Σε άλλο σύμπαν ο Τσίπρας: Παράδεισος η Ελλάδα!--ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ

fimotro.gr
Άλλα αντί άλλων από τον πρωθυπουργό που μίλησε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Η έξοδος από το μνημόνιο αποτέλεσε την αρχή μιας νέας εποχής, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως υποστήριξε, μαζί με τα μνημόνια έκλεισε ο κύκλος της Ελλάδας της οικονομικής κατάρρευσης και της κοινωνικής λεηλασίας. Αυτό που έχει αξία είναι ότι η έξοδος αυτή
δεν ήταν απλά η ημερομηνία της ημερομηνίας λήξης ενός προγράμματος αλλά μια διαρκή μάχη για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τις λιγότερες πληγές για το κοινωνικό σώμα. «Το μεγάλο επίτευγμα ήταν ότι το πρόγραμμα τελείωσε με την κοινωνία όρθια», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σκληρές μάχες, με σχέδιο και ιεραρχήσεις και υποστήριξε ότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για έξοδο από την κρίση, πέραν αυτού της απόλυτης κοινωνικής λεηλασίας που γνωρίσαμε το 2010-15.
Όπως είπε:
* Η κυβέρνηση εργάστηκε αποφασιστικά γιατί δεν αρνήθηκε την ιστορική ευθύνη. «Δεν προχωρήσαμε το καλοκαίρι του 2015 σε συμβιβασμό με στόχο να προσχωρήσουμε στο αντίπαλο πολιτικό σχέδιο που εκφράζουν οι ελίτ για να γίνουμε «αναλώσιμο πολιτικό προσωπικό». Οι επιλογές έγιναν με στόχο το τέλος των προγραμμάτων και σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι.
* Εργάστηκε αποτελεσματικά, γιατί με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε έως το 2015 καταφέραμε αυτό που δεν πέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις, να πιάσουμε και να υπερβούμε δημοσιονομικούς στόχους και να δώσουμε ανάκαμψη στην οικονομία. Παράλληλα, τόνισε ότι προστατεύτηκε η κοινωνική πλειοψηφία, αναφέροντας ως παραδείγματα το εισόδημα αλληλεγγύης, την πρόσβαση 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, την διανομή του υπερπλεονάσματος στους πιο αδύναμους, τη μάχη κατά της αδήλωτης απασχόλησης και την προστασία της α’ κατοικίας.
* Εργάστηκε έντιμα. Οσο και αν ψάξει κανείς δεν θα βρει μαύρα ταμεία, παράνομο πλουτισμό στελεχών και ταυτίσεις με συμφέροντα. «Φυσικά δεν θα βρει πουθενά καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες του κράτους δικαίου. Δεν ήταν έτσι. Επί των ημερών μας η Δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας. Όλα είναι στο φως, από τα δάνεια των κομμάτων έως το πάρτι στην υγεία».
Όπως είπε «κάθε σκελετός που έκρυβε στο ντουλάπι ο παλιός δικομματισμός βγαίνει στο φως».

Η επόμενη ημέρα

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μετά την έξοδο από το Μνημόνιο ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έλεγαν ότι υπήρχε αμφιβολία αν θα εφαρμοστούν, αλλά αυτό έγινε. Ακυρώθηκαν οι περικοπές στις συντάξεις, επανήλθαν σε ισχύ οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, καταργήθηκε η διάταξη για τον υποκατάστατο μισθό, νομοθετήθηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, υλοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες, νομοθετήθηκε η επιδότηση ενοικίου και επιταχύνεται η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών.
Τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας η οποία θα δώσει σε 250.000 οφειλέτες ισχυρά κίνητρα για να αρχίσουν να αποπληρώνουν τις οφειλές τους «αντίθετα με τις Κασσάνδρες που έβλεπαν πλειστηριασμούς και λεηλασίας». Παράλληλα υποστήριξε ότι θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για τις ρυθμίσεις οφειλών τόσο προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία «χωρίς αυτό να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών και αυξάνοντας τα έσοδα στα δημόσια ταμεία».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός τα παραπάνω είναι τα «δικά μας παράσημα» και συγκροτούν την απάντηση στο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» στα όσα γίνονταν έως το 2015. «Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεις την αναπτυξιακή πορείας, μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να έχεις αποκλιμάκωση της ανεργίας, όπως φάνηκε από το ρεκόρ προσλήψεων τον Φεβρουάριο».
Θύμισε ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού η χώρα βγήκε στις αγορές χωρίς πρόβλημα και ότι προωθείται σχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας αλλά ταυτόχρονα η χώρα αναβαθμίστηκε κατά δυο μονάδες από τον οίκο Moody’s.

