Σάββατο, Φεβρουαρίου 16

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα του συνταγματικού τόξου

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα του συνταγματικού τόξου
Σήμερα, η ηγετική ομάδα του κόμματος αντιλαμβάνεται πως η ήττα είναι αναπόφευκτη. Ο στρατηγικός της σχεδιασμός είναι πώς θα υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς.

Τα όσα διαδραματίσθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις αποστασίες βουλευτών και τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ώρες σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 32
που αναφέρεται στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αποδεικνύουν για μιαν ακόμα φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται απροσχημάτιστα έξω από τα ακρότατα όρια του Συντάγματος μας.

Ως γνωστόν οι θεσμοί είναι αυτοί που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Ο σεβασμός τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χαρακτηρισθεί ένα κόμμα πως είναι θεσμικό ή αντιθεσμικό.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κατ΄εξοχήν συναινετική διαδικασία. Για να τελεσφορήσει, το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αυξημένες πλειοψηφίες και ενδιαμέσως εκλογές. 

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της εθνικής συνεννόησης, του εθνικού διαλόγου.

Είναι κόμμα της πόλωσης και του διχασμού. Έτσι ανήλθε στην εξουσία κι έτσι προσπαθεί να επιβιώσει.

Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του έδειξε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι ο σεβασμός των θεσμών, αλλά η εργαλειοποίηση τους. Επιδίωξη του ήταν και είναι η ένταξη τους στους κομματικούς σχεδιασμούς του.

Το δημοψήφισμα του 2015 είναι η περίτρανη απόδειξη. Προκηρύχθηκε χωρίς ουσιαστικό δίλημμα και με χρόνο διενέργειας του τις οκτώ ημέρες.

Καταστάσεις πρωτοφανείς για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Σήμερα, η ηγετική ομάδα του κόμματος αντιλαμβάνεται πως η ήττα είναι αναπόφευκτη. Ο στρατηγικός της σχεδιασμός είναι πώς θα υπονομεύσει την επόμενη κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τους θεσμούς.

Επιδιώκει να επαναλάβει το σκηνικό του 2014. Όμως, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν. Σήμερα φεύγει.

Και το ζήτημα δεν είναι απλώς ότι φεύγει, αλλά κυρίως πώς φεύγει.

Πλήρως απαξιωμένος, με καταρρακωμένο το ήθος που κάποιοι καλόπιστοι άνθρωποι πίστευαν πως κουβαλούσε η Αριστερά και με πολλά ανοικτά μέτωπα με την Δικαιοσύνη.

Δεν τα γνωρίζει όλα αυτά η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα; Χαζοί δεν είναι—τουλάχιστον όλοι. Γνωρίζουν πού πορεύονται. Και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο μηχανορραφούν και συνωμοτούν.

Επιδιώκουν, δια της καταστροφής της χώρας, να επανέλθουν, έστω συνεταιρικά, στην εξουσία. Γιατί είναι σίγουρο πως οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω της απλής αναλογικής, θα καταστρέψουν την εύθραυστη οικονομία.

Ευτυχώς, ο σχεδιασμός τους θα αποτύχει πανηγυρικά. Είναι γνωστό πως ο Κ.Μητσοτάκης θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής με ένα άλλο σύστημα που θα επιτρέπει τον σχηματισμό βιώσιμων κυβερνήσεων. Βέβαια, αυτός ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Πού πέφτουν έξω οι σχεδιασμοί του Α.Τσίπρα; Και με την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματίσουν κυβέρνηση το δεύτερο με το τρίτο κόμμα. Δεν γίνεται. Και με την απλή αναλογική είναι απαραίτητη η συμμετοχή στην κυβέρνηση του πρώτου κόμματος.

Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε όλην αυτήν την διαδικασία και φυσιολογικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Απλά πράγματα που δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ΄όλα αυτά επιμένει στην καταστροφική πρόταση της, η αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκλογές.

Τούτων δοθέντων, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να τορπιλίσει όλη την παρούσα διαδικασία αναθεώρησης, ώστε αυτή να μην θεωρηθεί περαιωθείσα από την επόμενη βουλή. Έτσι, θα έχει την δυνατότητα να την επανεκκινήσει με τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς των δυνάμεων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που έλεγαν οι παλιοί: από την χασούρα δεν βγαίνει κέρδος.


Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr