Πέμπτη, Μαρτίου 28

Φορολογικές δηλώσεις: Τα αφεντικά του Τσίπρα ζητούν να δηλώσετε τόκους και καταθέσεις

Σε λίγες ημέρες ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη του taxis και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν την κάθε λεπτομέρεια προκειμένου κατά την συμπλήρωση ή τον έλεγχο των δηλώσεων να μην υποπέσουν σε λάθη που ενδεχομένως κοστίσουν ακριβά. Έτσι με γεμάτο οπλοστάσιο γνώσης οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις κακοτοπιές στις φορολογικές δηλώσεις.

Μία από αυτές είναι οι τόκοι των καταθέσεων, που κάθε χρόνο αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και δηλώνονται από περίπου 4,3 εκατ. νοικοκυριά. Η αποτύπωση των τόκων στις φορολογικές δηλώσεις προβληματίζει κάθε χρόνο τους φορολογούμενους. Ειδικά τις περιπτώσεις των κοινών τραπεζικών λογαριασμών.
Από τη σωστή δήλωση των ποσών ο φορολογούμενος θα γλιτώσει πιθανές κυρώσεις, περισσότερο φόρο αλλά και ταλαιπωρία για την υποβολή διορθωτικής δήλωσης.

Να σημειωθεί ότι οι τόκοι καταθέσεων μπορεί να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15% αλλά προστίθενται στα υπόλοιπα που ενδεχομένως έχει ο φορολογούμενος όπως για παράδειγμα εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ανεβάζουν το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθεί να πληρώσει στην περίπτωση που το συνολικό εισόδημά του υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη που θα υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις του 2019, τα σημεία κλειδιά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων είναι τα εξής:Οι τόκοι δηλώνονται στην παράγραφο 3 του υποπίνακα Δ1 του πίνακα 4 και στους κωδικούς 667-668.Ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάνεται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).Όταν «κλικάρει»  πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» τότε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφοριακός πίνακας στον οποίο αναγράφονται αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2018 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του.Το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ενώ  αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί.Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως αναγράφεται στο συγκεκριμένο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο.Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες στην Ελλάδα ή  το εξωτερικό  υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, δηλαδή σε ποιον από τους συνδικαιούχους ανήκουν πραγματικά οι αποταμιεύσεις Ο έφορος έχει, πάντως, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
Πηγή: www.newsit.gr
http://24wro.com.gr