Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22

Πώς αλλάζεις ένα κόμμα;

Πώς αλλάζεις ένα κόμμα;
Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί με την ανάγκη τα κόμματα εξουσίας της Μεταπολίτευσης να αλλάξουν ριζικά.
Ειδικά για όσα από αυτά επέδειξαν αντοχή και επιβίωσαν των διπλών «σεισμικών εκλογών» του 2012 δηλαδή, για το εξής ένα, τη Νέα Δημοκρατία, η ανανέωση έγινε η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία στοχεύοντας σε μεγάλα ποσοστά.

Γιαυτό άλλωστε και το αίτημα για ανανέωση έγινε η κεντρική προεκλογική υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν διεκδίκησε την προεδρία του κόμματός του.
Το πλήθος που τον ψήφισε ήθελε ακριβώς αυτό: ν’αλλάξουν όλα.

Και πώς θα αλλάξει η Ελλάδα εάν μέσα σε όλα δεν αλλάξουν οι μηχανισμοί και το περιεχόμενο που παράγουν τα κόμματα εξουσίας;

Τουλάχιστον εμείς δεν αρκούμαστε στο «να βαθμολογούμε» τις επιδόσεις της ΝΔ στην αντιπολίτευση.

Παρατηρούμε από κοντά αν και πως αλλάζει, διαβάζοντας το πρόγραμμα της και παρακολουθώντας θεματικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τομείς του κόμματος και στις οποίες παρεμβαίνουν βουλευτές και στελέχη.

Έτσι λοιπόν, την Τρίτη πήγαμε μέχρι τη Λάρισα για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα σε επίπεδο Νομού σε συνεργασία με τη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων...

...μ’ενα εντυπωσιακό πάνελ που αποτελούσαν έξι βουλευτές (Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς, Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής, Σοφία Βούλτεψη και Άννα Καραμανλή υποψήφιες Βουλευτές στο Νότιο τομέα Αθηνών, Κατερίνα Μάρκου, υποψήφια ευρωβουλευτής και ΄Ελενα Ράπτη, Βουλευτής στην Α΄Θεσσαλονίκης)

...τις οποίες συντόνισε η Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Η πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε για την εκδήλωση είναι ότι σε μια περίοδο που όλοι παραπονιούνται ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα, η αίθουσα συνεδρίου του Larissa Imperial γέμισε με περισσότερα από 800 άτομα κάθε ηλικίας. 

Αυτό λέει πολλά για τη δουλειά του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας, Χρήστου Καπετάνου. Τελικά, είναι και θέμα προσώπων.

Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το υψηλό επίπεδο των τοποθετήσεων από τις βουλευτές. 

Καταπιάστηκαν με θέματα της καθημερινότητας, αρκετά από τα οποία συζητήθηκαν για πρώτη φορά σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας και διατύπωσαν με σοβαρότητα τολμηρές θέσεις.

  • Από τα δικαιώματα της ελληνίδας αγρότισσας 
  • μέχρι τις πολιτικές πρόληψης για την σεξουαλική ή άλλη κακοποίηση των παιδιών, 
  • τις πολιτικές για την υπογεννητικότητα και 
  • τη «διαβίωση» στον ψηφιακό κόσμο 
...ακούστηκαν θέσεις επεξεργασμένες, κοστολογημένος και διατυπώθηκαν με σοβαρότητα και σε πολύ καλά Ελληνικά.

Μέσα σε μιάμιση μόλις ώρα το κοινό είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά για τα θέματα του παιδιού και της οικογένειας.

Η υπογράφουσα δεν βρίσκεται κοντά σε κανένα τμήμα ή τομέα της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που μας επιτρέπει να εκφράζουμε κατά το δυνατόν αντικειμενικές κρίσεις. 

Έχουμε ήδη αρθρογραφήσει για τη δράση της Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑΜΕΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από χθες «βάλαμε στο ραντάρ» και τη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και τη Γραμματέα Μαρία Συρεγγέλα. Μας εντυπωσίασε η ποιότητα της δουλειάς και η σοβαρότητα με την οποία διαχειρίζεται τόσο σημαντικά θέματα.

Μια μέρα πολιτικού ζόφου, με γεγονότα που προκαλούν σε κάθε πολίτη αποστροφή, όσοι βρεθήκαμε στην εκδήλωση της ΝΔ στη Λάρισα φύγαμε από την αίθουσα πιο αισιόδοξοι με μια ανανεωμένη πίστη στην πολιτική και την αξία της συμμετοχής.

Κι αυτό από μόνο του είναι πολύτιμο.


Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
liberal.gr