Σάββατο, Φεβρουαρίου 23

ΠΡΟΣΟΧΉ !-7 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος παρακολουθεί το προφίλ σου, που δεν είναι φίλος αλλά εχθρός σου με σατανικά σχέδια στο μυαλό του

Κάνε ιδιωτικό κάθε λογαριασμό σου, πρόσεχε ποιον δέχεσαι και κυρίως τι ανεβάζεις!
Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, λίγο πολύ όλοι είμαστε «εθισμένοι» στα social media! Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που είναι τέρμα εθισμένοι στους δικούς ΣΟΥ λογαριασμούς και κυρίως στο facebook προφίλ σου. Κι όμως, είναι αλήθεια!
Υπάρχουν κάποιοι τραγικοί (άτομα που σε γουστάρουν, πρώην, πρώην φίλοι, παλιοί κολλητοί) που επισκέπτονται κάθε τρεις και λίγο το προφίλ σου, σε σημείο
να το έχουν μάθει καλύτερα κι από σένα! Creepyyyy… Οκ, στην αρχή μπορεί να φαίνεται κάπως αστείο, άντε και κολακευτικό, άλλα όσο περνάει ο καιρός μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη. 

Γι’ αυτό επιβάλλεται να μάθεις να αναγνωρίζεις αμέσως τα σημάδια πως κάποιος παρακολουθεί το προφίλ σου. Ποια είναι όμως αυτά;

#1 Friend request στο friend request

Το πρώτο (και αυτονόητο) σημάδι πως κάποιος παρακολουθεί το προφίλ σου, είναι όταν λαμβάνεις επίμονα από ένα συγκεκριμένο άτομο friend request. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζεις. Τι εννοώ; Το άτομο που επιμένει να γίνετε φίλοι, δεν είναι κι ο stalker της παρέας. Κατά πάσα πιθανότητα είναι φίλος εκείνου που θέλει να βλέπει την κάθε σου ανάρτηση κι απλώς ντρέπεται ή δε θέλει (για κάποιους άλλους, δικούς του λόγους) να φανερωθεί.

#2 Παρατήρησε το facebook, γιατί το facebook ξέρει

Μαντεύω πως το συγκεκριμένο κόλπο δεν το ήξερες, αλλά γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ! Θέλεις να καταλάβεις αν κάποιος παρακολουθεί στενά το λογαριασμό σου; Μπες στο προφίλ σου και τσέκαρε τη λίστα των φίλων που σου εμφανίζει στο πλάι αριστερά. Η επιλογή των φίλων δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί μέρος ενός αλγοριθμού του facebook, το οποίο εμφανίζει τα άτομα εκείνα που έχουν τακτικά «πάρε-δώσε» με το προφίλ σου. Αν στη λίστα αυτή πετύχεις κανέναν άκυρο, με τον οποίο έχεις να μιλήσεις κάτι αιώνες (ή και ποτέ)… τότε μάντεψε τι συμβαίνει!

#3 «Ο χρήστης stalker δήλωσε ότι του αρέσει μια φωτογραφία από την Εποχή του Χαλκού»

H λογική λέει πως ανανεώνεις συχνά τις φωτογραφίες στο προφίλ σου, με αποτέλεσμα οι παλιές να έχουν φτάσει αρκετά κάτω. Φαντάσου λοιπόν πόσο δύσκολο και βαρετό είναι για κάποιον να τις βρει. Χρειάζεται ώρες ψαξίματος μέχρι να καταφέρει να τις ανακαλύψει! Όταν λοιπόν, σου έρχεται ειδοποίηση ότι ο τάδε liked μια πανάρχαιη φωτογραφία σου, σημαίνει πως το παιδί αυτό έκατσε, έψαξε μέχρι το τέλος τον λογαριασμό σου και ενδεχομένως να πάτησε like κατά λάθος. Με λίγα λόγια, αφιέρωσε αρκετή ώρα για πάρτη σου!

#4 Από apps ξέρεις;

Αν έχεις έστω και μια υποψία πως κάποιος έχει πάθει εμμονή με το προφίλ σου στο facebook, τώρα υπάρχει πληθώρα εφαρμογών για να το επιβεβαιώσεις! Ένα παράδειγμα αυτής, για λογισμικά Android, είναι το “who viewed my profile”. Πληκτρολόγησε το στην αναζήτηση και κατέβασέ το, πίστεψέ με θα σε σώσει. Ήρθε η στιγμή να βγουν όλα στη φόρα!

#5 Κάνε με add, είμαι block

Ενδεχομένως η λίστα των ατόμων που έχεις κάνει block να έχει φτάσει πλέον σε διψήφιο αριθμό, που ούτε καν θυμάσαι τα ονόματα! Ωστόσο, αν κάποιος από αυτούς που έχεις ήδη μπλοκάρει, φτιάξει καινούριο προφίλ και προσπαθήσει να σε προσεγγίσει μέσω αυτού, τότε κάτι συμβαίνει. Είναι προφανές πως η επιμονή του αυτή να γίνετε φίλοι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να το πετύχει, κάτι κρύβει.

#6 Ύποπτο μήνυμα στο inbox, κακά μαντάτα φέρνει

Απαράβατος κανόνας για αυτούς που χρησιμοποιούν τα social media είναι πως ποτέ, μα ποτέ, δεν ανοίγεις περίεργα μηνύματα από άγνωστους αποστολείς και θα σου πω αμέσως το λόγο! Όσοι γνωρίζουν από γλώσσες προγραμματισμού, μπορούν άνετα να σου χακάρουν το προφίλ στέλνοντας σου έναν κωδικό. Αυτός ο κωδικός, εφόσον πατήσεις πάνω, τους επιτρέπει να «κλέψουν» όλα τα στοιχεία από το προφίλ σου. Αν λοιπόν, δεχτείς κάποιο ανάλογο μήνυμα μην πατήσεις πάνω του, γιατί το άτομο αυτό σε παρακολουθεί στενά, σε σημείο πια επικίνδυνο…

#7 Οι χάκερς καραδοκούν

Και τώρα φτάνουμε στην πιο ακραία μορφή παρακολούθησης του προφίλ σου στο facebook, όπου κάποιος προσπαθεί να κλέψει τους κωδικούς σου. Καλό θα ήταν, για να μη φτάσεις στο σημείο να προσπαθείς να βάλεις το password σου και να στο βγάζει λανθασμένο (αφού κάποιος θα το έχει ήδη αλλάξει), να επιλέξεις στις εξειδικευμένες ρυθμίσεις να σου έρχεται ένας ειδικός κωδικός όταν προσπαθείς να συνδεθείς από άλλη συσκευή και τέλος να δέχεσαι ειδοποίηση στο κινητό αν κάποιος αποπειραθεί να μπει στο λογαριασμό σου.

Μπορεί λοιπόν τα social media να σου φαίνονται κάτι για να περνάς την ώρα σου, αλλά μετά από αυτά που σου είπα, θα συνεχίσεις να τα αντιμετωπίζεις με τον ίδιο «αφελή» τρόπο;

Κάνε ιδιωτικό κάθε λογαριασμό σου, πρόσεχε ποιον δέχεσαι και κυρίως τι ανεβάζεις!.neopolis.gr