Διαφορετικά σχέδια

«Υπάρχει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τους πολλούς, το οποίο είναι σχέδιο ρεαλιστικό που ήδη εφαρμόζεται και από την άλλη το σχέδιο συντήρησης και οπισθοδρόμησης της ΝΔ που είναι κατά παραγγελία των ελίτ».
Κάποια στιγμή σε αυτό τον τόπο πρέπει να εξηγήσουμε γιατί υπήρχαν τα τεράστια ελλείμματα. «Εγιναν προς χάρη μιας ολιγαρχίας που έρχεται σήμερα και ζητά εκδίκηση γιατί τέσσερα χρόνια έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ «έχει πρόγραμμα» και πρέπει να το αναλύσουμε και να το αποδομήσουμε. Το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει «δεν μπορεί να υλοποιηθεί έξω από μνημόνιο», εκτίμησε και εξήγησε ότι γι’ αυτό το λόγο μιλά για «τέταρτο μνημόνιο».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει έτοιμο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», όπως οι ίδιοι αποκάλυψαν, γιατί έχει την «εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης», παρότι διεθνώς αυτά τα συστήματα κατέρρευσαν. Εχουν στόχο απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς δηλώνουν ότι θα καταργήσουν θέσεις εργασίας που διατέθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και να επιστρέψουμε στον κανόνα «μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις».
Είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, εκτίμησε. «Αυτά είναι ένα σκληρό μνημόνιο που ο κος Μητσοτάκης δεν κρύβει. Αυτό που κρύβει είναι ότι δεν θα φέρει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο αλλά θα φέρει νέα ελλείμματα». Παράλληλα εκτίμησε ότι η μείωση φόρων που εξαγγέλλει η ΝΔ δεν θα είναι για τους πολλούς αλλά για τους λίγους και πιθανών για τις επιχειρήσεις.

Τα πλεονάσματα

Σύμφωνα με τον Αλέξης Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοροϊδεύει υποστηρίζοντας ότι θα φέρει τα σκληρά μέτρα και ως αντάλλαγμα οι ευρωπαίοι θα του δώσουν από το 2021 χαμηλότερα πλεονάσματα.
Επ’ αυτού έθεσε τρία ερωτήματα:
* Ποιος μιλά για χαμηλότερα πλεονάσματα; Ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά είχε δεσμευτεί για 4,5% έως το 2030 και η καλύτερη επίδοση που πέτυχε ήταν 0,2% το 2014.
* Γιατί δεν έφερε τα χαμηλότερα πλεονάσματα η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση;
* Αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε μια κοινή θέση απέναντι στους δανειστές για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευση για περαιτέρω μείωση, αρκεί να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε το όφελος. «Θα συμφωνήσει ο κος Μητσοτάκης οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία; Όχι, το θεωρεί σπατάλη. Θα συμφωνήσει να δοθούν πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για να επαναφέρουμε 13-14 σύνταξη. Όχι. Θα συμφωνηθεί να δοθούν οι πόροι για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τις μαύρες τρύπες που θα δημιουργήσει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και η φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τα δωράκια στην επιχειρηματική ελίτ. Αν είναι έτσι ας μας λείπει αυτό το βύσσινο. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε οφέλη για τους πολλούς. Αν υπάρξει μια κυβέρνηση που με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα διαπραγματευτεί κάτι για τα πλεονάσματα αυτή μπορεί να είναι μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»