Παρασκευή, Φεβρουαρίου 8

ΕΟΠΥΥ: Υποχρεωτική η συνταγογράφηση φαρμάκων στα βιβλιάρια υγείας


Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλους τους φορείς οτι είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα βιβλιάρια ασθενείας.

Έγγραφο του Οργανισμού, που κοινοποιήθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, υπενθμίζει οτι οι γιατροί πρέπει να καταχωρούν και στο βιβλιάριο όσα καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Οι δε φαρμακοποιοί πρέπει να τσεκάρουν τα αναγραφόμενα και να καταχωρούν με τη σειρά τους την εκτέλεση της συνταγής. Έτσι, κάθε συνταγή πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το βιβλιάριο.
Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ακόμη ότι έαν δεν τηρούνται τα παραπάνω, προβλέπονται κυρώσεις, τόσο για τους γιατρούς που συνταγογραφούν, όσο και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές.
Κι όλα αυτά ενώ - θεωρητικά - τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των βιβλιαρίων ασθένειας.
Πριν λίγο καιρό, ειχε γίνει γνωστό ότι για τις παροχές θα χρησιμοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για οποία προβλεπόταν διατήρηση των βιβλιαρίων.
Μάλιστα, φαίνεται πως έχει σταματήσει η έκδοση νέων βιβλιαριών, και στο εν λόγω έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, αναφερεται πως ενδέχεται να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση και πως στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιούνται ως βιβλιάρια υγείας τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Nikolaos Kotsovos

Στην εποχη της ηλεκτρονικης διακυβερνησης ο ΕΟΠΥΥ ξαναφερνει ..τα βιβλιαρια Υγειας για συνταγογραφηση ...αντε παιδια ..και τα κιτρινα εκλογικα βιβλιαρια ...
Υ.Γ απ οσο ειχαα διαβασει συναρμοδια υπουργεια ειχαν πει οτι θα οδευαμε στην καταργηση των βιβλιαριων .....