συμπύκνωνε ιδανικά την επανάσταση των ηθών της δεκαετίας του ’60 δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο ομορφιάς: του λιπόσαρκου και ασθενικού μοντέλου, μια εικόνα δηλαδή που θα ερχόταν για να θρονιαστεί για τα καλά στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, μέχρι και τις μέρες μας φυσικά. Επίγονοί της ήταν εξάλλου μοντέλα όπως η Κέιτ Μος, που ακολουθούσαν τα ίδια ακριβώς στιλιστικά και εμφανισιακά χνάρια…

Σταθερή αναφορά της «Vogue» πλέον και όλων των μεγάλων περιοδικών μόδας (όπως το «Elle»), η Τουίγκι δεν έμεινε στο modeling: ήδη από το 1967, όταν μετακόμισε στις ΗΠΑ για να λάμψει στο διεθνές στερέωμα της πασαρέλας, δημιούργησε τη δική της σειρά ρούχων, μετρώντας πληθώρα ακόμα από επιχειρηματικές κινήσεις που θα της έφερναν πέρα από δόξα και πλούτη.

Στην Αμερική συνεργάστηκε εκτεταμένα με τον περίφημο φωτογράφο Richard Avedon, οι φωτογραφίες του οποίου με την Τουίγκι φιγουράρουν πια στα ιστορικά χρονικά της μόδας και φιλοξενούνται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως το περίφημο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης.

Η Τουίγκι έγινε τόσο δημοφιλής στο αμερικανικό έδαφος που μέχρι και η Barbie βάλθηκε να της μοιάσει!

Περισσότερα προϊόντα Τουίγκι έμελλε να κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά, θέλοντας να δανειστούν την ιδιαίτερη λάμψη του μικροσκοπικού «φαινομένου» από τη Βρετανία, του top model τσέπης. Χιλιάδες νεαρές γυναίκες κόπιαραν το στιλ της και χρησιμοποιούσαν πια τις δικές της ψεύτικες βλεφαρίδες για να της μοιάζουν ακόμα περισσότερο…
Επόμενες περιπέτειες καριέρας



Μπορεί το αδύνατο και καχεκτικό κορμί της να αποτέλεσε καινοτόμα εξέλιξη στον χώρο της μόδας και η σιλουέτα της να έμοιαζε με εύθραυστη μαριονέτα, κάνοντας πολλούς φωτογράφους να τη δουν ως ολοζώντανη κούκλα, η Τουίγκι όμως δεν θα έμενε στην επικράτεια της μόδας για πολύ.

Η καριέρα της στο modeling κράτησε εξάλλου πολύ λίγο, από το 1966-1969 κυρίως, προλαβαίνοντας φυσικά να αφήσει το στίγμα της βαθιά χαραγμένο στη μόδα, κάτι που το βλέπουμε εξάλλου μέχρι και σήμερα.
Κι έτσι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, στον απόλυτο κολοφώνα της καριέρας της, έβαλε τις πασαρέλες και τις φωτογραφήσεις στον πάγο κυνηγώντας πια το όνειρο της ηθοποιίας!

Αφού κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο μιούζικαλ «Boy Friend» (1971) και περάσει από μπόλικες ταινίες, με αρκετή μάλιστα καλλιτεχνική επιτυχία, η Τουίγκι δεν είχε να ζηλέψει πια σε τίποτα τις γνωστότερες συναδέλφους της στην υποκριτική…
Το 1980 εμφανίστηκε και στους «Blues Brothers», ενώ 8 χρόνια αργότερα θα παίξει δίπλα στη μεγάλη Σίρλεϊ ΜακΛέιν στη «Madame Sousatzka» (1988)!
Η Τουίγκι ανέβηκε και στη σκηνή του θεάτρου, ξεκινώντας από το 1983, όταν έκανε το ντεμπούτο της σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ («My One and Only»). Στα επόμενα χρόνια, πέρα από τη σταθερότητα που εξασφάλιζε πια ρόλους σε σινεμά και θέατρο, η Τουίγκι θα έκανε και αμέτρητες εμφανίσεις στην τηλεόραση, από σειρές μέχρι και εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Στην αμερικανική τηλεόραση η Τουίγκι έγραψε τη δική της σελίδα, εμφανιζόμενη ακόμα και στην κριτική επιτροπή του «America's Next Top Model»…
Το 2005, η Τουίγκι έγινε το πρόσωπο των Marks & Spencer, λειτουργώντας όχι μόνο ως μοντέλο αλλά και ως σχεδιάστρια της φίρμας. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας της σήμερα, δανείζει συχνά τη φιγούρα της σε προωθητικούς σκοπούς εταιριών, όπως στα προϊόντα ομορφιάς Olay.

Ταυτοχρόνως, παραμένει συνεχώς στη δημοσιότητα γράφοντας βιβλία, ηχογραφώντας δίσκους αλλά και αποτελώντας αντικείμενο ερευνών και ντοκιμαντέρ για τη ζωή της αλλά και τη μόδα γενικότερα, έτσι σύμβολο και ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής καθώς είναι. Το 2009 εκδόθηκε το λεύκωμα «Twiggy: A Life in Photographs».




Η Τουίγκι συνεχίζει δυναμικά να αποτελεί ενεργό, ξεχωριστό και ιδιότυπο κομμάτι της μόδας, περιφέροντας ταυτοχρόνως τον μύθο της σε τηλεόραση, σινεμά και μουσική βιομηχανία…

Προσωπική ζωή

Η Τουίγκι παντρεύτηκε το 1977 τον ηθοποιό Michael Witney, με το ζευγάρι να αποκτά μια κόρη, μέχρι τον θάνατο του ηθοποιού το 1983.

Λίγο αργότερα, το 1988, παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, επίσης ηθοποιό Leigh Lawson, στο πλευρό του οποίου παραμένει ακόμα και σήμερα.


Πλέον ζει μόνιμα στο Λονδίνο…