Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14

«Τα πουλιά τρώνε πουλιά»: Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων απειλεί τον πλανήτη

Ο πληθυσμός των εντόμων μειώνεται δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με μελέτη να προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη.
Σύμφωνα με την έρευνα «Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers» (σ.σ. Παγκόσμια μείωση του πληθυσμού εντόμων: Μια ανασκόπηση των παραγόντων), περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού εντόμων αναμένεται να εξαφανιστεί τις επόμενες
δεκαετίες. Την ίδια ώρα, το ένα τρίτο των εντόμων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κάτι που ενδέχεται να έχει τεράστια επίπτωση στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας και να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα της ζωής στη Γη.
Η χρήση εντομοκτόνων, αλλά και άλλοι παράγοντες, μειώνουν κατά 2,5% ετησίως τον αριθμό των εντόμων.
Για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας, την οποία «υπογράφουν» ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σίδνεϋ, του Κουίνσλαντ και της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών, οι ειδικοί έβαλαν στο «μικροσκόπιο» δεκάδες μελέτες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για τη μείωση του αριθμού των εντόμων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Εξέτασαν, μάλιστα, τις αιτίες πίσω από αυτή τη δραματική μείωση.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας, Φρανσίσκο Σάντεθ Μπάιο, από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, χαρακτήρισε τη μελέτη «την πρώτη μεγάλη ανάλυση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου».
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες εστίαζαν στις επιπτώσεις που θα είχε η εξαφάνιση ειδών ζώων στη ζωή του πλανήτη.
Τώρα, όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία των εντόμων στην τροφική αλυσίδα, καθώς αποτελούν το 70% της πανίδας.
«Η εξαφάνιση των εντόμων θα ήταν καταστροφική» τονίζει η μελέτη, και συνεχίζει: «Τα έντομα αποτελούν δοκιμή και λειτουργική βάση των οικοσυστημάτων του πλανήτη από την εμφάνισή τους, πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια περίπου».
Οι βασικές αιτίες της… γενοκτονίας των εντόμων είναι η μείωση των βιοτόπων τους, η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η αστικοποίηση, η ρύπανση, η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και λιπασμάτων αλλά και ορισμένων βιολογικών παραγόντων, που εμφανίστηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Διαβάστε επίσης:
Αναζητείται… εξερευνητής παραλιών που θα πληρώνεται χιλιάδες ευρώ για να ταξιδεύει
«Prison Break» για χιμπατζήδες στην Ιρλανδία
Καιρός: Έρχονται χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Τα ζωύφια που κάνουν τον κόσμο να… γυρίζει

Ο Ντον Σαντς, εντομολόγος, δήλωσε πως συμφωνεί απόλυτα με τα αποτελέσματα της έρευνας και ότι θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη την εξαφάνιση των εντόμων.
«Εάν δεν υπάρχουν έντομα που θα λειτουργούν ως ελεγκτές άλλων ομάδων παρασίτων, τότε ξαφνικά θα αυξάνονται ορισμένα είδη και θα καταστρέφουν καλλιέργειες» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το οικοσύστημα πρέπει να είναι σε ισορροπία. Τα έντομα είναι το κατώτατο επίπεδο και εάν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τότε η ζωή των ανθρώπων θα επηρεαστεί σοβαρά».

- Πηγή: Pixabay