Σάββατο, Φεβρουαρίου 16

Αντιδημοκρατικοί μακιαβελισμοί

Αντιδημοκρατικοί μακιαβελισμοί
Η αθέτηση υποσχέσεων, οι «κωλοτούμπες» του και ο κυνισμός έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα την πολιτική σταδιοδρομία του.
Η επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσουν τώρα, που διαθέτουν την πλειοψηφία, το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών στερώντας το συγκεκριμένο δικαίωμα από την επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι αναθεωρητική, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη στρατηγική της πλήρους ναρκοθέτησης του πεδίου για την κυβέρνηση που θα βγει από τις εκλογές.

Δεν έχει καμία σημασία τι λένε τα πολιτικά ήθη, ποια είναι η γνώμη της συντριπτικής πλειονότητας των συνταγματολόγων ή τι επιτάσσει η δημοκρατική λογική.

Υπάρχει πλέον η πείρα των τελευταίων ετών που κατευθύνει στην εξαγωγή αβίαστων συμπερασμάτων, όπως ότι το κόμμα που κυβερνά σήμερα και η ηγεσία του γράφουν στα παλιότερα των παπουτσιών τους όλες τις αστικές - δημοκρατικές ευαισθησίες, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους.

Πολλοί χαρακτηρίζουν την παραπάνω επιδίωξη του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ έμμεση ομολογία ήττας, με την έννοια ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν «κεκτημένα» –δηλαδή προαποφασισμένα– γνωρίζοντας ότι θα χάσουν τις εκλογές, όποτε γίνουν.

Υπάρχει όντως αυτή η διάσταση, αλλά στην πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας, ο Ν. Βούτσης και το υπόλοιπο στενό επιτελείο του Μαξίμου αγωνίζονται να δημιουργήσουν μια win - win κατάσταση, είτε χάσουν είτε κερδίσουν τις εκλογές.

Να καθορίσουν το περιεχόμενο των αλλαγών, αιχμαλωτίζοντας ουσιαστικά τη νέα κυβέρνηση και τη νέα Βουλή στην πολιτική τους βούληση αν χάσουν τις εκλογές, να μην υπάρχει λόγος νέων συζητήσεων αν τις κερδίσουν.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ναρκοθέτηση ακόμη και της λαϊκής βούλησης και είναι προς τιμήν του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή ότι το επεσήμανε, για τους όποιους δικούς του λόγους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα τερτίπια τους οι Τσίπρας, Κατρούγκαλος, Βούτσης, Τζανακόπουλος και Σία επιχειρούν να εξασφαλίσουν ότι θα διατηρήσουν στα χέρια τους «το μαχαίρι και το πεπόνι» στη σύνταξη του νέου Συντάγματος και ως μειοψηφία στη νέα Βουλή, αν χάσουν τις εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα.

Αρα δεν σέβονται στην πραγματικότητα ούτε τις δημοκρατικές διαδικασίες ούτε τις επιλογές του ελληνικού λαού, αν προκύψουν αρνητικές γι’ αυτούς από τις κάλπες.

Πολύ σωστά ο Στ. Κοντονής τόνισε ότι η επιχείρηση δέσμευσης της επόμενης Βουλής σχετικά με την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών δεν λαμβάνει υπόψη της τον παράγοντα «εκλογικό σώμα, τον λαό που κρίνει»...

Θα ήταν μέγιστη πολιτική αφέλεια η όποια έκφραση εμπιστοσύνης στις διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα ότι δεν θα «εκβιάσει» βουλευτικές εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αθέτηση υποσχέσεων, οι «κωλοτούμπες» του και ο κυνισμός έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα την πολιτική σταδιοδρομία του.

Οι ενδείξεις αναξιοπιστίας έχουν πια μετατραπεί σε αδιάσειστες αποδείξεις.

Αλλωστε η πρότασή του για έξι διαδοχικές μηνιαίες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου έχει στόχο την επιμήκυνση επαρκώς του χρόνου, ώστε με τη βοήθεια της γενικής ναρκοθέτησης του πεδίου να εξωθήσει τη νέα κυβέρνηση, πιθανότατα του Κυρ. Μητσοτάκη, σε εκλογές.

Προφανώς το σχέδιο περί «δεξιάς παρένθεσης» περιλαμβάνει και αντιδημοκρατικούς μακιαβελισμούς!


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
kathimerini.gr
 /politika-gr