Κυριακή, Φεβρουαρίου 10

ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ -Παυλόπουλος: Ιστορική ευθύνη να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού ενόψει ευρωεκλογών

ΜΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΛΕΕΙ Ο ΧΕΙΛΑΡΑΣ ΠΑΚΗΣ... Ο κ. Παυλόπουλος στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του «ORIA»/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα μορφώματα λαϊκισμού, που έχουν φτάσει στο πεδίο του απροκάλυπτου ρατσισμού και στις παρυφές της νοσταλγίας του ναζισμού, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
«Έχουμε ιστορική ευθύνη και αντίστοιχο ιστορικό χρέος, ιδίως ενόψει των προσεχών
ευρωεκλογών, να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να τους αποδείξουμε ότι "δεν θα περάσουν"», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη των 4.100 αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών θυμάτων του ναυαγίου του «ΟRIA», που χάθηκαν τον Φλεβάρη του 1944 στον Σαρωνικό.
«Τιμώντας τους νεκρούς αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του “ORIA”, διακηρύσσουμε εμπράκτως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει, κατ' ουδένα τρόπο, να ξεχασθούν, όχι μόνο για λόγους ιστορικής Αλήθειας και Δικαιοσύνης, αλλά και διότι όταν τέτοια εγκλήματα τα καλύπτει η λήθη, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθούν», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στις ζοφερές συνθήκες θανάτου των αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών, υπενθύμισε ότι στις 11 Φεβρουαρίου 1944 οι ναζί στοίβαξαν 4.115 αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες στο, μόλις 2.127 τόνων, νορβηγικό πλοίο «ORIA» για να τους μεταφέρουν στον Πειραιά, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα, την επόμενη, μέσα σε σφοδρή καταιγίδα, το «ORIA» να βυθιστεί κοντά στην νησίδα «Πάτροκλος», παίρνοντας στον υγρό τάφο του σχεδόν όλους τους αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες, καθώς και μέλη του ελληνικού πληρώματος.
«Υπό τις συνθήκες που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, είναι προφανές ότι οι ναζί έστειλαν σε βέβαιο θάνατο τους αιχμαλώτους Ιταλούς στρατιώτες, αδιαφορώντας πλήρως για τη ζωή τους. Ήταν μια αποτρόπαιη και ειδεχθής συμπεριφορά των ναζί, οι οποίοι έκαναν έτσι μιάν ακόμη επίδειξη της στυγερής τους εγκληματικότητας, που προκάλεσε τα αδιανόητα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας και, κατ' εξοχήν, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.