Τετάρτη, Μαρτίου 6

Τσαντ: Η κυβέρνηση κλείνει τα σύνορα με τη Λιβύη

Τσαντ: Η κυβέρνηση κλείνει τα σύνορα με τη Λιβύη
Η κυβέρνηση του Τσαντ αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων με τη Λιβύη, έναν μήνα μετά την παρείσφρηση ομάδας ανταρτών από το νότιο τμήμα της λιβυκής επικράτειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας, ο Μαχαμάτ Αμπά Αλί Σαλάχ.

 «Λάβαμε την απόφαση να κλείσουμε τα σύνορα ανάμεσα στο Τσαντ και τη Λιβύη από αυτή τη στιγμή και μέχρι νεοτέρας διαταγής», δήλωσε ο υπουργός από το βόρειο τμήμα του Τσαντ, όπου κάνει περιοδεία, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.
Στις αρχές του 2017, η Ντζαμένα είχε επίσης αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων με τη Λιβύη -- συνολικού μήκους 1.400 χιλιομέτρων -- πριν τα ανοίξει ξανά μερικούς μήνες αργότερα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κουρί Μπουγκουντί, στο βορειοδυτικό Τσαντ, στα όρη Τιμπεστί, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε χρυσοθήρες και τον στρατό τους τελευταίους μήνες, ο υπουργός δήλωσε με αγανάκτηση χθες Κυριακή πως «η περιοχή έχει μετατραπεί σε κέντρο κακοποιών κάθε λογής, τρομοκρατών και ανταρτών».
Η Κουρί Μπουγκουντί είναι μια αχανής χρυσοφόρα έκταση σε μια ορεινή περιοχή που διαπερνά τα σύνορα Τσαντ-Λιβύης κι αποτελεί μαγνήτη για πολίτες του Τσαντ και ξένους.
«Κάθε άτομο που θα εντοπίζεται στην Κουρί θα θεωρείται τρομοκράτης» στο εξής, διεμήνυσε ο υπουργός την Κυριακή και ανήγγειλε «τον αφοπλισμό όλου του πληθυσμού και την επίσημη απαγόρευση της χρυσοθηρίας».
Το βόρειο Τσαντ συνδέεται στενά με τη νότια Λιβύη, από όπου ανεφοδιάζεται, κυρίως με τρόφιμα. Η περιοχή αυτή του Τσαντ καλύπτεται κυρίως από έρημο και είναι αραιοκατοικημένη.
Πολλές οργανώσεις ανταρτών που δρουν στο Τσαντ έχουν εγκαταστήσει τις βάσεις τους στη νότια Λιβύη.
Στα τέλη Ιανουαρίου, αντάρτες μπήκαν από τη Λιβύη στο βορειοανατολικό Τσαντ. Γαλλικές αεροπορικές επιδρομές απέτρεψαν την προέλασή τους, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από πολέμιους της κυβέρνησης του Ιντρίς Ντεμπί.
Τα σύνορα ανάμεσα στο Σουδάν, το Τσαντ, τη Λιβύη και τον Νίγηρα χαρακτηρίζονται πορώδη και μέσω αυτών διακινούνται λαθραία διάφορα αγαθά.