Τρίτη, Μαρτίου 12

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 19 ΜΑΪΟΥ

Του Πέτρου Χασάπη
Ξεκινάμε από το απόλυτο δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει διακαώς να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεπεράσει τρεις σκοπέλους:


Πρώτον να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην

καταρρεύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές,
Δεύτερον να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές από τη ΝΔ και
Τρίτον να καταφέρει να πείσει δανειστές και Μέρκελ να του δώσουν αναβολή για μείωση του αφορολογήτου και το δικαίωμα χορήγησης 13ης σύνταξης, έστω και για μία φορά.



Σε ότι αφορά το τρίτο, δανειστές και Μέρκελ πιέζουν να γίνουν οι εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μαϊο, γιατί πιστεύουν ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μέχρι τον Οκτώβριο, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με προσλήψεις, παροχές, μη είσπραξη φόρων κ.λ.π. Το τελευταίο φυσικά ουδόλως απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθόσον όλα θα τα φορτώσει στη ΝΔ, όμως έχει άλλα πιο επιτακτικά πολιτικά προβλήματα να αντιμετωπίσει και συγκεκριμένα:

Τα δύο βράδια των εκλογών του Μαϊου, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές, αναμένεται να γεμίσει με μπλε ο εκλογικός χάρτης της χώρας, επομένως ό,τι και να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν μάλιστα δεν του κάνουν τη χάρη και οι δανειστές, θα καταρρεύσει πλήρως τον Οκτώβριο σε απίστευτα μικρά ποσοστά. Θα γίνει ένα νέο ΚΙΝΑΛ, ο δε κ. Τσίπρας θα πάει στα αζήτητα. Άρα θα πρέπει να κάνει εκλογές τον Μάϊο, όμως πότε ακριβώς, την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών στις 19 Μαϊου ή την δεύτερη των ευρωεκλογών στις 26 Μαϊου;

Ο κ. Τσίπρας θα κάνει τις βουλευτικές εκλογές στις 19 Μαϊου για τους εξής λόγους:
Πρώτον, στις αυτοδιοικητικές της πρώτης Κυριακής θα καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο χάρτης θα γεμίσει με μπλε χρώμα και επομένως αν πάει να τις κάνει τη δεύτερη Κυριακή θα συντριβεί με την εικόνα που θα έχει παρουσιάσει λίγες μέρες πριν. Άρα τον συμφέρει να κάνει τις βουλευτικές εκλογές την πρώτη Κυριακή.

Δεύτερον, συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να τις κάνει την πρώτη Κυριακή λόγω της χαμηλής συσπείρωσης που παρουσιάζει. Γνωρίζει πως οι χιλιάδες αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι θα φέρουν στις κάλπες φίλους και συγγενείς, μέχρι και παππούδες από τα στρώματα. Επομένως εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει να αποφύγει τον κίνδυνο της αποχής των αριστερών ψηφοφόρων και να τους αναγκάσει, μιας και θα φτάσουν στην κάλπη, να ρίξουν και μια ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην επιστρέψει η «επάρατη» δεξιά και ακροδεξιά με την ακραία πόλωση που θα επιχειρήσει. Δεν πρόκειται φυσικά να έρθει πρώτο κόμμα, αλλά ελπίζει σε μικρή διαφορά, προκειμένου να στηθεί ο διπολισμός που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά να επιβιώσει πολιτικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Τρίτον, τη δεύτερη Κυριακή, δηλαδή στις 26 Μαϊου, θα προσέλθουν στις κάλπες πολύ λιγότεροι ψηφοφόροι. Αφενός γιατί δεν κρίνεται πλέον (με την ισχύουσα απλή αναλογική) η τύχη των αυτοδιοικητικών συμβούλων, αφετέρου θα αναμετρηθούν μόνο οι δύο πλειοψηφίσαντες αυτοδιοικητικοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι καν. Οι δε ευρωεκλογές σχεδόν κανέναν δεν ενδιαφέρουν πέραν των υποψηφίων.

Επομένως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τις βουλευτικές εκλογές την πρώτη Κυριακή 19 Μαϊου, θα έχει τις μικρότερες δυνατόν απώλειες και φυσικά ένα πολιτικά καιροσκοπικό κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μόνο θα τις κάνει.

Σε μια περίπτωση μόνο θα έκανε τις εκλογές τον Οκτώβριο. Αν οι μεν δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι μικρή και αν ταυτόχρονα οι δανειστές του έδιναν ό,τι ζητούσε ο Τσίπρας. Όμως και τα δύο είναι πολύ χλωμά έως αδύνατα.

ΥΓ. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα αποτελέσματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα γίνονται όλο και πιο ορατά και πιο επώδυνα και με δεδομένο ότι μπορεί να προκύψει νέα υποχώρηση απέναντι στους Τούρκους, το σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο, όλο και απομακρύνεται.
Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη

  http://hassapis-peter.blogspot.com/2019/03/19.html