Πέμπτη, Μαρτίου 7

4 αποτελεσματικοί τρόποι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι

4 αποτελεσματικοί τρόποι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι



Όλοι έχουμε κατά καιρούς νιώσει έτσι – κολλημένοι σε μια δουλειά γεμάτη αδιέξοδα, μια σχέση που δεν μας γεμίζει ή μια στάσιμη ρουτίνα. Ή μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο και να χάσουμε την όρεξή μας. Έτσι, νιώθουμε εξαντλημένοι και ηττημένοι, μην έχοντας την ενέργεια για να προχωρήσουμε. Σε τέτοιες περιόδους, ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις και η θέλησή μας δεν επαρκούν.

4 αποτελεσματικοί τρόποι να ξεπεράσουμε τα εμπόδια όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι

1. Διευρύνετε την αντίληψή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού πολιτισμού αναπτύσσουν μια γραμμική νοοτροπία, περιμένοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες θα συνεχιστούν ως έχουν (Alter & Kwan, 2009). Αυτή η νοοτροπία ενισχύει την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Αν μεγαλώσουμε μέσα στη φτώχεια ή σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, περιμένουμε κάτι ανάλογο. Με τη δύναμη της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, προσελκύουμε περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε. Αν είχαμε ναρκισσιστικούς γονείς, θα δημιουργήσουμε ναρκισσιστικές σχέσεις. Αν μεγαλώσαμε μέσα στη φτώχεια, θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας φτωχούς και θα κάνουμε χαμηλής ποιότητας επιλογές – μέχρι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.
Προκειμένου να απελευθερωθούμε, πρέπει να εστιάσουμε εκ νέου την προσοχή μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη οπτική παρά να κρυβόμαστε από την αλήθεια ή να αγνοούμε τα προβλήματά μας.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια πιο δυναμική νοοτροπία αφού είδαν το γνωστό σύμβολο γιν-γιανγκ στο μπλουζάκι ενός ερευνητή. Αντί να περιμένουν να συνεχιστούν οι τρέχουσες συνθήκες, άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά, συνειδητοποιώντας ότι υπάρχουν καινούριες δυνατότητες (Alter & Kwan, 2009).
Όπως αποκαλύπτει αυτή η μελέτη, η φυσική σοφία του Tao Te Ching διευρύνει την αντίληψή μας επιβεβαιώνοντας τους φυσικούς δυναμικούς κύκλους του γιν και του γιανγκ, το φως του ήλιου και τη σκιά, τη μέρα και τη νύχτα και τις μεταβαλλόμενες εποχές. Στη συνέχεια, αναπτύσσουμε αυτό που η ψυχολόγος Carol Dweck (2009) ονομάζει «νοοτροπία ανάπτυξης». Μπορείτε να επεκτείνετε την αντίληψή σας εξερευνώντας τη σοφία της Ανατολής, μελετώντας τον Tao Te Ching ή περνώντας χρόνο κοντά στη φύση παρατηρώντας τους κύκλους ανάπτυξης και αλλαγής.

2. Κινηθείτε

Η κίνηση του σώματός μας επηρεάζει τον νου και τα συναισθήματά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη (Babyak et al, 2000). Η αύξηση της κυκλοφορίας στον εγκέφαλό μας, μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να σκεφτούμε πιο δημιουργικά (Steinberg et al, 1997). Μπορείτε να συγκεντρώσετε την ενέργεια σας για να προχωρήσετε στη ζωή σας προσθέτοντας περισσότερη κίνηση καθημερινά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχετε αυτό: μπορείτε να πάτε έναν γρήγορο περίπατο, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να κάνετε μαθήματα ομαδικών ασκήσεων, να πάτε στο γυμναστήριο, να κάνετε χορό, κολύμπι ή ποδήλατο. Βρείτε έναν τρόπο να κινήστε και τον οποίο θα απολαμβάνετε, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε την ενέργειά σας να αυξάνεται.

3. Ακολουθήστε την τάση σας για εξερεύνηση

Κάτι τέτοιο μπορεί να σας οδηγήσει σε θετικές εμπειρίες, προσωπική ανάπτυξη ή ακόμα και αποτελέσματα που θα αλλάξουν τη ζωή σας (Kashdan, Rose, & Fincham, 2004, Dreher, 2008). Πριν από κάποια χρόνια, όταν η φίλη μου Laura έχασε τη δουλειά της και μετακόμισε σε μια άλλη πόλη, συμμετείχε σε μαθήματα συγγραφής στο τοπικό κέντρο της κοινότητας.
Εκεί γνώρισε τον Art, έναν συγγραφέα και φωτογράφο της φύσης που τελικά έγινε ο έρωτας της ζωής της. Είναι πλέον παντρεμένοι εδώ και χρόνια, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, γράφουν ταξιδιωτικά βιβλία και απολαμβάνουν το ταξίδι της ζωής μαζί. Για να ακολουθήσετε τη δική σας τάση εξερεύνησης, αναρωτηθείτε τι είναι εκείνο που σας ελκύει και τι μπορείτε να κάνετε για να το εξερευνήσετε.

4. Αντικαταστήστε μια μη παραγωγική συνήθεια με μια θετική εναλλακτική λύση

Αν θέλετε να διακόψετε μια συνήθεια, όπως να καταναλώνετε περιττά σνακ ή να σπαταλάτε χρόνο στο διαδίκτυο, χρησιμοποιήστε τη στρατηγική «Αν-Τότε» που δημιουργήθηκε από την ψυχολόγο Gabriele Oettingen (2014). Αρχικά, σκεφτείτε μια θετική εναλλακτική λύση για κάποια συνήθειά σας και φτιάξτε μια φράση «Αν-Τότε»:
– «Αν νιώσω την ανάγκη να φάω γλυκά, τότε αντί γι’ αυτό θα προτιμήσω να φάω καρότα»
– «Αν νιώσω την ανάγκη να κάνω ένα διάλειμμα από τη δουλειά μου σερφάροντας στο διαδίκτυο, τότε αντί γι’ αυτό θα σηκωθώ από το γραφείο μου και θα περπατήσω για να καθαρίσει το μυαλό μου».
Προετοιμάστε αυτό που θα χρειαστείτε για τη θετική σας εναλλακτική λύση (όπως είναι για παράδειγμα η προετοιμασία ενός υγιεινού σνακ εκ των προτέρων). Στη συνέχεια, φανταστείτε τον εαυτό σας να εφαρμόζει τη μέθοδο «Αν-Τότε», έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να την υλοποιήσετε. Αν αισθάνεστε κολλημένοι, τότε γιατί να μην δοκιμάσετε μία από τις παραπάνω στρατηγικές για να ξεπεράσετε τα εμπόδια στη ζωή σας;

Πηγές