Παρασκευή, Φεβρουαρίου 8

«Τελευταία πράξη» για τους ΑΝΕΛ – Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της ΚΟ

«Τελευταία πράξη» για τους ΑΝΕΛ – Αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση της ΚΟ
Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

CNN Greece -- Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, η «τελευταία πράξη» για τους ΑΝΕΛ, αφού αναμένεται να επισημοποιηθεί η οριστική διάλυση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.
Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που συντάχθηκε μετά από παραγγελία του Νίκου Βούτση οδηγεί σε κατάρρευση της ΚΟ του Πάνου Καμμένου 
εάν μείνει με πέντε βουλευτές.
Το επίμαχο σημείο της ομόφωνης γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου επισημαίνει πως «στο ερώτημα, εν κατακλείδι, αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική» ενώ σε άλλο σημείο εξηγεί πως: «Προσχώρηση συνεπώς βουλευτή, προερχόμενου από τους ανεξάρτητους ή από άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, σε κοινοβουλευτική ομάδα που λειτουργεί ήδη με 5 μέλη, δεν αποτρέπει την αυτοδίκαιη διάλυσή της σε περίπτωση κατά την οποία τα εκλεγέντα υπο την αυτή κομματική σημαία μέλη της μειωθούν, εν συνεχεία, κατά ένα, πλην της περίπτωσης κατά την οποία ο βουλευτής αυτός είχε εκλεγεί με το κόμμα στην ΚΟ της οποίας προσχωρεί».
To Επιστημονικό Συμβούλιο δεν υιοθετεί τον ισχυρισμό του Πάνου Καμμένου, ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα μπορεί να διατηρηθεί έχοντας στις τάξεις της βουλευτή, εν προκειμένω τον Αριστείδη Φωκά, που εξελέγη με άλλο κόμμα.
Καμμένος για διάλυση ΚΟ των ΑΝΕΛ: Πρωτοφανές πραξικόπημα από κυβέρνηση αποστασίας των αχάριστων

Νέα δημοσκόπηση: Ανησυχία στο Μαξίμου για το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ της ΝΔ
«Έπος»: Το νέο κόμμα που γεννήθηκε στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
Ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «θα συνταχθώ με την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου αλλά θα ακουστεί και η Διάσκεψη των Προέδρων. Θα καταγραφούν οι απόψεις. Δεν θέλουμε συνδαιτυμόνες σε αυτή την απόφαση. Η τελική απόφαση θα είναι εκ του Κανονισμού δική μου».
Η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το πρωί στις 9.30.
Ο κ. Βούτσης θα θέσει έτσι ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων, την ομόφωνη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου για το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρεται στην έννοια και τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Αργά χθες το βράδυ, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής με μία αινιγματική δήλωση  άφηνε περιθώρια χωρίς όμως να εξηγεί περαιτέρω: «Υπάρχει αύριο (σ.σ. σήμερα) ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί θέμα. Το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση».

Έκπληξη της τελευταίας στιγμής;

«Πάντα υπάρχει η έκπληξη να έρθουν στην ομάδα οι τρεις (Δημήτρης Καμμένος, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης) δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ενισχύοντας φήμες που υπήρχαν από το βράδυ της Πέμπτης για έκπληξη που ετοιμάζει ο Πάνος Καμμένος αν τελικά οι εξελίξεις οδηγήσουν σε διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. 

Το τελεσίγραφο Καμμένου στον Παπαχριστόπουλο

Η «ετυμηγορία» της νομικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου δόθηκε στην δημοσιότητα ελάχιστες ώρες μετά το τελεσίγραφο που έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στον Θανάση Παπαχριστόπουλο, διαμηνύοντας του πως θα τον διαγράψει σήμερα Παρασκευή (08/02) αν δεν παραδώσει τη βουλευτική του έδρα μέχρι τις 10:00.
Από την πλευρά του ο βουλευτής δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί έως ότου ψηφίσει το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το βράδυ της Παρασκευής.
Μιλώντας σήμερα, Παρασκευή, στον Σκαι, ο Αριστείδης Φωκάς, εκτίμησε πως  «σήμερα διαγράφεται ο Παπαχριστόπουλος και διαλύονται οι ΑΝΕΛ… Συνεχίζουμε τη μάχη», δήλωσε, ωστόσο, πως «πάντα υπάρχει η έκπληξη να έρθουν στην ομάδα οι τρεις (Δημήτρης Καμμένος, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης)».

Οργή Καμμένου

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η ΚΟ του δεν πρέπει να διαλυθεί ενώ καταγγέλλει μεθοδεύσεις του Νίκου Βούτση εναντίον του κόμματός του.
Είναι χαρακτηριστικό το tweet που ανήρτησε το βράδυ της Πέμπτης: «Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».
Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων.