Τρίτη, Μαρτίου 12

Όταν θα πας στην κάλπη...

Όταν θα πας στην κάλπη...
Δικαίως εξέπληξε και προβλημάτισε το εισαγγελικό πόρισμα που εκδόθηκε για την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού με την εκατόμβη των θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.
Οι διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος που ασκήθηκαν κατά των υπαιτίων δεν ικανοποίησαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018.
Οχι μόνο επειδή είναι πολύ νωπές ακόμη οι μνήμες για τον άδικο τρόπο με τον οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο τόσοι πολλοί συνάνθρωποί μας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί ακόμη πως ό,τι συνέβη στο Μάτι ήταν «μια στραβή στη βάρδια» εκείνων που είχαν την ευθύνη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και απαιτεί να καθίσουν όλοι στο σκαμνί και ενδεχομένως να καταδικαστούν σε μια ποινή με ή χωρίς αναστολή.

Το μεγάλο, όμως, ζητούμενο σε αυτή την πολύπτυχη υπόθεση δεν είναι ούτε η ποινή ούτε η τιμωρία που περιμένει όσους η Δικαιοσύνη θα θεωρήσει υπαίτιους. 
Από όλα όσα έγιναν στο Μάτι, εκείνο που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πρέπει να απασχολήσει τους πάντες είναι η απόλυτη ανοργανωσιά του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και το πλήρες ξεχαρβάλωμα των υπηρεσιών του κράτους που ήρθε στην επιφάνεια και ως έναν μεγάλο βαθμό περιγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα.

Χωρίς δόση υπερβολής, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν λειτούργησε σχεδόν τίποτε απολύτως σωστά. 
Ούτε η Πυροσβεστική, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Πολιτική Προστασία ανταποκρίθηκαν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους να εφαρμόσουν ένα υποτυπώδες σχέδιο για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές που βρέθηκαν σε κίνδυνο.

Με τις ίδιες βεβαίως ανεπάρκειες βαρύνονται η Περιφέρεια Αττικής, οι τοπικοί δήμοι, αλλά και οι λοιπές κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πρόληψη των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές, είτε αυτές εκδηλώνονται με πυρκαγιές, είτε με πλημμύρες, είτε με σεισμούς.

Γι’ αυτό και αν κάτι έχει πραγματική σημασία σε αυτή την υπόθεση δεν είναι μόνο ο χαρακτήρας της κατηγορίας -κακούργημα ή πλημμέλημα(!)- με την οποία θα παραπεμφθούν σε δίκη όσοι διαπιστώθηκε από την ανάκριση ότι ευθύνονται. Εκείνο που θα πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο είναι αν το πάθημα με το Μάτι έχει γίνει μάθημα και δεν θα επαναληφθεί.

Λυπούμαι να διαπιστώσω ότι από όσα είδαμε να διαδραματίζονται μπροστά μας ήδη από το πρώτο βράδυ της τραγωδίας, αλλά και από την ανάγνωση του εισαγγελικού πορίσματος, το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι απογοητευτικό.

Οσο, μάλιστα, ψάχνει κανείς αυτή την υπόθεση, τόσο του εμπεδώνεται η αντίληψη ότι οι Ελληνες πολίτες είμαστε απροστάτευτοι σε τέτοιο βαθμό, που δεν είναι η δυσμενής συγκυρία που προκαλεί τα θύματα και τις ζημιές, αλλά η… καλή μας τύχη που μας προφυλάσσει από τα χειρότερα.

Φέρτε στον νου σας για παράδειγμα τη σύσκεψη-παρωδία στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου παρουσία του πρωθυπουργού οι αρμόδιοι, αντί να σημάνουν γενικό συναγερμό, προσπαθούσαν να κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό τη διαπιστωμένη από τις 8 το βράδυ ύπαρξη θυμάτων.

Αναλογιστείτε τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες προκειμένου να πιστέψει η κοινή γνώμη ότι υπήρχε εμπρηστικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που το είχαν «ανακαλύψει» οι δορυφόροι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής του Νίκου Παππά!

Θυμηθείτε τη γελοία συνέντευξη Τύπου, με τον κ. Τόσκα να δηλώνει ότι όσο κι αν ψάχνει δεν βρίσκει πουθενά να έχει γίνει κάποιο λάθος.

Ακούστε τους διαλόγους στους ασυρμάτους που φανερώνουν την αναλγησία και την έλλειψη επαγγελματισμού.

Φέρτε στη μνήμη σας την επίσκεψη του πρωθυπουργού με την κολλητή διευθύντρια του γραφείου Τζανακόπουλου και τώρα υφυπουργού Βόρειας Ελλάδας που παρίστανε την κάτοικο της περιοχής.

Μην ξεχάσετε την άποψη του κ. Τσίπρα που διατύπωσε προς τους συγγενείς των θυμάτων με τα καμένα σπίτια: «Και να σας δίναμε τα 2.000 ευρώ τι θα τα κάνατε; Θα τα σπαταλάγατε»!

Υπάρχει κάτι από όλα αυτά το οποίο στους μήνες που πέρασαν να έχει αλλάξει και να μπορεί να μας πείσει ότι δεν θα ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία; Φοβάμαι πως όχι. 
Και αυτό είναι το χειρότερο όλων για την ελληνική κοινωνία που θα συνεχίσει να είναι έρμαιο των φυσικών φαινομένων και μακριά από την ασφάλεια που πρέπει να έχουν οι πολίτες στον σύγχρονο κόσμο. 
Θυμηθείτε τα όλα αυτά όταν πάτε στις κάλπες.

Μπάμπης Κούτρας
protothema.gr
 politika-gr.