Τετάρτη, Μαρτίου 13

Ημικρανία: Μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση;

Ημικρανία: Η θεραπεία με χειρουργική επέμβαση υπόσχεται πολλάΗ χειρουργική της ημικρανίας έχει αναφερθεί πρόσφατα ως εναλλακτική λύση στην ιατρική διαχείριση για την παροχή μακροχρόνιας ανακούφισης στους πάσχοντες από ημικρανία.
Η χειρουργική επέμβαση με αφαίρεση των σημείων έναρξης της ημικρανίας, φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανακούφιση των χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από ημικρανία.

Οι χειρουργοί μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν αυτή την απλή χειρουργική επέμβαση στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο, για να προσφέρουν ανακούφιση σε πολλούς ασθενείς με ημικρανία.
Τα σημεία έναρξης του πονοκέφαλου της ημικρανίας στο κεφάλι και στο πρόσωπο, μπορούν να εντοπιστούν αρχικά με τη βοήθεια του ασθενούς. Στη συνέχεια γίνονται στα σημεία αυτά ενέσεις της αλλαντοτοξίνης Α γνωστής ως Botox
Εάν για 4 εβδομάδες μετά από τις ενέσεις Botox, ο ασθενής διαπιστώσει καλυτέρευση τουλάχιστο κατά 50% των συμπτωμάτων του, τότε η χειρουργική αφαίρεση των σημείων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη βελτίωση της κατάστασης του. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος, χρησιμοποιήθηκε από πλαστικούς χειρουργούς στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ενέσεις Botox και στη συνέχεια η αφαίρεση των σημείων έναρξης της ημικρανίας, έγιναν σε 89 ασθενείς. Σε άλλους 25 ασθενείς ακολουθήθηκε η κλασσική θεραπεία ημικρανίας.
Μετά από ένα χρόνο, 31% των ασθενών που υποβλήθηκαν στη χειρουργική θεραπεία δήλωναν ότι δεν είχαν πλέον καθόλου ημικρανίες.
Ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 57% δήλωνε ότι είχε βελτίωση των πονοκεφάλων.
Αντίθετα μόνο 16% από τους ασθενείς που ελάμβαναν την κλασσική θεραπεία δήλωναν ότι είχαν βελτίωση.
Ο χρόνος απουσίας από την εργασία, των ασθενών που υποβλήθηκαν στη χειρουργική θεραπεία, μειώθηκε κατά 73%.
Οι παρενέργειες της χειρουργικής αντιμετώπισης δεν ήσαν σοβαρές. Όμως το οικονομικό κόστος της ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος της κλασσικής θεραπείας. Η κοστολόγηση έδειξε ότι η χειρουργική προσέγγιση ήταν τουλάχιστο 8 φορές φθηνότερη από την κλασσική θεραπεία ημικρανίας.
Η ημικρανία, εκτός από τον πόνο και την ταλαιπωρία που προκαλεί στον ασθενή, επηρεάζει την επαγγελματική του ζωή με μείωση της παραγωγικότητας.
Η εξαφάνιση της ημικρανίας στο σχεδόν ένα τρίτο των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και η βελτίωση των συμπτωμάτων στα υπόλοιπα δύο τρίτα, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και για την οικονομία. Πράγματι το κόστος της κάθε θεραπείας είναι χαμηλότερο αλλά επίσης βελτιώνεται η παραγωγικότητα και η απόδοση στον επαγγελματικό τομέα.
Οι γιατροί από το Οχάιο που έκαναν την θεραπευτική αυτή έρευνα, τονίζουν ότι πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε μια χειρουργική θεραπεία της ημικρανίας.
Ασθενείς που έχουν ημικρανία ανθεκτική στα φάρμακα ή που παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες ή ακόμη που έχουν συχνά επεισόδια ημικρανίας που επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι για μια τέτοια θεραπεία.
Η γνώμη μας είναι ότι επί του παρόντος επιβάλλεται προσοχή. Οι πρώτες ενδείξεις πράγματι φαίνονται ενδιαφέρουσες και με πολλά πλεονεκτήματα για τη χειρουργική θεραπεία της ημικρανίας.
Όμως ποια θα είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα; Σε μερικά χρόνια από τη χορήγηση της θεραπείας, οι ασθενείς θα παραμείνουν το ίδιο καλά, όπως μετά από τον πρώτο χρόνο στον οποίο αναφέρεται η έρευνα;
Τίθεται επίσης και το ερώτημα κατά πόσο σε μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών, θα υπάρχουν οι ίδιες θετικές επιδράσεις της χειρουργικής θεραπείας. Παράλληλα θα είναι δυνατόν και άλλες ομάδες γιατρών να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα;
Συμπερασματικά βλέπουμε λοιπόν ότι παρά τα θετικά της αποτελέσματα, για τη χειρουργική αντιμετώπιση της ημικρανίας με εντοπισμό των σημείων έναρξης με τη βοήθεια ενέσεων Botox και στη συνέχεια αφαίρεση των εν λόγω σημείων, παραμένουν ακόμη πολλά σημεία που χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση.
Δεν αποκλείεται στο σύντομο μέλλον, νέα στοιχεία να δώσουν τη θέση που αρμόζει στη χειρουργική αντιμετώπιση στο θεραπευτικό οπλοστάσιο που διαθέτουμε σήμερα κατά της ημικρανίας. www.medlook.net