Σάββατο, Φεβρουαρίου 2

ΝΔ: Γιατί θέλει να «κάψει» τον Βούτση! Το παρελθόν, το παρασκήνιο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

ΝΔ: Γιατί θέλει να «κάψει» τον Βούτση! Το παρελθόν, το παρασκήνιο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος | Newsit.gr
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi
newsit.gr
ΝΔ VS Βούτση. Μια... κολόνια που κρατάει χρόνια. Στα "κάγκελα" η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ανοιχτό το ενδεχόμενο πρότασης μομφής εναντίον του. Γιατί κατηγορεί τον Νίκο Βούτση η Νέα Δημοκρατία και πώς μπορεί η υπόθεση Παπαχριστόπουλου να γίνει η... παραπανίσια σταγόνα. Όλο το άγριο παρασκήνιο και οι πιθανές εξελίξεις.
Η φλόγα της κόντρας της ΝΔ με τον Νίκο Βούτση σιγοκαίει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η «συμβουλή» του προς τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί μέχρι νεωτέρας και η συναίνεσή του, καθώς φαίνεται, στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη διάσωση του Πάνου Καμμένου αρκούν για να μετατραπεί σε πυρκαγιά.
Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, ώστε δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής από τη ΝΔ κατά του προέδρου της Βουλής.
Τουναντίον, «γαλάζιες» πηγές σχολίαζαν χθες βράδυ ότι είναι εύλογα τα σενάρια αυτά, καθώς «ο κ. Βούτσης οικειοθελώς υποβίβασε τον εαυτό του σε ρόλο ικέτη του κ. Παπαχριστόπουλου, μήπως και διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα». Προσέθεταν, ωστόσο, ότι «οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ακόμη κι έναντι μιας κυβέρνησης που το τέλος της έχει πια προαναγγελθεί». ΝΔ

Το παρασκήνιο στην ΝΔ

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Βουλής ακροβατεί θεσμικά και συμπεριφέρεται ως κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη εκκρεμούν αιτήματά τους για προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις ή παρέχει κάλυψη στους υπουργούς που αρνούνται ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ και της αντιπολίτευσης γενικότερα.
click4more
«Ακόμη και οι παρατηρήσεις εντός της αίθουσας, διατυπώνονται ονομαστικά από τον πρόεδρο της Βουλής όταν απευθύνεται σε βουλευτές της ΝΔ, αλλά ποτέ όταν απευθύνεται σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης των κυοφορούμενων αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ξεκάθαροι πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λογική της κυβέρνησης που θ’ αβαντάρει τον κ. Καμμένο και εξ αντανακλάσεως τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Το δικό του μήνυμα, άλλωστε, έστειλε από την Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελπίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα συναισθανθεί τη σημασία του ρόλου του και δεν θα συναινέσει σε αυτές τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις. Αλλιώς, θα έχει γίνει κι αυτός ένα πιόνι στην άθλια συναλλαγή Τσίπρα-Καμμένου», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, βάζοντας ζητήματα για τη γενικότερη κοινοβουλευτική λειτουργία: «Η λειτουργία του Κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί. Ερωτήσεις δεν απαντώνται. Προτάσεις δεν συζητούνται.
Υπουργοί σνομπάρουν τους βουλευτές και δεν εμφανίζονται. Και σ’ αυτά τα φαινόμενα λειτουργικής υποβάθμισης, προστέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κι αυτά ενός πρωτοφανούς πολιτικού ευτελισμού. Με βουλευτές που πατάνε σε δύο βάρκες και αλλάζουν κόμματα κι απόψεις για μια καρέκλα. Η πλειοψηφία της γκαζόζας δεν είναι απλά ένα ανέκδοτο ή ένα έξυπνο χάσταγκ στο twitter. Είναι μια κατάντια για μια χώρα με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας τις εξορμήσεις του στην επαρχία, με σαφές προεκλογικό άρωμα, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα βρεθεί στη Λαμία και αύριο στο Καρπενήσι, με συνεργάτες του να υπογραμμίζουν ότι ανάλογες περιοδείες θα είναι όλο και πιο έντονες το επόμενο χρονικό διάστημα.
*Του Αιμίλιου Περδικάρη
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi