Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28

Νέοι δασικοί χάρτες και ειδική εφαρμογή για τις αντιρρήσεις

Οι περιοχές καλύπτουν ποσοστό που ανέρχεται στο 2,27% της επικράτειας

Νέοι δασικοί χάρτες και ειδική εφαρμογή για τις αντιρρήσεις
newsbeast.gr
Τους δασικούς χάρτες για τις περιοχές ανατολικής Αττικής (προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας), Μαγνησίας (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου) και Καρδίτσας (στο σύνολο της περιφερειακής ενότητας), αναρτά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεθαύριο, Παρασκευή. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν ποσοστό
που ανέρχεται στο 2,27% της επικράτειας και αντιστοιχούν σε 3.000.000 στρέμματα.
Έως σήμερα το ποσοστό στο σύνολο της έκτασης της χώρας, στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες κατάρτισης δασικών χαρτών και ανάρτησής τους, δηλαδή έχουν θεωρηθεί, ανέρχεται σε 54%.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, «προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι εργασίες εξέτασης των αντιρρήσεων από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) για τις περιοχές που έχουν μερικώς κυρωθεί δασικοί χάρτες, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου σε συνεργασία με τον εποπτευόμενο Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», δημιούργησαν ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επεξεργασία των αντιρρήσεων. Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι διαβαθμισμένη, με χρήση ειδικών κωδικών, που έχουν χορηγηθεί στις ΕΠ.Ε.Α. και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.
Ειδικότερα, η εφαρμογή αυτή παρέχει στα μέλη των ΕΠ.Ε.Α. τις παρακάτω διευκολύνσεις:
α) Την ψηφιακή διαχείριση των αντιρρήσεων και την επεξεργασία των πολυγώνων τους σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
β) Την τεχνική υλοποίηση και απόδοση των νέων διαγραμμάτων που προκύπτουν από τις αποφάσεις επί των αντιρρήσεων και αφορούν στο χαρακτήρα και τη μορφή των εδαφοτεμαχίων που δημιουργούνται.
γ) Την αυτοματοποιημένη εξαγωγή του εκτυπωτικού της Απόφασης, διαμορφωμένο με βάση το πρότυπο που προβλέπεται στην 165792/225/19.01.2018 εγκύκλιο του αν. υπουργού ΠΕΝ Σ. Φάμελλου.
Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η ταχύτερη και χωρίς σφάλματα η έκδοση των Αποφάσεων των ΕΠ.Ε.Α. μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.