Τετάρτη, Μαρτίου 13

Για πάντα νέοι με αυτή τη βιταμίνη

Για πάντα νέοι με αυτή τη βιταμίνη


Η βιταμίνη Ε θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση και την προστασία του οργανισμού από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο

Αν και η αντιγήρανση δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας και μόνο βιταμίνης, εντούτοις η βιταμίνη Ε έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της βιταμίνης της νεότητας, κυρίως λόγω της σημαντικής αντιοξειδωτικής της δράσης.
Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, το οποίο υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων (π.χ. ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο) που περιέχουν επίσης αρκετή βιταμίνη Ε. Ο λόγος που υπερτερεί το ελαιόλαδο – το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πάντα – είναι ότι διαθέτει υψηλότερης θρεπτικότητας βιταμίνη Ε συγκριτικά με τα άλλα έλαια. Επίσης, αρκετή ποσότητα βιταμίνης Ε θα μας δώσουν τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το κουκουνάρι, τα καρύδια, τα ραδίκια, το ταχίνι και το σουσάμι.
Η βιταμίνη Ε χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση διατηρεί σε καλή κατάσταση τις κυτταρικές μεμβράνες και παρεμποδίζει την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.
Επειδή δεν αγαπά πολύ το φως, συνιστάται να διατηρούμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε σε σκιερό μέρος. Ακόμη καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες γι’ αυτό και δεν πρέπει να μαγειρεύουμε πολλή ώρα τα τρόφιμα που την περιέχουν, όσο για το λάδι το ρίχνουμε στην κατσαρόλα στο τέλος του μαγειρέματος, αφού έχουμε κλείσει το μάτι της κουζίνας.
Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος οπότε όλοι τη διαθέτουμε στις λιπαποθήκες του σώματός μας. Θεωρείται ότι προστατεύει την επιδερμίδα, καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος και προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και από τον καρκίνο του δέρματος.ygeiamou.gr/