Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20

Σκάνδαλο μεγατόνων και για το ΚΙΝΑΛ η Σύμβαση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Εισαγγελέας υπάρχει;

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;
«Ο τρόπος με τον οποίο καταρτίστηκε, εγκρίθηκε και κυρώθηκε η Σύμβαση για το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», υποστηρίζει σε άτυπη ενημέρωση το Κίνημα Αλλαγής και καταγγέλλει ότι «συνεδρίαζαν ταυτόχρονα δύο (!!!) Ολομέλειες της Βουλής, μία προβεβλημένη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και μία συγκεκαλυμμένη, για την Κύρωση της Παράτασης».
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής το σκάνδαλο έγινε σε δύο φάσεις. Το πρώτο στάδιο του σκανδάλου είναι η υπό κοστολόγηση του δικαιώματος παράτασης της σύμβασης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά τουλάχιστον 630 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο στάδιο του σκανδάλου είναι τελικά ότι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της δημόσιας περιουσίας, πουλήθηκε χωρίς οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την κύρωσαν και οι πρόθυμοι ακόλουθοί τους, αλλά πολύ περισσότερο οι έλληνες πολίτες, να έχουν στη διάθεσή τους οποιοδήποτε χειροπιαστό στοιχείο που να τεκμηριώνει πόσο πραγματικά έπρεπε να είναι το τίμημα της 20ετούς αυτής παραχώρησης.
«Στο τεράστιο σκάνδαλο αυτό σκάνδαλο η ελληνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής στο ενημερωτικό του σημείωμα.
Αποδίδει σοβαρές ευθύνες σε 5 υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Σπίρτζης, Αχτσιόγλου, Παπαδημητρίου) που υπέγραφαν και δημοσίευαν στο ΦΕΚ (Β' 3294, 261/13.09.2017) ότι για την παράταση της συνεκμετάλλευσης, το αντίτιμο ήταν 483 εκατ. ευρώ.
«Οι ίδιοι υπουργοί στη συνέχεια, μετά από μόλις ένα χρόνο, αποδέχονται νέα τιμή σχεδόν 2,3 φορές μεγαλύτερη, ύψους 1,115 δισ. ευρώ μετά από εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ στην οποία ήταν υποχρεωμένοι να αποστείλουν για έλεγχο κι έγκριση την απόφασή τους», τόνίζει.
Επίσης, καταλογίζει ευθύνες στη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα 5 μέλη - εκπρόσωπους του ελληνικού δημοσίου που όπου έχουν διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελ. Βενιζέλος, από την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, προκειμένου να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.
Εγκαλεί τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, «επειδή αρνήθηκε να καταθέσει όσα έγγραφα που ζητήθηκαν και «κυρίως την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία εγκρίθηκε η νέα τιμή του 1,115 δισ. ευρώ ως "αγοραία" ("market price") όσο και όλες τις υπόλοιπες εισηγήσεις κι εμπειρογνωμοσύνες που εισηγούνται την παλιά και τη νέα αυτή τιμή», όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι η δική του πρόταση να προκηρυχθεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός του δικαιώματος παράτασης του Αεροδρομίου των Σπάτων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου.
«Τέλος, ρωτάμε την ελληνική δικαιοσύνη: Ενδιαφέρεται για όλα όσα επίσημα και τεκμηριωμένα καταθέσαμε για την απόπειρα βλάβης του Δημόσιου συμφέροντος; Τι προτίθεται να πράξει;», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
Εχθές, με δημοσίευμα του, ο Lykavitos.gr έθεσε μία σειρά ερωτημάτων για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Διαβάστε το άρθρο:
Αεροσκάφος επέστρεψε στο «Ελ. Βενιζέλος» ενώ πετούσε για Ηράκλειο

Εισαγγελέας υπάρχει, για το τεράστιο σκάνδαλο με την επέκταση της σύμβασης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»;

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η σύμβαση για την επέκταση της εκμετάλλευσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, με την οποία το αρχικό ευτελές τίμημα των 483 εκατ., που είχε δεχθεί η κυβέρνηση, έγινε… 1 δισ. και 115 εκατ.!
Δηλαδή, 630 εκατ. ευρώ παραπάνω! Κάτι που δέχθηκε αδιαμαρτύρητα η ανάδοχος εταιρία. Και η οποία προφανώς θα δεχόταν με ακόμα μεγαλύτερη… ικανοποίηση το ευτελές τίμημα των μόλις 483 εκατ.
Οσο για το πού θα πήγαιναν τα 630 εκατ. -ή έστω μέρος αυτών- αν δεν παρενέβαινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., πολλές υποθέσεις μπορούν να γίνουν…
Υπάρχει εισαγγελικό ενδιαφέρον;
Ωστόσο, παρότι το θέμα «έκλεισε», παραμένει εντελώς ανοιχτό.
Καθώς η έγκριση του ευτελούς τιμήματος των 483 εκατ. για την εκμετάλλευση του «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα 20 χρόνια αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη.
Και φέρει τις υπογραφές 5 υπουργών.
Η έγκριση δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.
Η απόφαση έχει τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, της Ε. Αχτσιόγλου, του τότε υπ. Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, του Γ. Σταθάκη ως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τότε και του Χρ. Σπίρτζη.
Εχει άραγε εισαγγελικό ενδιαφέρον να διερευνηθεί με ποια κριτήρια και γιατί συμφωνήθηκε ένα τόσο χαμηλό τίμημα, το οποίο στη συνέχεια σχεδόν τριπλασιάστηκε, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία του «θιγόμενου», που βάζει τα χρήματα;
Ο νόμος ελέγχει μόνο το αποτέλεσμα ή και την απόπειρα διάπραξης αποτελέσματος, το οποίο ζημιώνει σοβαρά το Ελληνικό Δημόσιο;
Αξίζει άραγε να διερευνηθεί πώς και γιατί η διυπουργική επιτροπή κατέληξε να δεχθεί το ευτελές τίμημα των 483 εκατ.;
Αξίζει να εξετασθεί γιατί θεωρήθηκε «έτος αναφοράς» το 2012, που ήταν η χειρότερη χρονιά της κρίσης για το «Ελ. Βενιζέλος» και όχι μεταγενέστερες χρονιές, όπως έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.;
Και γιατί έγινε άραγε αυτό; Από ανικανότητα ή από σκοπιμότητα;
Δεδομένου ότι λαμβάνοντας ως «έτος αναφοράς» τη χειρότερη χρονιά της κρίσης, το βέβαιο αποτέλεσμα είναι να πέφτει το τίμημα.
Από άγνοια ή από σκοπιμότητα έγινε άραγε αυτό, που παραλίγο να κοστίσει στον ελληνικό λαό 630 εκατ.;