Παρασκευή, Μαρτίου 1

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ...προοδευτικός;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ...προοδευτικός;
Η διαχωριστική γραμμή που επιχειρεί να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών έναντι της Ν.Δ. για να φτιάξει το δίπολο της αντιπαράθεσης, είναι αριστερός, προοδευτικός χώρος από τη μια και νεοφιλελεύθερος-ακροδεξιός από την άλλη.
Δεν θα ασχοληθούμε με το πόσο νεοφιλελεύθερη ή ακροδεξιά είναι η Ν.Δ., αν και θα ήταν πολύ εύκολο να εξηγήσουμε ότι δεν είναι, αλλά με το πόσο προοδευτικός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
του Αλέξη Τσίπρα.

Eχουμε και λέμε, λοιπόν:

Ο προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που συνεργάστηκε τέσσερα χρόνια με τους ΑΝ.ΕΛ. και ο αριστερός Τσίπρας αυτός που ήταν αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, μέχρι και στον εορτασμό της εξόδου από τα μνημόνια στο Ζάππειο.

Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που παραμένει σήμερα κυβέρνηση με τις ψήφους Κουντουρά, Κόκκαλη, Ζουράρι και Παπακώστα και κυβερνά σε αγαστή συνεργασία με τα δεξιά δίκτυα του βαθέως κράτους.

Ο κοινωνικά ευαίσθητος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός επί των ημερών του οποίου, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.

Είναι επίσης αυτός που εφάρμοσε την πολιτική του υπερπλεονάσματος, της υπερφορολόγησης, των υπέρμετρων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και της σκόπιμης αποδιάρθρωσης της μεσαίας τάξης.

Ο προοδευτικός ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που δεν κατάφερε ως κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις στη Δικαιοσύνη για να ολοκληρώσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής,

...αυτός που όχι απλώς ανέχεται αλλά υιοθετεί το ύφος του Πολάκη,

...αυτός που δυσκολεύεται να αντιληφθεί και να εφαρμόσει τη διάκριση των εξουσιών, προβαίνοντας σε δηλώσεις που ευθέως εκλαμβάνονται από τη δικαστική εξουσία ως παρεμβάσεις στο έργο της.

Προοδευτικός δεν γίνεται κανείς όταν κοιτάζεται ναρκισσιστικά στον καθρέφτη και λέει ότι είναι προοδευτικός μέχρι να το πιστέψει ο ίδιος. 

Ούτε όταν προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου της εξουσίας, άλλοτε πλατύ παρέα με τον Καμμένο και άλλοτε στενό, με 151ο βουλευτή τον Δανέλλη.

Είναι πιο δύσκολη υπόθεση, για την οποία πρέπει να ξαναπροσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ισως την επόμενη τετραετία στην αντιπολίτευση...


Γιώργος Κουβαράς
protothema.gr

 politika-gr.