Πέμπτη, Μαρτίου 7

Το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι καταπέλτης για το ελληνικό κράτος

mati geniki
rizopoulospost.com
Συγκλονιστικά στοιχεία απίστευτοι διάλογοι περιλαμβάνονται στο εισαγγελικό πόρισμα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 100 άτομα και μετατράπηκε σε εθνική καταστροφή.
Οι εισαγγελείς περιγράφοντας το χάος και την εικόνα της διάλυσης που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό εκείνη την ημέρα, εκφράζουν ξεκάθαρες αμφιβολίες
για τον αν το «το κεντρικό συντονιστικό όργανο» γνώριζε πού ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά, πού αυτή είχε επεκταθεί ακόμη και αν υπήρχε πυρκαγιά!
Μάλιστα, στη διάταξή τους παραθέτουν και διάλογο μεταξύ αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την κωδική ονομασία «Ερμής Αθηνών» με αξιωματικό της υπηρεσίας «199», από τον οποίο προκύπτει ότι αμφότεροι είχαν πλήρη άγνοια για το ποιος ήταν ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά.
Ο διάλογος αυτός έχει ως εξής:
«Ερμής Αθηνών προς αξιωματικό υπηρεσίας του 199»: Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόσο ώρα να ρίξουν τα εναέρια γιατί δεν μπορεί να πιάσει… Βόρεια βορειοδυτικά έχει θα πιάσει κορυφογραμμή και θα βγει πίσω, δεν το καταλαβαίνεται αυτό το πράγμα; Γυρνάω εγώ στο 15 δεν μου απαντάει κανένας, γυρνάμε εσάς, και δεν μου απαντάει ούτε από εσάς κανένας».
Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;
«Ερμής Αθηνών»: Όχι, όχι και δεν τα χειρίζομαι εγώ τα εναέρια.
Αξιωματικός υπηρεσίας 199: Ποιος τα διαχειρίζεται;
«Ερμής Αθηνών»: Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσα τον, ποιος τα διαχειρίζεται εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε».
Να σημειωθεί πως στις συνδιαλέξεις αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες κωδικές λέξεις που αντιστοιχούν στην ιδιότητα του αναφερόμενου αξιωματικού στην ιεραρχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανά περιοχή. Έτσι, στη συγκεκριμένη συνομιλία «ο Ερμής Αθηνών» είναι ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ο οποίος δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα! Το ίδιο ισχύει και για τον αξιωματικό υπηρεσίας στο 199, τη δεδομένη στιγμή.
Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη η ως άνω εσφαλμένη αντίληψη που είχαν οι χειριστές – τηλεφωνητές του «199» και τα λοιπά όργανα του ΕΣΚΕ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων) επιχειρήσεων είναι προφανές, ότι είχε επιπτώσεις στην κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και ήτοι ένας από τους κυριότερους λόγους στους οποίους οφείλονταν η καθυστερημένη επέμβαση των δυνάμεων και η αποτυχία κατάσβεσης στο αρχικό στάδιο αλλά και στην εξέλιξή της..».
Όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, που είναι η πυρκαγιά, που έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».
«Δεν γνώριζε ούτε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας»
«Δεν υπήρχε σαφής εικόνα για τα εναέρια μέσα και το έργο τους, δηλαδή ποιο μέσο αεροπυρόσβεσης ή συντονιστικό πετούσε και που» σημειώνουν οι εισαγγελείς και προσθέτουν: «Συγκεκριμένα, δεν γνώριζε το ΕΣΚΕ /199 – ΣΕΚΥΠΣ, ΣΚΕΔ, ΚΕΠΠ, ΕΘΚΕΠΙΧ/ ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΑΤΑ και το γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος σε ποια πυρκαγιά, ήτοι στη περιοχή της Κινέττας, Πεντέλης ή Καλάμου πετούσαν και σε ποιο χρόνο τα εναέρια μέσα, που συνέδραμαν στη αεροπυρόσβεση ή συντόνιζαν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις. …Ειδικότερα μάλιστα για τα εναέρια μέσα αγνοούσαν ακόμη και ποιος ήταν ο αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, που διαχειρίζονταν τα εναέρια μέσα στην περιοχή Νταού Πεντέλης – Νέου Βουτζά».
