Τετάρτη, Μαρτίου 6

Καίγομαι, το ψήνομαι δεν μου φτάνει.


Παναγιώτης Οικονομίδης
Την ηλιόλουστη ημέρα την πέρασα βολτάροντας με οποιαδήποτε αφορμή στην πόλη. Συνέχεια κάτι ξεχνούσα και πήγαινα πάλι έξω. Στην διαδρομή θυμόμουν και κάτι καινούργιο και μάκραινα την βόλτα. Έτσι πέρασε το πρωϊνό.
Πέρασα τρεις φορές έξω από το καφενείο. Ο κύριος Νώντας με χαιρέτησε και τις τρείς. Την τελευταία με κάλεσε να κάτσω μαζί του.

- Δεν σε φώναξα νωρίτερα γιατί οι φίλοι μου θα σου έκαναν καζούρα. Σε είδαμε που πηγαινοερχόσουν και σχολίασαν ‘’ερωτευμένος ο φίλος σου’’

- Μμμ . .Να σας πώς κύριε Νώντα. Πάντα.

- Τι εννοείς πάντα;

- Πάντα ερωτευμένος. Μονίμως.

- Τι εννοείς ερωτευμένος;

- Να πως να το πώ.Αυτό το συναίσθημα που σε κατακλύζει και σε εξφενδονίζει στο υπερδιάστημα.

- Δηλαδή;

Δυσκόλεψε τις ερωτήσεις του ο κύριος Νώντας.

- Δεν νομίζω ότι αυτό το συναίσθημα ή καλύτερα για να είμαι πιο ακριβής, αυτή η κατάσταση, περιγράφετε συνοπτικά. Οι ποιητές έχουν γράψεις εκατομμύρια στίχους, οι ζωγράφοι έχουν γεμίσει χιλιάδες καμβάδες και οι μουσικοί έχουν βάλει στην σειρά δισεκατομμύρια νότες. Δεν γίνεται να το ορίσεις με λίγες λέξεις.

- Α! Κατάλαβα. Μιλάς για την αίσθηση εξφενδόνισης σε παραβολική τροχιά με το μετεωρισμό την μηδενικής βαρύτητας στην κορυφή της καμπύλης και την γλυκιά επιστροφή στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω. Ίσως.

- Όχι κύριε Νώντα. Άλλο η καύλα και άλλο ο έρωτας. Ο έρωτας είναι μια ομαλά επιταχυνόμενη κατάσταση που τελειώνει μόνο με τον θάνατο. Η παραβολική τροχιά έχει αρχή μέση και τέλος με αυτήν την σειρά. Ο έρωτας είναι μια διαφορετική διαδικασία, είναι μια τροχιά διαφυγής. Η καύλα μετά από κάποιες επαναλήψεις σε καθηλώνει. Σε κάνει πρεζάκι. Θέλεις συνεχώς άλλο ένα κέρμα για να ξαναπαίξεις.

- Ναι; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Αλλά δεν είναι λίγο μηχανιστική η προσέγγιση;

- Μιλώντας στο πεδίο των παρομοιώσεων ίσως. Αλλά στο πεδίο των μεταφορών είναι η κάψα για ζωή.

Σηκώθηκα και τον άφησα στις σκέψεις του. Στην γωνία είδα γραμμένη μια αγωνιώδη έκκληση ενός σε κάποιον άλλο. ‘’Ψήνεσαι να ζήσουμε;’'
sioualtec.


Παναγιώτης Οικονομίδης: Σχετικά με τον συντάκτη