Σάββατο, Φεβρουαρίου 9

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις γιόγκα;

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις γιόγκα;
Προτού ξεκινήσεις γιόγκα καλό είναι να τα γνωρίζεις μερικά πράγματα.
Η γιόγκα δεν είναι μόδα
Η γιόγκα είναι μια αρχαία άσκηση, η οποία εμφανίστηκε το 4500-2500 π.Χ. Αυτή η αρχαία εκδοχή της «γιόγκα» δεν ήταν μια φυσική άσκηση, αλλά μια μελέτη του νου,
με τελετουργικά αναπνοής, μάντρα, ηθικές αξίες, διαλογισμό, φιλοσοφία και τρόπος ζωής. Η άσκηση που αναγνωρίζουμε σήμερα ως γιόγκα ξεκίνησε στην Ινδία το 1700-1800 και την έκαναν μόνον άνδρες.
Όλοι οι δάσκαλοι γιόγκα δεν ταιριάζουν με σένα
Πολλοί δάσκαλοι βοηθούν τους μαθητές να κάνουν πιο βαθιές στάσεις, κάτι που είναι επικίνδυνο, καθώς μέχρι να πεις «άουτς» μπορεί ο δάσκαλος να σε έχει τεντώσει τόσο, που να έχει ήδη τραυματίσει συνδέσμους και τένοντες.

Αν θέλεις να ξεκινήσεις γιόγκα δοκίμασε τουλάχιστον τρεις φορές, διαφορετικά στούντιο και δασκάλους, προτού αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις και ποιο σύστημα θα επιλέξεις. Λόγω των διαφορετικών ειδών και προσεγγίσεων, ένα μάθημα γιόγκα μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ σε σχέση με ένα άλλο και κάθε στούντιο έχει τη δική του φιλοσοφία. Τέλος, και ίσως και πιο σημαντικό, είναι να βρεις έναν δάσκαλο που να σου ταιριάζει και να σε εμπνέει. Παρά την τάση μαζικοποίησης, η άσκηση της γιόγκα από τη φύση της απαιτεί και δημιουργεί μια προσωπική σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητή.


Να είσαι υπομονετικός
Μην περιμένεις εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Να είσαι υπομονετικός και να ασκείσαι συστηματικά, χωρίς να φέρνεις το σώμα σου στα άκρα, γιατί μπορεί να τραυματιστείς ή να απογοητευτείς. Ο τραυματισμός μπορεί να συμβεί αν ωθήσεις το σώμα σου πέρα από τα όρια ή χρησιμοποιείς λάθος τεχνική και η απογοήτευση από το γεγονός ότι η ευλυγισία των μυών και των συνδετικών ιστών είναι αναπόσπαστο τμήμα της άσκησης και απαιτεί υπομονή και χρόνο.
Η γιόγκα σε κάνει να νιώθεις άσχημα, μερικές φορές
Για έναν αρχάριο, η δυνατή αναπνοή ή κάποιες πιο «περίεργες» στάσεις του σώματος, μπορεί μερικές φορές να τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αλλά θα διαπιστώσεις ότι όλα αυτά προσφέρουν εκπληκτικά πράγματα στο μυαλό και το σώμα σου. Μη νιώθεις άσχημα εάν ο δάσκαλος διορθώνει τις στάσεις σου. Αυτό είναι χρήσιμο για την εκμάθηση της σωστής στάσης.

Προσπαθήστε να μην κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου σε σχέση με αυτό που κάνουν οι άλλοι στο χαλάκι τους. Η γιόγκα είναι μια προσωπική άσκηση, και οι ικανότητες και οι στόχοι του καθενός είναι διαφορετικοί. Διατήρησε την αίσθηση του χιούμορ σου. Γέλασε αν πέσεις από μια στάση, χαμογέλασε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Γενικά προσπάθησε να περάσεις καλά.
Η στάση που μισείς πολύ είναι η στάση που χρειάζεσαι περισσότερο
Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να καταριέται τον δάσκαλο της γιόγκα, καθώς προσπαθείς να παραμείνεις σε μία στάση που μοιάζει με την αιωνιότητα; Όλοι θέλουμε να ξαπλώσουμε στο χαλάκι μας και να εγκαταλείψουμε την άσκηση, όταν το σώμα πιέζεται.
Ο τρόπος που ανταποκρίνεσαι σε μια στάση είναι πάντα ενδεικτικός για κάτι πολύ βαθύτερο και συνήθως κάτι που δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις αναγκαστικά. Αλλά η γιόγκα σε ωθεί να ασχοληθείς με το σώμα σου, να τα αφήσεις όλα έξω και να εστιάσεις σε αυτό.govastileto.gr