Γενικότερα, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς «από τις απομαγνητοφωνήσεις των ενσύρματων επικοινωνιών του 199- ΣΕΚΥΠΣ προκύπτει ότι το ΕΣΚΕ και γενικότερα τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχαν καμία πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, ήτοι ακριβή τόπο εκδήλωσης, μέτωπα, εξέλιξη, εξάπλωσή της, δυνάμεις που επιχειρούσαν, συνεργασίες με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η επίτευξη συντονισμού των δυνάμεων με σκοπό την αποτροπή των τραγικών συνεπειών αυτής».
Ο ξένος Τύπος
«Ήταν μια αναπόφευκτη φυσική καταστροφή ή μια θανατηφόρα παράβλεψη» διερωτάται η ιστοσελίδα tagesschau.de σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 20 ατόμων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι. «Οι κατηγορίες είναι σοβαρές: σχεδόν οκτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με τους εκατό νεκρούς η ελληνική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε 20 άτομα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Εκτός από τους φερόμενους εμπρηστές στους εναγόμενους συγκαταλέγονται πυροσβέστες, αστυνομικοί, δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί», γράφει η ανταπόκριση προσθέτοντας ότι όλοι οι παραπάνω απειλούνται με ποινές φυλάκισης έως δέκα χρόνων.
Η tagesschau κάνει αναδρομή στο ιστορικό της πυρκαγιάς, υπενθυμίζοντας πώς ξεκίνησε από το απερίσκεπτο κάψιμο ξερών κλαδιών ενός 65χρονου και πώς οδήγησε στη συνέχεια στους 100 θανάτους και την καταστροφή, ολοσχερώς ή εν μέρει, πάνω από 4.000 σπιτιών. «Οι δικαστές επιρρίπτουν στους κατηγορούμενους ότι δεν διέταξαν εγκαίρως την εκκένωση της περιοχής. Υπήρξαν επίσης σοβαρά προβλήματα συντονισμού των αρχών, που ήταν υπεύθυνες για την κατάσβεση» σημειώνει η tagesschau.de παρατηρώντας ότι μετεωρολόγοι έχουν τη δική τους άποψη. Ειδικότερα, αναφέρει το δημοσίευμα, «οι μετεωρολόγοι είναι εξίσου βέβαιοι ότι η καταστροφή ήταν μοιραία για τόσους πολλούς ανθρώπους λόγω των εξαιρετικά ισχυρών ανέμων». Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι η δίκη αναμένεται να είναι μακρά και πιθανότατα θα ξεκινήσει σε λίγους μήνες.
SZ: «Διώξεις για την πυρκαγιά του αιώνα»
«Ήταν η πλέον θανατηφόρα πυρκαγιά στην Ευρώπη εδώ και πάνω από ένα αιώνα» γράφει η Süddeutsche Zeitung για την πυρκαγιά στο Μάτι. Εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου στη μέση του καλοκαιριού άφησε πίσω της σωρό από στάχτες και εκατοντάδες τραυματίες, γράφει η εφημερίδα γυρίζοντας πίσω στις μέρες εκείνες: «Ο εκατοστός νεκρός ήταν ο Σπύρος Σπυρίδης που πέθανε σε αθηναϊκό νοσοκομείο μετά από 145 μέρες λόγω βαρύτατων εγκαυμάτων. Ήταν 73 χρονών, έσωσε τα δύο του εγγόνια από τη φωτιά και περίμενε ο ίδιος επί ώρες στη θάλασσα για βοήθεια. Αυτή η βοήθεια δεν ήρθε ποτέ».
Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Τρεις εισαγγελείς ερευνούσαν την υπόθεση επί επτά μήνες. Κατηγορούν τους εναγόμενους αρμόδιους ότι παρέλειψαν να εκκενώσουν έγκαιρα την περιοχή». Προσθέτει επίσης ότι οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για «πλήρη αποτυχία στην επικοινωνία» μεταξύ των υπευθύνων και ελλείψεις στον συντονισμό των δυνάμεων διάσωσης.
Η SZ παρατηρεί τέλος: «Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκάλεσαν δυσαρέσκεια μετά την πυρκαγιά, όταν επεσήμαναν ότι πολλά σπίτια στο Μάτι ήταν εκτός σχεδίου πόλης ή είχαν κτιστεί παράνομα, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη στους πολίτες. Οι εισαγγελείς θεώρησαν το στοιχείο αυτό ως αίτιο της τραγωδίας, αλλά δεν το συμπεριέλαβαν στο κατηγορητήριο».
rizopoulospost.com