Τρίτη, Φεβρουαρίου 19

Με 24 ώρες καθυστέρηση η παρέμβαση Εισαγγελέα για τον Πολάκη (γελάει ο κόσμος ρεεεε...)

Με 24 ώρες καθυστέρηση η παρέμβαση Εισαγγελέα για τον Πολάκη (γελάει ο κόσμος ρεεεε...)
Ενώπιον εισαγγελέα θα συνεχιστεί η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Σουρνάρα, μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της μεταξύ τους τηλεφωνικής συνομιλίας σχετικά με το δάνειο του κ. Πολάκη από την Attica Bank.
Το πρωτοφανές περιστατικό θα τεθεί πλέον σε ποινική βάση δεδομένου ότι η ηχογράφηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δυο προσώπων χωρίς τη ρητή συναίνεση, αποτελεί αυτόφωρο κακούργημα που διώκεται με βάση τον Ποινικό Κώδικα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία αφορά τόσο την καταγραφή της συνομιλίας όσο και τη δημοσιοποίησή της.

Tα άρθρα του ΠΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναζητηθεί η τυχόν διάπραξη των αδικημάτων του 370Α ΠΚ, στις παραγράφους 1 και 3:

1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου".

Αυτόφωρο κακούργημα

Το συγκεκριμένο αδίκημα είναι αυτόφωρο κακούργημα, όμως το αυτόφωρο λήγει στις 12 το βράδυ. 
Επίσης θα πρέπει να διαπιστωθεί προηγουμένως η διάπραξή του, καθώς:

- ο μεν διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως "είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως."

- ο δε αναπληρωτής υπουργός απάντησε πως "είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στον κύριο Στουρνάρα. Είναι αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως μεταφέρθηκε χθες στην ιστοσελίδα Ντοκουμέντο. Είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψα την συνομιλία μας ή ότι απείλησα τον κο Στουρνάρα".

Μάρτυρας

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως μάρτυρας θα κληθεί από τον εισαγγελέα ο Γ. Στουρνάρας αλλά και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, αν από την έρευνα προκύψουν ενδείξεις πως ο κ. Πολάκης εμπλέκεται στην καταγραφή της συνομιλίας που είχε με τον κ. Στουρνάρα, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή για τις δικές της ενέργειες καθώς όπως προβλέπεται, η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασχοληθεί περαιτέρω με υπόθεση όταν "σκοντάψει" σε πρόσωπο υπουργού.
politika-gr.