Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21

Υπάρχει σπίτι στον Αργουλέ Σφακίων των 41 κατοίκων που έχει αξία 230.000 ευρώ;

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σύμφωνα με τη Wikipedia, το χωριό Αργουλές στα Σφακιά είχε κατά την απογραφή του 2011 συνολικά 41 κατοίκους. Και πιθανότατα μέχρι πριν μια-δυο μέρες οι περισσότεροι από μας αγνοούσαν την ύπαρξή του. Όμως να που χάρη στον Παύλο Πολάκη, το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
Κι αυτό γιατί στο χωριό Αργουλές βρίσκεται το ακίνητο που έβαλε ως υποθήκη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να λάβει το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ από την Attica Bank, το οποίο έχει μπει στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο τρόπος με τον οποίο η Attica Bank αποφάσισε να του το χορηγήσει προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Τα στελέχη της τράπεζας προσπάθησαν να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα στη χθεσινή σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, όμως οι εξηγήσεις τους έχουν τεράστια κενά.
Όπως ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της τράπεζας, μηχανικός της Attica Bank εστάλη στο ακίνητο του Παύλου Πολάκη στον Αργουλέ για να εκτιμήσει την αξία του, και υπολόγισε την εμπορική του αξία στα 350.000 ευρώ και την αξία άμεσης ρευστοποίησής του στα 290.000 ευρώ. Με βάση αυτήν την εκτίμηση, η επιτροπή δανείων της τράπεζας αποφάσισε ότι μπορούσε να καλυφθεί η χορήγηση του καταναλωτικού δανείου των 100.000 ευρώ στον Παύλο Πολάκη.
Για μισό λεπτό, όμως: Υπάρχει στ’ αλήθεια σπίτι στο χωριό των 41 κατοίκων στα Σφακιά που να αξίζει 350.000 ευρώ; Κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου σήμερα ανέρχεται στα 95.000 ευρώ, ενώ πριν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα και με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Παύλου Πολάκη, μετά βίας ξεπερνούσε τα 87.000 ευρώ…
Επομένως, πρόκειται προφανώς για λανθασμένη (ή σκοπίμως «φουσκωμένη) εκτίμηση από την πλευρά του μηχανικού – και μάλιστα πολύ λανθασμένη, αφού ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερη από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, η επιτροπή δανείων της Attica Bank δεν παραξενεύτηκε που ένα ακίνητο στον Αργουλέ Σφακίων αποτιμάται τόσο ακριβά;
Βέβαια, θυμόμαστε και την υπόθεση Καλογρίτσα με τα περίφημα… βοσκοτόπια που δέχθηκε ως εγγύηση η Attica Bank, και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κριτήρια με τα οποία χορηγούσε δάνεια η τράπεζα αυτή ήταν κάπως… περίεργα.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως η υποθήκη αυτή ήταν η δεύτερη που μπήκε στο συγκεκριμένο ακίνητο, καθώς είχε προηγηθεί το 2008 ένα στεγαστικό δάνειο από τη Eurobank, ύψους 300.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο δάνειο, η σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου υπολογίζεται στα 230.000 ευρώ.
Βέβαια, το ζήτημα της αξίας του ακινήτου είναι ένα μόνο από τα αμέτρητα ζητήματα που εγείρει η υπόθεση Πολάκη. Μιλάμε για ένα καταναλωτικό δάνειο που χορηγήθηκε με πολύ ασυνήθιστους όρους: στη βάση εισοδημάτων που ο Παύλος Πολάκης δεν είχε (ή τουλάχιστον δε φαινόταν να έχει με βάση τα «πόθεν έσχες» του, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πριν γίνει βουλευτής έβγαζε πολλά περισσότερα χρήματα), με διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια, προεξοφλώντας ίσως ότι θα εκλέγεται βουλευτής… επ’ άπειρον και θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη χρηματοδότηση των κομμάτων με βάση τις προβλεπόμενες μελλοντικές τους εκλογικές επιδόσεις.
Τι πραγματικά συμβαίνει με το δάνειο του Παύλου Πολάκη; Κάτι μας λέει ότι σύντομα θα έχουμε κι άλλες εξελίξεις σε αυτήν την υπόθεση, καθώς οι αποκαλύψεις δε φαίνονται να σταματούν εδώ…

 .mononews.gr