Τρίτη, Φεβρουαρίου 12

Βιλιάρδος στο Newsbomb.gr: «Η Ελλάδα είναι η πλέον χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια Ιστορία»

Βιλιάρδος στο Newsbomb.gr: «Η Ελλάδα είναι η πλέον χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια Ιστορία»Newsbomb.gr
Ο οικονομολόγος και ειδικός αναλυτής επί μακροοικονομικών θεμάτων, Βασίλης Βιλιάρδος, μιλά στο Newsbomb.gr για τη «νάρκη» της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη - Έχει δίκιο ή όχι ο Πολ Κρούγκμαν που ανησυχεί για μια νέα κρίση χειρότερη από εκείνη του 2008 με την Lehman Brothers - Πώς θα κινηθεί η
ελληνική οικονομία το 2019 - Τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια
«Οποιαδήποτε αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα», επισημαίνει ο οικονομολόγος, Βασίλης Βιλιάρδος, σε αποκειστική συνέντευξή του στο

Ο κ. Βιλιάρδος υπογραμμίζει πως είναι ανησυχητικά τα δεδομένα, που αποτυπώνονται στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν και καταδεικνύουν οικονομική επιβράδυνση για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, εάν η ύφεση οξυνθεί σε χώρες από τις οποίες εξαρτάται άμεσα, όπως η γειτονική Ιταλία.
Υπογραμμίζει δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα πληγούν άμεσα τα δύο μεγάλα «ατού» της ελληνικής οικονομίας, οι εξαγωγές και ο Τουρισμός.

«Οι τρεις λόγοι που η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

Ο Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «απολύτως χρεοκοπημένη χώρα» και εξηγεί πως αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους παράγοντες:
  • το υψηλό δημόσιο χρέος
  • το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος
  • το υψηλό κόστος δανεισμού

«Απολύτως απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Ερωτηθείς, εξάλλου, τι θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βιλιάρδος τη χαρακτηρίζει «απολύτως απαραίτητη».
Αναφέρεται δε εκτενώς στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς την απαλλαγή του από τα «κόκκινα» δάνεια.

«Δικαίως ανησυχεί ο Κρούγκμαν»

Ο κ. Βιλιάρδος θεωρεί απολύτως δικαιολογημένες τις ανησυχίες που διατύπωσε τη Δευτέρα (11/02/2019) ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, για τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, αναλύει μια σειρά από οικονομικά προβλήματα, τα οποία συνιστούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«11 χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το πρόβλημα παραμένει άλυτο»

Δείτε τι απαντά ο Βασίλης Βιλιάρδος για την κρίση του 2008 με την κατάρρευση του τραπεζικού Lehman Brothers. Τελικά, το οικονομικό πάθημα έγινε μάθημα ή όχι;
*Ο Βασίλης Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 2.500 αναλύσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με κέντρο βάρους την εθνική και διεθνή μακροοικονομία, καθώς επίσης το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Newsbomb.gr