Ο Έντι Ράμα πανηγυρίζει περισσότερο και από τον Ζαέφ – Ποιες οι φιλοδοξίες του Αλβανού πρωθυπουργού

Ο Έντι Ράμα μοιάζει ενθουσιασμένος με την Συμφωνία Πρεσπών. Μάλιστα την χαρακτήρισε ως ιστορικά σωστό βήμα.
«Απολύτως σωστό βήμα» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle.

Ο Έντι Ράμα τονίζει ότι υπάρχει η ανάγκη διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και ελπίζει σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Μια τέτοια συμφωνία που θα την στήριζαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ήταν σαφώς αποδεκτή και από τη χώρα του, επισημαίνει.

Η συζήτηση στρέφεται αναπόφευκτα και γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση των Αλβανών. «Πιστεύω πως ιστορικά ήταν ένα απολύτως σωστό βήμα. Η συμφωνία αφήνει πίσω της μια μακρά περίοδο μπλοκαρίσματος, διαμάχης, εμποδίων και χρειάζεται μια ηγεσία που έχει θάρρος ώστε να βγάλει όλη την περιοχή από τη στασιμότητα και να ανοίξει νέες προοπτικές σε όλους τους λαούς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, όπως στους Μακεδόνες ή στους Αλβανούς» τονίζει.

Ο Ράμα παραχώρησε τη συνέντευξη με αφορμή την έκθεση ζωγραφική του ιδίου που εγκαινιάστηκε στην γκαλερί carlier I gebauer στο Βερολίνο. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός πριν ασχοληθεί με την πολιτική δίδασκε στη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Ο Έντι Ράμα θεωρεί ότι «η Άγκελα Μέρκελ είναι αληθινή φίλη των λαών της περιοχής» ενώ παράλληλα εκτιμά την στάση των ΗΠΑ όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. «Χωρίς τις ΗΠΑ το Κοσσυφοπέδιο δεν θα είχε απελευθερωθεί από τα νύχια του Βελιγραδίου. Δεν θα ήταν το ανεξάρτητο κράτος, το οποίο είναι σήμερα. Οι ΗΠΑ στήριζαν πάντα αποφασιστικά την δημοκρατία στην Αλβανία. Και από την πρώτη μέρα η Αλβανία τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα εάν η κυβέρνηση ήταν αριστερή ή συντηρητική».


Όσον αφορά τις προσδοκίες του από τη γερμανική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δηλώνει: «Δεν αναμένω τίποτα ιδιαίτερο. Είναι μια πολύ αξιόπιστη κυβέρνηση μιας φιλικής χώρας, η οποία είναι πάντα παρούσα στην Αλβανία για τον εκδημοκρατισμό της περιοχής και την ευρωπαϊκή ένταξη».

Περί ζωγραφικής

Η συζήτηση περιστράφηκε φυσικά και γύρω από την καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Ο Έντι Ράμα ζωγραφίζει συνεχώς και σε όποιο χαρτί βρίσκει πρόχειρο. Πάνω σε σημειωματάρια, φακέλους, χαρτί αλληλογραφίας. Κινείται διαρκώς ανάμεσα στην πολιτική και την τέχνη. Ωστόσο για τα έργα που παρουσιάζει τώρα στο Βερολίνο δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πολιτική. Ζωγραφίζω κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Ζωγραφίζω κατά τη διάρκεια συναντήσεων, τηλεφωνικών επικοινωνιών, στα διαλείμματα. Είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία, όπου το χέρι ακολουθεί το μάτι και το μάτι το χέρι. Ωστόσο η προσοχή μου είναι στραμμένη στις συνομιλίες, στη δουλειά, στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, στα θέματα που πρέπει να τακτοποιηθούν».