Τρίτη, Φεβρουαρίου 12

Τί θα γίνει με την Μητρόπολη Περιστερίου; Γιατί αυτή η αδιαφορία από τη Σύνοδο;

Είναι μήνες τώρα που ο Σεβ. Γέρων Περιστερίου Χρυσόστομος δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται με την υγεία του. . Εισέρχεται στο νοσοκομείο και μετ´ολίγον εξέρχεται για να εισέλθει εκ νέου. Η Μητρόπολη Περιστερίου μία εκ των πολυπληθεστέρων Μητροπόλεων του λεκανοπεδίου παραμένει αποίμαντη για περισσότερο από ένα χρόνο.
Του Σωτήρη Τζούμα

Οι ιερείς συνεχίζουν να εκτελούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους και να επιτελούν  το θεάρεστο έργο τους, χωρίς να περιμένουν τις κατευθύνσεις του ποιμενάρχη τους για τον οποίο ο Θεός επεφύλαξε αυτό το επώδυνο και ταλαίπωρο τέλος.
Η Μητρόπολη διοικείται στον αυτόματο. Ακόμη πιο τραγική  παραφωνία  το οικογενειακό περιβάλλον του Μητροπολίτη το οποίο  ενσαρκώνει το του  κατά Ιωάννη Ευαγγελίου:  «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου  εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρο». Έχει χαθεί ο λογαριασμός ανάμεσα στα ομόλογα του δημοσίου, τις καταθέσεις  και τα αμοιβαία κεφάλαια.
Οι απαιτήσεις που εγείρουν οι συγγενείς  φέρνουν  σε δύσκολη θέση τους κληρικους της Μητροπόλεως, οι οποίοι άρχισαν να υπολογίζουν  πλέον την κάθε τους κίνηση- απάντηση  διότι φοβούνται για την επόμενη μέρα.
Η διοίκηση της Εκκλησίας και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενώ   αρχικά έδειχνε να υπάρχει βούληση και θετική  διάθεση  για να ξεκαθαρίσουν  την κατάσταση και να βάλουν  φρένο στα  όσα δραματικά γίνονται, τα οποία δημιουργούν ποικίλα σχόλια εις βάρος της Εκκλησίας, στη συνέχεια άλλαξε στάση για ανεξήγητους(;;)λόγους.
Δύο φορές ήλθε το θέμα στη Σύνοδο των δύο τελευταίων μηνών  και ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε απρόθυμος να συγκατατεθεί  στην εφαρμογή του ισχύοντος  νόμος περί αποστολής της επιτροπής.
Μάλιστα στη ΔΙΣ Φεβρουαρίου και  προς το τέλος  της συνεδρίασης της 7ης Φεβρουαρίου, όταν κάποιοι εκ των Συνοδικών μελών τόλμησαν να θέσουν το θέμα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος το αντιμετώπισε με το….Δι ´ ευχών… Το γνωστό προνόμιο στα χέρια του εκάστοτε Πρώτου, όταν δεν θέλει να συζητηθεί κάτι.
Μάλιστα συνέβη και το εξής τραγελαφικό. Ενώ ο Μητροπολίτης   εισήχθη προ ημερών  στο νοσοκομείο σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση και με την βοήθεια που του παρασχέθηκε από τους ιατρούς του  συνήλθε κάπως, η οικογένεια ζήτησε εξιτήριο άμεσα  για να μην τον βρει η Δ.Ι.Σ.   Φεβρουαριαρίου, μέσα στο νοσοκομείο και θέσει θέμα αποστολής της  επιτροπής προς εξακρίβωση της κατάστασης της υγείας του Γέροντα Ιεράρχη. Και αυτό βέβαια το έκανε με σχετική  προ- συνεννόηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να είναι βεβαρημένη .
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι ιατροί, ο Ιεράρχης συνέρχεται για λίγο,ασχολείται  με την αγαπημένο του σπορ τα …οικονομικά και μετά πάλι πέφτει σε κώμα.
Υπάρχουν στιγμές που μιλάει και επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Οι συγγενείς που  τον περιβάλλουν εκ περιτροπής ( οι αδελφές του και ανήψια) δεν επιτρέπουν να εισέλθει στο δωμάτιο κανείς άλλος,πλην του εντεταλμένου διακόνου που τον υπηρετεί πιστά και αγόγγυστα και ο ηγούμενος.
Οι Ιατροί του ενημέρωσαν την οικογένεια ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή και ότι πιθανόν να υπάρξει και πάλι νέο επεισόδιο γιαυτό να είναι έτοιμοι.
Δεν ξέρουμε τί εξέλιξη θα έχουμε στην περίπτωση αυτή αλλά το βέβαιο είναι ότι το όλο σκηνικό αμαυρώνει την υστεροφημία του πολιού Ιεράρχη.
Η νευραλγική Μητρόπολη Περιστερίου  «διοικείται» από μακριά και τα όσα λέγονται ότι ξετυλίγονται στο νοσοκομείο, εντός και εκτός θαλάμου, σίγουρα δεν προσθέτουν στην ιστορία του Ιεράρχη . Η Σύνοδος εξακολουθεί να αδιαφορεί για όσα γίνονται και ακούγονται.
Μάλιστα δείχνει απρόθυμη αλλά και  αδύναμη να παρέμβει για να δώσει ένα αξιοπρεπές τέλος σε όλο αυτό.
Και αν αντιμετωπίζει με αυτή την αδιαφορία την περίπτωση της Περιστερίου φαντασθείτε τί έχουμε να δούμε ακόμη για τις Μητροπόλεις  που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.fimotro.gr/